Зараз важливіше говорити про субсидії чи медичну реформу, а не про те, як “дерибанити” майно Верховної Ради, – Княжицький

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Законопроєкт створює корупційні ризики та може фактично зруйнувати структуру державної служби

Про це Микола Княжицький заявив під час виступу в парламенті 28 січня. Народний депутат від “Європейської солідарності” переконаний, що проєкт Закону “Про парламентську службу” зараз абсолютно не на часі.

За словами народного депутата, пропонований законопроєкт містить низку ризиків. Зокрема, в ньому передбачено таке:
  1. Набір на керівні й інші посади в Апараті парламенту здійснюватиме не Комісія з питань вищого корпусу державної служби, як зараз, а комісія, створена всередині Апарату. Вимоги до кандидатів на посади, порядок проведення конкурсу й усе інше встановлює лише керівник Апарату Верховної Ради.
  2. Законопроєкт пропонує відмовитися від відкритої та прозорої державної служби та створює корупційні ризики, коли керівник Апарату одноособово вирішує, кого, за яким принципом і на яку посаду приймати. Це поганий прецедент, тому що фактично ми руйнуємо структуру державної служби.
  3. Законопроєкт передбачає нерівні умови фінансово-матеріального забезпечення для працівників секретаріатів комітетів і секретаріатів депутатських фракцій, а це ті люди, які щодня готують аналітику, виконують іншу роботу для забезпечення роботи парламенту й кожного народного депутата.
  4. Цей законопроєкт фактично закладає підвалини до розпродажу майна Верховної Ради, тому що зараз майном розпоряджається сама Верховна Рада, а проєкт закону пропонує зробити так, щоб парламент визначав порядок розпорядження майном. Це може призвести до того, що затверджений Верховною Радою України порядок розпорядження державним майном буде непрозорим і таким, що містить корупційні ризики, а майно фактично розпродане. Це питання взагалі насправді не є предметом регулювання законопроектів.
Відтак фракція “Європейської солідарності” виступила проти проєкту Закону “Про парламентську службу”, зареєстрованого за №4530, натомість запропонувавши альтернативний законопроєкт.

“Ми подали альтернативний законопроект, хоча насправді вважаємо, що сама ця тема зараз у нас не на часі, але спробували виправити недоліки в альтернативному законопроєкті цього закону. Нам важливіше було б зараз говорити про субсидії чи медичну реформу, а не про те, як, вибачте, “дерибанити” майно Верховної Ради”, – наголосив нардеп.

Довідково. Проєкт Закону України “Про парламентську службу”, ухвалений у Верховній Раді за основу, пропонує визначити особливості правового регулювання парламентської служби та правового статусу парламентських службовців. Зокрема, визначити поняття “парламентська служба” як службу особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності парламентських службовців, пов’язаній з правовим, науково-експертним, дослідницько-аналітичним, документальним, організаційним, інформаційним, фінансовим, матеріально-технічним та іншим забезпеченням діяльності Верховної Ради України як єдиного органу законодавчої влади в Україні та її органів, народних депутатів України та депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України.

Законопроєкт також визначив загальні засади діяльності парламентської служби, складові системи її управління, особливості вступу на парламентську службу, службової кар’єри та дисциплінарної відповідальності парламентських державних службовців, питання фінансового забезпечення діяльності парламентської служби, особливості парламентської патронатної служби та службової діяльності парламентських працівників, які виконують функції з обслуговування тощо.

MIXADV

цікаве