Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном в Нагірному Карабасі. Хроніка

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

27 вересня в Нагірному Карабаху поновились бойові дії між Азербайджаном і Вірменією. В Азербайджані, який назвав наступальну операцію по всій лінії фронту відповідною реакцією на обстріли своїх позицій, введено військовий стан і комендантську годину, а в Вірменії оголосили загальну мобілізацію

Конфлікт в Нагірному Карабасі. Джерело: ВВС
Конфлікт в Нагірному Карабасі. Джерело: ВВС

“Деловая столица” відстежує ситуацію з конфліктом Азербайджану і Вірменії в Нагірному Карабасі. Пропонуємо вашій увазі хроніку подій.

28 вересня

Азербайджан заявив, що Вірменія використовує етнічних вірмен-найманців з Сирії та різних країн Близького Сходу. Вони офіційно не зареєстровані в Вірменії, що дозволяє вміло приховує реальну кількість втрат.

Посол Вірменії в Росії і собі заявив, що Туреччина нібито перекинула в Азербайджан близько 4 тисяч бойовиків з північних районів Сирії.

Таке рішення прийнято у звʼязку зі збройним конфліктом з Вірменією на території Нагірного Карабаху. Держслужбі з мобілізації і призову Азербайджану доручено забезпечити призов військовослужбовців за затвердженим планом.

Так, повідомляється, що Збройні сили Вірменії втратили 22 танки та іншу важку бронетехніку, 15 одиниць зенітних ракетних комплексів “ОСА”, 18 безпілотників, вісім артилерійських установок, а також три склади з боєприпасами. Про втрати серед військовослужбовців в азербайджанській армії не повідомляється.

Президент США Дональд Трамп і його суперник на майбутніх президентських виборах від демократів Джозеф Байден висловили стурбованість ескалацією карабахського конфлікту. Вони побоюються, що ситуація може перерости у великий регіональний конфлікт.

Азербайджан виклав запис, з кадрами нібито знищену і кинутої вірменськими підрозділами на полі бою техніки.

Своєю чергою міністерство оборони Вірменії стверджує, що армія оборони невизнаного Нагірного Карабаху нібито захопила 11 одиниць бронетехніки Збройних сил Азербайджану.

27 вересня

У прокуратурі стверджують, що люди стали жертвами артилерійського обстрілу Вірменії. За даними прокуратури, загинули житель села Гашалти Нафталанського району Гурбанов Ельбрус Іса оглу і 4 члени його сімʼї.

28 вересня Гутерріш вересня проведе переговори з лідерами Азербайджану і Вірменії Ільхамом Алієвим і Ніколом Пашіняном в звʼязку із загостренням ситуації в Нагірному Карабасі.

Азербайджан, і собі, буде звертатися в міжнародні організації, зокрема, до Ради безпеки ООН з проханням провести спеціальний трибунал над Вірменією і ввести санкції “проти країни-агресора”.

Відповідне рішення прийняли фахівці МАУ після аналізу ризиків. Необхідність заходи обумовлені введенням воєнного стану і мобілізацією в Вірменії.

Атака була здійснена за допомогою безпілотника. Азербайджан запевняє, що ударом був знищений зенітний ракетний комплекс С-300.

До такого кроку закликав парламент Вірменії премʼєр-міністр Нікол Пашинян. “Ми повинні дуже серйозно це обговорити. Ми розглядаємо всі сценарії розвитку подій”, — зазначив він.

Рішення прийнято у звʼязку із загостренням конфлікту в Нагірному Карабасі. Воно повинно бути затверджено президентом країни протягом 48 годин.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про “звільнення кількох населених пунктів, які перебували під окупацією”.

“Надходять тривожні новини з Кавказу. Молюся за мир в цьому регіоні і звертаюся до сторін конфлікту зробити конкретні кроки у напрямку до братерства і вирішенню всіх проблем без використання сили”, — сказав Франциск.

У Міноборони Вірменії інформацію про взяття під контроль армією Азербайджану 6 селищ спростували: “Міністерство оборони Азербайджану повідомляє, що азербайджанська армія захопила 6 населених пунктів — це неправда. Вищезазначене — це ще одна інформативна провокація азербайджанської пропаганди”.

Також Україна висловила співчуття родичам і близьким загиблих по обидва боки конфлікту.

Міністерство оборони Азербайджану спростувало цю інформацію “Азербайджанська Армія не бере на приціл цивільне населення, цивільні обʼєкти і цивільну інфраструктуру”, — говориться в повідомленні Міноборони Азербайджану

Глава Європейської ради Шарль Мішель назвав єдиним шляхом негайне повернення до переговорів без попередніх умов.

Він також оголосив загальну мобілізацію для осіб старше 18 років.

В гуманітарній катастрофі, яка загрожує регіону, Арутюнян звинуватив президента Азербайджану.

Своєю чергою, Міноборони Азербайджану повідомляє, що 27 вересня близько 06:00 озброєні сили Вірменії піддали інтенсивному обстрілу позиції Азербайджанської Армії уздовж всієї лінії фронту. Обстріли були здійснені з великокаліберної зброї, мінометів і артилерійських установок різного калібру.

Відзначається, що в результаті обстрілу населених пунктів серед мирного населення є загиблі і поранені, а інфрастуктурі було завдано серйозної шкоди. Пізніше Азербайджан почав контрнаступальну операцію по всій лінії фронту.

Довідка. Нагірний Карабах — регіон в Закавказзі, в східній частині Вірменського нагірʼя. Фактично велика його частина контролюється невизнаною Нагірно-Карабахської Республікою. Згідно адміністративно-територіальним поділом Азербайджанської Республіки знаходиться на її території.

У 1921 році регіон став автономною частиною Азербайджанської РСР, що викликало невдоволення вірмен. В повноцінне військові дії це невдоволення переросло в 1987 році.

Після розпаду СРСР був проведений референдум, за результатами проголошена Нагірно-карабаської республіка. Азербайджан не визнає незалежності Нагірного Карабаху і вважає регіон окупованих Вірменією. Чи не визнало незалежність Нагірного Карабаху і світове співтовариство.

Зіткнення в Нагірному Карабасі тривали до 1994 року, поки не було підписано угоду про режим припинення вогню.

У 2016 році в регіоні поновилися бойові дій, які тривали з 2 по 5 квітня. В результаті близько 33 людей загинули, а ще більше 200 тисяч отримали поранення. 5 квітня сторони досягли угоди про режим припинення вогню.

12 липня 2020 року в регіоні почалося загострення конфлікту. Азербайджан звинуватив Вірменію в артилерійському обстрілі. Вірменія, в свою чергу, звинуватила Азербайджан в тому, що кілька військових на машині намагалися прорватися через кордон. Після кількох днів бойових дій Азербайджан пригрозив Вірменії ударом по атомній електростанції в разі, якщо вірменська сторона буде обстрілювати азербайджанські стратегічні обʼєкти.

MIXADV

цікаве