вертольоти Sea King, які уже отримали ЗСУ від Великої Британії

«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України

28/03/2024 AA 0

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu. “… Багато разів я тоді намагалася, використовуючи всі службові та особисті зв’язки, написати про українських енергетиків, які під обстрілом […]

На цих машинах можемо побачити одну особливість, яка не виключає перетворення цих машин з пошуково-рятувальних на ударні

Міністр оборони Олексій Рєзніков 21 січня 2022 року в своєму Twitter сповістив, що ЗСУ вже отримали британські гелікоптери Sea King. Та показав перше відео, яке засвідчує появу таких машин в розпорядженні наших захисників: вертоліт уже має усі ознаки належності до Сил оборони України і демонструє виконання типової «пошуково-рятувальної місії».

Велика Британія офіційно заявляла про передачу лише трьох Sea King в пошуково-рятувальному варіанті. І водночас – про підготовку одразу десяти екіпажів, і це може означати, що кількість фактично переданих машин більша, аніж три. А якщо уважно поглянемо на хвостову балку цього вертольота, то побачимо там зокрема радар для пошуку морських цілей. А це уже означає, що Велика Британія передала Україні гелікоптери, що в теорії можуть виконувати не лише пошуково-рятувальні функції.

Портал The Drive в своїй публікації вказує, що саме на цьому відео ми можемо побачити гелікоптери модифікації Sea King HU5, що були зняті з озброєння Королівського флоту Великої Британії лише в 2016 році. “Базою” для модифікації HU5 стали протичовновий вертоліт Sea King HAS.5, прийнятий на озброєння в 1981 році, та його пошуково-рятувальний варіант HAR.5, котрий характеризується так – “протичовнове обладнання зняте, але збережено радар Sea Searcher”.

The Military Balance 2016 вказує, що на момент зняття з озброєння Sea King HU5 Королівські ВМС Великої Британії мали аж 12 таких вертольотів. Що дає підстави вважати, що насправді Британія могла передати нашим захисникам більше, аніж три гелікоптери. Які, схоже, завдяки наявності Sea Searcher зможуть виконувати не тільки пошуково-рятувальні місії, але й також завдання, пов’язані з пошуком та знищенням морських цілей рашистів.

Останній зліт Sea King HU5 перед зняттям з озброєння Королівських ВМС Великої Британії в 2016 році, фото – Royal Navy
Останній зліт Sea King HU5 перед зняттям з озброєння Королівських ВМС Великої Британії в 2016 році, фото – Royal Navy

При цьому як мінімум один Sea King HU5 лишався в строю після 2016 року та використовувався в якості навчального для підготовки вертолітників ВМС Німеччини. Що заодно підказує, які саме ресурси міг використати Лондон для підготовки екіпажів ВМС України на Sea King HU5.

Відомі такі базові характеристики вертольотів Sea King. Екіпаж може складати 2-4 особи, довжина корпусу – 17 метрів, повна злітна маса – до 9,2 тонн, зокрема бойове навантаження – до 400 кг. Крейсерська швидкість польоту складає 207 км/год, максимальна дальність польоту – до 1200 км.

Останній зліт Sea King HU5 перед зняттям з озброєння Королівських ВМС Великої Британії в 2016 році, фото – Royal Navy
Останній зліт Sea King HU5 перед зняттям з озброєння Королівських ВМС Великої Британії

MIXADV

цікаве