Звіряча сутність кремлівської ІПСО

У Telegram спокійно діють канали, які поширюють російську пропаганду, при цьому компанія ігнорує звернення Нацради та СБУ, – “слуга народу” Потураєв

29/03/2024 AA 0

Компанія Telegram ігнорує звернення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення чи СБУ щодо каналів у месенджері, які поширюють російську пропаганду. Про це заявив народний депутат, […]

Скільки бачу, українці доволі одностайні в розумінні, що відео з тортурами полоненого – ворожа ІПСО. Настільки ми вже в інформаційній безпеці загартовані. Тим більш очевидно – зі швидкості поширення – відео активно пушили всім рашко-тролятником, воно майже миттєво завірусилося.

Але все ж таки, яка в неї мета?

Мені видається, ІПСО ця багатоцільова. На частину аспектів всі вже вказали – залякування і примус до озвіріння нас, українців. Разом зі знищенням полонених в Оленівці. В нас це розуміють. Тож цієї мети ІПСО не досягає. Але думаю, що то не все. Як мінімум, ще ж є впливи на самих рашків.

По-перше, так само, як і ролики ІДІЛ, вона має демонструвати бажаний modus operandi для самих рашків, безпосередньо залучених у бойові дії, слугувати чимось на кшталт заохочення та індульгенції на найдикіші й розгнуздані прояви жорстокості.

По-друге. Чому обране відео, де цю поведінку демонструє росіянин з виразно етнічно забарвленою зовнішністю? (І дуже швидко й етнічна приналежність нашукалася. Він, щоправда, виявився не бурятом, які в нас перетворилися на мем, а калмиком, але й так піде). Ну справді, ви ж не думаєте, що на таке здатні виключно вузькоокі люди з монголоїдними рисами облич чи бородані “кавказького” вигляду, а круглоокі з носами картоплиною росіяни на таке нездатні? Ясно, що здатні, що далі вглиб цих темних територій, то легше здатні.

Так чому?

А про це дуже легко здогадатися, доста почитати, як рефлексує перший-ліпший “хорошій русскій”. Бо вони все ж таки невеликого розуму люди (скажімо так, найрозумніший розумник поміж хорошіх русскіх – це за розумовими можливостями приблизно як легкозбуджуваний недалекий українець). Мені першим трапився Бабченко. Ну й от він пише: ооо, який мерзенний калмик! ооо, мені тепер пох на їхню долю, най ідуть у пекло всі разом з росією… Ну тобто це – явна відповідь на пожвавлення відцентрових рухів. Дискредитація етнічних меншин, які могли б ставати акторами відцентрових процесів. А то ж ще Бабченко, який все ж таки за межами рашки сидить і не мусить тих дикунів з глибинки боятися. А уявіть собі столичну чисту публіку в якійсь москві чи пітері, носіїв вєлікой русской культуритм, яка завжди пам’ятає, що по їхню душу може прийти той глибинний народ, якого вони не знають і бояться…

Ну і звісно, цей аспект частково спрямований і на нас: адже потенційні відцентрові рухи є для нас союзниками. Ну ото й робиться все, аби демонструвати звірячі обличчя етнічних меншин. І ми тому неусвідомлено допомагали, наприклад, створивши мем про бурятів.

Я казала й раніше – в столичній рашці в нас союзників нема. І потенційних союзників теж нема. І взагалі корисних для нас хороших росіян нема. Єдині корисні нам росіяне в рашці можуть виявитися украй несимпатичними. Бо російські відцентрові рухи, якщо таки зміцніють, ймовірно матимуть дикий і жорстокий вигляд. Але наша мета – убезпечення себе. Воно можливе виключно шляхом розпаду цього монструозного державоутворення на окремі анклави. А отже – нам рефлексувати щодо етнічної приналежності окремих представників загарбника взагалі не треба. Вони становлять для нас небезпеку доти, доки тримаються купи. Вони небезпечні нам не тим, що вони калмики, буряти чи дагестанці. А виключно тим, що вони – росіяне.

* * *

Чи був безпрецедентний злочин в Оленівці ексцесом виконавця? Як нам тепер вкрадливо намагаються вкласти в голову різноманітні консерви.

Не думаю.

Чому? А так з перебігу висвітлення рашкопропагандою. Я слідкувала – спершу в них напрочуд хутко пішли пушити тему великі ЗМІ, звісно ж, з приписуванням нам та адресним указанням на Хаймарс. Потім з’ясувалося, що застосування Хаймарсів лишає по собі матеріальні свідчення. Яких вони, звісно, пред’явити не можуть. А тут ще перехоплення розмов нагодилося – коротше, до нас це не прилипло. Так само, як свого часу не прилипло знищення “Боїнга”. Тему звинувачення України довелося терміново згортати. А вже ж розтягли по всіх усюдах. І якщо то не українці – так рашки виглядають жахливо. Ото вони тепер рятують від дії інформаційного вибуху саме цінне – себто центральне керівництво. Звалюють на хаос і бєзначаліє, вагнерівців (бо в тих і так репутація має від’ємні значення), динири, містичну військову опозицію х*йлу і тому подібні речі, типовий брєдогенератор рашків, коли хочуть затриндіти тему.

І все це на тлі обговорення в Штатах визнання їх державою-спонсором тероризму.

Ну тобто я схильна вважати, що це дійсно було централізоване замовлення, звідкілясь із напряму бункера, просто виконане з питомою криворукістю. Чи можлива аж така недбалість? Та запросто. Зрештою, ми що, мультиків про знищення західної зброї не бачили, де знищений об’єкт запозичений з комп’ютерної гри?

* * *

Все думаю про наслідки нинішньої “тіньової” рашківської пропаганди для самої рашки. Зокрема про той аспект, що стосується внормування надзвичайної жорстокості. Я вже писала, що це схоже на колишні методи ІДІЛ з їхніми відосами страт. ІДІЛ добре вивчений. Відомо, для чого вони це робили – подвійна мета, залякування всіх ззовні й пропагування такого способу дії поміж прихильників. От і рашки явно взялися таке робити. Бо ж питання не в тому, що відео тортур робилося, питання в тому, що воно вкинуте в широкий обіг, розповсюджене до стану вірусного.

І в цього будуть наслідки – відпочатково високий рівень жорстокості, притаманний навіть і пересічним представникам загарбників, має посилитися, себто підвищитися й поширитися разом з розкуштованим відчуттям вседозволеності.

А отже, цей, так би мовити, кадровий склад, і без того дикий, в процесі війни зазнаватиме трансформацій. Простіше кажучи, вони озвіріють остаточно. А потім – потім вони колись повернуться домів. Ми, звісно, винищимо скільки зможемо. Але ж не всіх. І ця здичавіла юрба повернеться до себе. Може, в дальні ї*еня, з яких вилізли. А може й ні, бо ж якщо раз вилізли назовні, не факт, що вдасться загнати їх назад, навички пересування вже засвоєні.

Вони повернуться з війни – і принесуть війну в собі додому.

Це до питання бумерангів, нашої жаги помсти і тому подібних речей.

Знаєте, Оскар Вайлд писав, що кожна людина носить своє пекло і свій рай в собі. Думаю, народів це теж стосується.
На цій війні брама пекла всередині росіян розчахнулася широко. І це вже не змінити. Вони каратимуть себе самі.

Як їхня божевільна влада разом зі своїми не менш божевільними пропагандистами на таке зважилася – не знаю. Але вони готують умови для величезної кривавої бані на своїх темних територіях.

Тетяна Кохановська

MIXADV

цікаве