Зірвати вибори, закрити ринки, школи на дистанційку, збільшити штрафи. Як готуються знову посилити карантин

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Зірвати вибори, закрити ринки, школи на дистанційку, збільшити штрафи.  Як готуються знову посилити карантин

Керівництво України опрацьовує план посилення карантину.

Карантин в Україні заходить на друге коло. 27 червня Зеленський скликав екстрене селекторну нараду за участю представників Кабміну, правоохоронних органів і місцевої влади. 

На ньому вирішували – що робити з  погіршенням коронавирусной статистики . Нагадаємо: за останні дні було поставлено відразу кілька рекордів по добовому приросту хворих. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, в порівнянні з показниками на кінець травня захворюваність зросла в 2-3 рази. І, якщо не взяти ситуацію під контроль, лікарні будуть переповнені вже через два тижні і можна чекати третю хвилю коронавируса.

Пропонується цілий список нових жорсткостей. На вулицях з’являться муніципальні патрулі, які будуть разом Госпотребслужбой перевіряти дотримання карантину. Контролери візьмуть під ковпак зокрема громадський транспорт

Самих рейдів не тільки на транспорті, а й в громадському харчуванні та й просто на вулицях може стати більше, а контролювати жорсткіше. Для нічних клубів з’явиться комендантську годину – їх роботу обмежать до 22.00.

Плюс – школи вже зараз почали готувати до дистанційного навчання з 1 вересня.

Насправді це неповний список карантинних обмежень.

Обговорюються і інші. Зокрема, повторне закриття всіх ринків і продуктових ярмарків і збільшення штрафів.

“Готуються нові обмеження, але поки все строго секретно. Ми лише уривчасті дізнаємося про окремі ідеї, і вони, якщо чесно, просто лякають. Новий карантин може повністю добити бізнес і покласти економіку”, – говорить глава Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

Політолог Михайло Чаплига вважає, що влада переслідує дві мети – заощадити на соціалці, зокрема, школах і зарплатах вчителям і підготувати грунт для можливого перенесення місцевих виборів цієї осені, які з урахуванням падаючих рейтингів діючої влади виявилися явно “не на часі”

Як можуть посилити карантин в Україні.

Школи – на дистанційку, ринки – під закриття?

На засіданні у Зеленського  обговорювалося погіршення статистики по коронавірус і її причини. Одним з головних чинників влада вважає недотримання українцями карантинних обмежень.

“В Одесі запрацювали клуби, зірки давали концерти, відкрили всі пляжі. З’явився слух, що на відкритому повітрі ніхто не захворіє. Однак це неправда. Через всього цього ситуація сильно погіршилася. Якщо раніше Одеса мала один з найвищих показників в поширенню коронавирусной інфекції , то сьогодні кількість хворих на добу значно вище. ми впевнені, що таке може статися у всіх регіонах, де немає комунікації з людьми. Я зібрав тут не тільки уряд, а й усі регіони, щоб ми чітко координувалися і пояснювали людям, яку загрозу сьогодні несе нехтування правилами карантину “, – заявив президент.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль додав, що показник захворюваності значно виріс і становить понад 50 осіб на 100 000 населення. Ще 10 днів тому він був менше 40.

Шмигаль попросив мерів залучити муніципальні патрулі до роботи з відомствами, які здійснюють контроль, такими як, наприклад, Госпродпотребслужба і іншими для дотримання санітарно-епідеміологічних вимог; ввести комендантську годину для нічних клубів, обмеживши їх роботу до 22.00 і поставити на жорсткий контроль муніципальний транспорт, а також поліпшити інформаційну політику і допомогти навчальним закладам підготуватися до дистанційної роботи.

Те, що новий навчальний рік школи можуть почати в дистанційному режимі, підтвердив і секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов. Він заявив, що вже сьогодні повинні бути підготовлені відповідні технічні можливості для дистанційки.

