ЗАХИСТИМО УКРАЇНСЬКУ МОВУ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Наразі в КСУ розглядається на відповідність Конституції закон про українську мову. Подання зробили представники ОПЗЖ та кілька інших їхніх спільників, які намагаються зупинити поступову українізацію України (УКРАЇНИ!). Етноцид українського народу відбувався упродовж століть. Особливо відчутних ударів збоку російського царату українська мова й українська культура зазнали у другій половині ХІХ ст., коли вступили в дію спочатку Валуєвський циркуляр (1863 р.), а потім ще й Емський указ Олександра ІІ (1876 р.), які мали на меті остаточно знищити в Україні щонайменші прояви національного життя. Варто зауважити, що в цей час на теренах Російської імперії не було жодної україномовної школи, жодного україномовного видання, не дозволялося ввозити в межі країни будь-якої україномовної друкованої продукції із-за кордону і навіть виставляти на професійній сцені україномовні п’єси.
Політика, спрямована на всілякі обмеження української мови й української культури, продовжувалась, по суті, і в радянську добу, коли жорстоко переслідувалась і навіть фізично знищувалась національна еліта («Розстріляне відродження»), постійно зменшувалась кількість україномовних шкіл, особливо у східних і південних регіонах України. Так, у Харкові на 1 грудня 1991 р. залишилась лише одна україномовна школа (та й то з поглибленим вивченням іноземних мов). Практично повністю українська мова була витіснена й з усіх державних і партійних установ. Усе робилося задля того, аби українська мова була непрестижною, а отже, і незатребуваною.
І от тепер, після століть тотальної русифікації, представники так званого «русского мира» воліють, аби все залишилось, як і раніше. Російська мова знаходиться під захистом російської держави, де, до речі, українській мові й українській культурі немає місця, де кілька років тому заборонили останню українську бібліотеку (в Москві), а щодо започаткування україномовних шкіл чи україномовного телебачення ніхто й питання не порушує, попри те, що українців у РФ налічується кілька мільйонів. Залишки української мови й української культури вже практично викорчувані в анексованому Криму й на окупованій частині Донбасу.
До цього варто додати, що в Україні у побуті ніхто нікому жодним законом не забороняє спілкуватися ні російською, ні будь-якою іншою мовою. Навпаки, російська мова ще й досі панує на значній частині території нашої країни. Більше того, після століть зросійщення у багатьох регіонах України захисту потребує саме українська мова й українська культура.
ТО ХТО Ж ЗАХИСТИТЬ УКРАЇНСЬКУ МОВУ ХОЧА Б НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ, ЯКЩО ЦЬОГО НЕ ЗРОБЛЯТЬ САМІ УКРАЇНЦІ, НАША УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВА? Давно відома істина: туди, де панує українська мова, російські танки не посилають. Посилають їх захищати здебільшого так зване російськомовне населення. Відтак маємо зробити єдиний і остаточний висновок: БЕЗ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ НЕ ЗМОЖЕ ІСНУВАТИ, ВЛАСНЕ, САМА УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВА.

Анатолій Новіков

MIXADV

цікаве