Вадим Медяник: Стиль, який неможливо переплутати з іншими

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Кропивницький: Музей мистецтв представив філософську виставку кропивницького художника (ФОТО) 

 28 вересня, у Музеї мистецтв відкрилась персональна виставка  коропивницьго митця Вадима Медяника під назвою «Пізнати свій народ і в народі себе».

З митцем познайомився особисто в середині 70-х років минулого століття, а потім тільки спостерігав за його творчістю. Вдруге, коли він вже забув про моє існування, побачив років через двадцять у студентській аудиторії педогогічного інституту. Там його презентував перед студентами с кількома його роботами викладач Олександр Босий. Творчість Вадима приємно вразила, як глибоко філософська і неординарна. Твори Вадима практично неможливо сплутати.   Твори  Вадима виконані у техніці гратографія, яку художник створив сам. Вона полягає у видряпуванні малюнку по раніш нанесеній основі з різних фарб: масла та акрілу. 

Була і третя зустріч на його виставці в Українському клубі більше п’ятнадцяти років тому. Того разу було теж нeбагато робіт. Про ту виставку я написав, і статтю виставив на одному з сайтів в мережі Інтернет. Твори були присвячені недалеким від міста, але майже забутим цивілізацією селам. Твори митця наповнені глибокими філософськими роздумами, пізнанням Бога, сприйманням Світу і самого себе.  Це  все присутнє і зараз на черговій виставці.Автор виставки міркує над сенсом життя, світоглядом філософа Григорія Сковороди та Пророка української нації Тараса Шевченка, потоками енергії, які  автор черпає з джерел і спрямовує на глядача.

Переважна більшість творів  Вадима намальована у таємничих темних приглушених тонах, що починає  відлік вже твоїм власним роздумам, та фантазіям  на запропоновану тему. Вони навіть можуть не співпадати з авторськими. Звертає на себе увагу, що на багатьох картинах Вадима Медяника присутнє дерево, частіш за все зовсім голе – без листя, зелені або бруньок.  Така  оголена відкритість, напливають оголені думки про буття. А дерево, кажуть, у живописі може уособлювати життя або пізнання добра и зла.   

Під час відкриття цієї експозиції майстер пензлю подарував у фонд Музею  мистецтв одну із своїх робіт – картину з назвою “Листопад 17-го”, на якій зображено будівлю музею у час випробувань і нових звершень для країни.

Вадим Григорович Медяник народився 27 вересня 1957 року у Кіровограді (нині Кропивницький). Середню освіту отримав у місцевій школі, а після – вступив до художньої студії. Потім була військова служба, а по поверненню додому продовжував малювати. Перша персональна виставка  Вадима Медяника була відкритта  ще у 1989 році. У Музеї мистецтв нині представлено восьму виставку художника. Варто зазначити, що художній хист у Вадима прийшов від батька художника, який довгі роки скромно малював художні афіші до кінофільмів для місцевих кінотеатрів.

Анатолій Авдєєв

За  матеріалами місцевих ЗМІ

MIXADV

цікаве