Буде агітація за 1 гривню 02 копійки?

Чи допомагає диктатура вигравати війни?

28/03/2024 AA 0

 Народний депутат від «Слуги народу» Сергій Демченко на каналі «Новини.LIVE» заявив, що диктатура – це той інструмент, який може допомогти перемогти ворога. Чому з’являються «вкиди» […]

У Виборчому кодексі знайшли дуже цікавий ляпсус. Його помітили та нещодавно розшифрували і пояснили суть грубої помилки, допущеної новими законодавцями, у Комітеті виборців України. Новий виборчий кодекс забороняє кандидатам витрачати на агітаційні матеріали (один пакет) більше 1 гривні 02 копійки. У Комітеті виборців вважають, що законодавці припустились помилки, завдяки якій тепер агітаційна кампанія може піти в тінь.

“Законодавець просто переплутав неоподатковуваний мінімум, який на сьогодні становить 17 грн., і прожитковий мінімум, який становить 2189 грн. Таким чином, ми опинилися в ситуації, коли кандидат не може витрачати на агітацію більше, ніж 1 гривню 2 копійки”, – розповів голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Згідно з нормами нового виборчого кодексу, до виборчої агітації належать плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, бейджі, USB-флешки, футболки, парасольки і шарфи. А за нинішніми цінами листівка або газета, які коштують більше 1,02 грн. може вважатися формою підкупу.

“До чого це може призвести? Фактично до того, що ми або заженемо агітаційну кампанію в тінь, коли агітація буде проводитися за рахунок різноманітних благодійних фондів, які юридично не матимуть жодного стосунку до кандидата, або до того, що більшість форм виборчої агітації кандидати і політичні партії просто не зможуть реалізувати”, – пояснив Кошель.

Він наголосив, що Комітет виборців закликав парламент виправити помилку, але все ж розумно обмежити вартість агітаційних матеріалів.

“Ми вважаємо, цілком прийнятним обмежити вартість одного пакету агітаційних матеріалів сумою 15-20 грн. І ми застерігаємо парламент не підвищувати цю суму до тих же 63 грн., як пропонувалося раніше у змінах до Виборчого кодексу, бо таким чином можна легалізувати форми підкупу. Тобто ті ж самі флешки із символікою партії чи кандидата для когось із виборців буде просто агітаційним матеріалом, а для когось – певною матеріальною вигодою. І тому варто встановити прийнятну вартість агітаційних матеріалів”, – пояснив голова КВУ Олексій Кошель.

Слід не забувати, що раніше у виборчому законодавстві передбачалося навіть зняття з виборів кандидата, який перевищив припустимі суми при використанні виборчого фонду.

Анатолій Авдєєв

http://chas-time.com.ua/polityka/bude-ahitatsiia-za-1-hryvniu-02-kopiiky.html

MIXADV

цікаве