Стадія підготовки маркетингового опитування

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

 

Перед тим, як ініціювати процес стратегічного маркетингу, необхідно визначити глибину необхідного маркетингового аналізу та джерела інформації для дослідження ринку.

Різні конкретні проекти, як, наприклад випуск нової продукції, завоювання нових ринків, створення спільних підприємств тощо, потребують різного ступеня проведення аналізу. Відповідну глибину і ступінь деталізації аналізу слід визначати виходячи зі складності кожної проблеми, що може виникнути.

Новизна

 

Складність

проблеми

Вимоги аналізу проблеми для малих і середніх підприємств
Значна Середня Мала
Значна

Середня

Мала

1

 

1

 

2

1

 

2

 

3

2

 

3

 

4

Рис. 1. Матриця класифікації проблем

 

Вищезазначену матрицю класифікації проблем слід інтерпретувати так:

Вимоги 1-ї категорії:

  • чіткий і всебічний аналіз;
  • глибокий рівень аналізу ринку і конкуренції;
  • детальний розгляд додаткових стратегічних варіантів;
  • поступове відточування функціональних стратегій з проведенням перевірок чи підтвердження принципових положень, покладених в основу.

Вимоги 2-ї категорії:

  • глибокий аналіз проблем;
  • розгляд найважливіших стратегічних альтернатив;
  • поступове відточування функціональних стратегій.

Вимоги 3-ї категорії:

  • оцінка та описання проблем, що мають відношення до проекту;
  • підготовка проекту головної концепції.

Вимоги 4-ї категорії:

  • безпосередня оцінка умов проекту;
  • підготовка концепції, що будується тільки на найбільш важливих чи критичних аспектах.

Дослідження даних та їх оцінка в процесі проведення маркетингового аналізу може бути здійснена шляхом:

  • проведення кабінетних досліджень, розгляд існуючих джерел інформації з метою їх кількісної оцінки;
  • проведення практичних досліджень, прямі контакти з метою більш детальної кількісної та якісної оцінки.

Існує два види досліджень для отримання даних в процесі маркетингового аналізу.

Збір первинних даних проводиться з метою проведення аналізу, в цьому випадку джерелами отримання даних можуть бути:

  • спеціалізовані відвідування клієнтів;
  • прямий особистий контакт з конкурентами;
  • опитування поштою;
  • опитування по телефону (як клієнтів, так і конкурентів);
  • закупівля продукції конкурентів та її експертиза;
  • випробування прототипів на споживачах.

При вторинному дослідженні використовують вже існуючі дані. Вторинні дані можуть бути отримані:

  • з публічних джерел (урядових, даних міжнародних організацій, посольств, консульств тощо);
  • з приватних джерел бізнесу, асоціацій, преси, промислових каталогів, спеціалізованих довідників, ділових журналів і газет, торгових палат, виставок, ярмарок та ін.;
  • з власних джерел підприємства, наприклад: записи, зроблені торговим персоналом, внутрішня статистика і документація та ін.

Далі, цілком доцільним з погляду автора, є подання практичної частини проведення аналізу ринку. Зібрана інформація повинна використовуватись для планування та прийняття рішень щодо асортименту товарів, розмежування точок реалізації, обслуговування, гігієни тощо.

На практиці розрізняють три етапи дослідження ринку: виявлення потреб покупців, опитування щодо рівня поінформованості покупців та визначення ступеня їх задоволення.

Виявлення потреб покупців. Цей метод допомагає визначити дійсні потреби покупців, тобто ті потреби, що не задовольняються на поточний момент, але які можливо потенційно задовольнити. Цей метод доцільно використати для виявлення необхідності розширення асортименту товарів, збільшення часу роботи, визначення зручних розмірів фасованих товарів.

Опитування про ступінь поінформованості покупців. Покупець може прийти тільки до того магазину, про існування якого він знає. Важливим фактором збільшення товарообігу є надання інформації потенційним покупцям. Питання полягає не тільки в тому, наскільки відомий магазин, а й в тому, кому відомий і чим саме він відомий. Наведений метод базується на інформативному опитуванні, який значно спрощує планування ефекту маркетингу.

Визначення ступеню задоволення покупців. Дуже часто покупці відвідують тільки той магазин, який задовольняє їх найбільшою мірою. Але як керівництво магазину може з’ясувати, якою мірою задовольняється споживач в порівнянні з іншими магазинами? Цей метод базується на комплексному дослідженні і надає важливу інформацію про те, в яких сферах роботи магазину необхідно провести вдосконалення (широта асортименту, якість обслуговування тощо).

Всі три методи є дуже простими у використанні і не потребують суттєвих знань чи спеціалізованого навчання. Необхідні розрахунки можуть бути здійснені на основі анкет. Але треба завжди пам’ятати, що рішення, прийняті на підставі неповних даних (вибіркового обстеження), можуть бути не менш небезпечними, ніж рішення, прийняті в умовах повної відсутності інформації.

 

Використана література:

  1. 1. Яковенко Р. В. Технології продажу товарів / Роман Яковенко. – Кіровоград : Антураж А, 2003. – 212 с.
  2. 2. Яковенко Р. В. Тлумачний англо-український словник економічних термінів з елементами теорії та проблематики. Дидактичний довідник / Роман Яковенко. – [Вид. 2–ге, випр.]. – Кіровоград : видавець Лисенко В.Ф., 2015. – 130 с.
  3. 3. Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

 

Р. В. ЯКОВЕНКО,

к.е.н., доцент

MIXADV

цікаве