Заборона в Україні РПЦ і пов’язаних з нею релігійних організацій. Що кажуть депутати

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Патріарх Кіріл / Патриархия.ру

Зареєстрований у парламенті законопроєкт “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” забороняє діяльність Російської православної церкви (РПЦ), її філій і організацій в Україні. А також регламентує, що лише ті організації, які отримали Томос, можуть називатися православними. Про це “Суспільному” в ефірі єдиного телемарафону розповів один із ініціаторів документа, народний депутат від “Європейської Солідарності” Микола Княжицький.

“Є УПЦ (Українська православна церква — ред.) частиною РПЦ чи не є — це справа, яку повинна доводити УПЦ. З того, що ми бачимо, коли проходять обшуки СБУ в різних парафіях, то там є прямі методички, у тому числі, які стосуються ведення служби, канонічності чи не канонічності тих чи інших церковних процесів”, — сказав Княжицький.

І це, за його словами, пряме підпорядкування РПЦ. Чи це було пов’язано з окремою парафією чи єпархією, чи це єдина система для цілої церкви, мають говорити слідчі органи, сказав депутат.

Окрім того, що законопроєкт забороняє діяльність РПЦ в Україні, він чітко регламентує, що лише ті організації, які отримали Томос, можуть називатися православними, пояснив депутат.

“Тому що Томос надавали і державі, бо українська держава зверталася за наданням Томосу, і таке правило надання Томосу”, — сказав Княжицький.

Він нагадав, що звернення до патріарха Варфоломія робила українська держава в особі тогочасного президента, і парламент голосував за нього. Без цього Томосу би не було.

“Томос дається державі, і народу, і церкві. Відповідно до цього Томосу чітко визначено, яка церква є православною. Ми ж не кажемо, що ми можемо мати 20 католицьких церков”, — додав Княжицький.

Водночас народний депутат від “Слуги народу” Олег Дунда в ефірі телемарафону сказав “Суспільному”, що не впевнений, що цей законопроект є на користь державі.

“Нагадаю, що в нас була така церква, а деякі вважають, що вона до цього часу є, УПЦ (КП), яка не мала жодного Томосу, але нормально існувала і розвивалася в Україні, коли патріархом був Філарет”, — сказав депутат.

За його словами, якщо Рада ухвалить цей закон, це не заборонить існування фактично Московського патріархату в Україні. Будуть вони без Томоса трохи на інших правах, додав він. Це питання про релігію та ідеологію, а не питання про законодавство. Стосовно УПЦ, треба дивитися на це питання дещо ширше, окреслив свою позицію Дунда.

“Якщо ми хочемо заборонити УПЦ, яка є шпигунською мережею в Україні, там треба дещо інші робити заходи. По-перше, ми бачили що вона пропагує “руській мір”. Якщо ми хочемо на це впливати, ми повинні, в першу чергу, ухвалити законопроект про заборону ідеології “руського міра” в Україні”, — сказав депутат.

По-друге, нагадав він, існує інструмент позбавлення громадянства тих людей, які мають російські паспорти, а багато священнослужителів, як бачимо з обшуків, мають ці паспорти.

“Держава повинна включити цей механізм і витурити з України цю шпигунську мережу”, — сказав Дунда.

По-третє, за його словами, останні 10 років РПЦ перестала бути православною церквою.

“Вона стала єретичною церквою. Ті заклики, які проповідує Гундяєв — вбивати, стріляти — не відповідають законам Божим. Тому вона не має права бути православною церквою”, — сказав депутат.

І тут, за його словами, перед УПЦ стає питання: або вона стає філією єретичної церкви, або вона проходить процес самоочищення і забирає патріарший престол з Москви до України. І це є великий виклик перед саме УПЦ.

Законопроєктом №8221 “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” пропонується заборонити діяльність на території України російської православної церкви, релігійних організацій (об’єднань), які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації (об‘єднання) входять до структури або є частиною рпц, а також релігійних центрів (управління), які входять до складу чи визнають (декларують) у будь-якій формі підлеглість у канонічних, організаційних, інших питаннях російської православній церкві.

MIXADV

цікаве