Медики з’ясували, яка кількість сну найкраще впливає на здоров’я

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Якщо люди середнього віку сплять менше ніж п’ять годин на добу, це пов’язано зі значно підвищеним ризиком розвитку як мінімум двох хронічних захворювань. Крім того, ймовірність передчасної смерті також зростає на 25 відсотків.

Нове дослідження за участю експертів з Університетського коледжу Лондона (UCL) проаналізувало, чи пов’язана тривалість сну із виникненням серйозних хронічних захворювань, подальшої мультиморбідності та смертності. Результати були опубліковані у журналі PLoS Medicine.

Команда вивчила понад 7000 учасників віком 50, 60 та 70 років, які брали участь у когортному дослідженні Уайтхолла II. Дослідники хотіли з’ясувати, як тривалість сну впливає здоров’я учасників.

Для цього фахівці проаналізували зв’язок між тривалістю сну окремих учасників, смертністю та ймовірністю виявлення хронічних захворювань протягом 25 років. Тривалість сну, про яку повідомляли самі, перевірялася загалом шість разів у період із 1985 по 2016 рік з використанням вимірювань.

Короткий сон збільшує ризик хронічних захворювань

Було показано, що в учасників, які спали лише п’ять годин або навіть менше до 50 років, ризик розвитку хронічного захворювання протягом наступних 25 років був на 20% вищим, ніж у людей, які спали в середньому сім годин.

Крім того, у цих людей на 40 відсотків вища ймовірність розвитку двох або більше хронічних захворювань, відомих як поліморбідність, протягом вищезазначеного періоду часу, заявила команда.

Для учасників віком 50, 60 та 70 років сон п’ять годин або менше був пов’язаний із підвищенням ризику мультиморбідності на 30-40 відсотків порівняно з людьми, які спали сім годин.

На 25 відсотків вищий ризик передчасної смерті

Учасники віком 50 років, які спали п’ять годин або менше, також мали 25-відсотковий підвищений ризик передчасної смерті протягом 25-річного періоду спостереження.

На думку експертів, це, мабуть, пов’язане з тим, що короткий сон збільшує ймовірність розвитку хронічних захворювань, а ці захворювання, своєю чергою, збільшують ризик потерпілих.

Наслідки надто довгого сну

Команда також проаналізувала вплив дев’ятигодинного та більше сну на здоров’я учасників. Однак чіткого зв’язку між тривалою тривалістю сну віком 50 років та мультиморбідністю виявити не вдалося.

Однак, якщо в учасників вже було хронічне захворювання, тривалий сон був пов’язаний приблизно з 35-відсотковим збільшенням ризику розвитку у постраждалих додаткових статків, повідомляє команда.

Сім годин сну на добу оптимально?

З поточного дослідження можна дійти невтішного висновку, що достатньо сну може захистити від розвитку хронічних захворювань. Інші дослідження дійшли аналогічних висновків: семигодинний сон вважається ідеальним.

Источник: zdorovia.com.ua

MIXADV

цікаве