В Україні продовжує діяти адаптивний карантин, тобто, в залежності від регіону список заходів може змінюватися. Так,  Київська про ласть посилила карантин  з 26 червня. Наведені обмеження на проведення масових заходів у приміщеннях (максимально допустима кількість людей – 10, за умови дотримання епідеміологічних правил). Час роботи закладів громадського харчування та установ розважальної діяльності скорочено до 22 годин. Також посилюється контроль на громадському транспорті, ринках, в закладах громадського харчування, дитсадках. Раніше про посилення карантинних заходів заявили також в Одесі (більш ретельні перевірки на транспорті і в закладах громадського харчування, обмеження на масові заходи, обов’язковий масочний режим та ін.).

Як розповів нам джерело в Кабміні, зараз йде загальна установка на посилення карантину і обговорюються нові обмеження.

Зокрема, повторне повне закриття всіх ринків і продуктових ярмарків. Також можуть бути підвищені штрафи як для бізнесу, так і для пересічних громадян (наприклад, за відсутність захисної маски).

“В рамках адаптивного карантину в різних регіонах в залежності від епідеміологічної ситуації місцева влада може вдатися до подальшого посилення карантину, в тому числі обмеження руху громадського транспорту, забороні на роботу ТРЦ, посилення перевірок та штрафів за недотримання маскового режиму і дистанціювання в об’єктах торгівлі, ресторанах , санаторіях і т.п. До осені буде спроба балансувати різного роду обмеження і при цьому остаточно не вбити економіку “, – пояснив глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Чи потрібно посилювати карантин

Головне питання – чому влада знову заговорили про посилення карантину. На перший погляд, пояснення лежить на поверхні – показники захворюваності коронавірусів в Україні дійсно погіршилися. Було поставлено кілька рекордів по добовому приросту хворих (до тисячі на добу і більше). За останню добу зафіксовано 917 нових випадків, а загальна кількість хворих наближається до 43 тисячам осіб.

У МОЗ заявляють, що одна з головних причин – саме ослаблення карантину і невиконання українцями елементарних правил.

Але насправді не все так просто. Зростання статистики збігся зі збільшенням тестування, тобто, хворих просто стали частіше виявляти.

Про це говорить і екс-санітарний лікар України Святослав Протас.

“Середній відсоток виявлення хворих під час тестування у нас не змінюється і становить приблизно 6%. Це означає, що люди не стали більше хворіти, просто зараз за рахунок більш масових тестів, зростає виявлення. Ослаблення карантину якщо і дало якийсь приріст заражень, то він явно не критичний “, – пояснив нам Протас.

За його словами, у більшості заражених коронавірусів хвороба протікає у безсимптомній або легкій формі, багато людей взагалі навіть до лікаря не звертаються. Тобто, офіційна статистика їх як і раніше не бачить. Отже, якщо тестувати ще більше, то картинка буде і далі погіршуватися.

“Ми проводили міні-розслідування в Гостомелі. За результатами тестування на антитіла, виявилося, що коронавірусів перехворіло 4% населення, причому, по групі соціально активних людей і тих, хто працював під час карантину показник вище – до 8%. Якщо екстраполювати ці результати на всю країну, то можна припустити, що хворих у нас близько 2 млн, а не 43 тисячі “, – говорить Протас.

З офіційною статистикою по коронавірус у нас взагалі повна плутанина. Якщо епідеміологи кажуть, що цифри явно занижені, то серед обивателів, навпаки, існує думка, що хворих “приписують”, щоб довше утримати країну на карантині. Люди навіть підозрюють, що медики записують в статистику смертей від коронавируса “зайвих” померлих, щоб таким чином вибити собі доплати (до 300% від окладу). Загалом, зі статистикою і загальним розумінням розмаху епідемії в Україні – хаос.

За словами Протаса, для вироблення колективного імунітету потрібно, щоб перехворіло до 30% населення. Очевидно, що до цієї планки нам ще далеко. Але і посилення карантину навряд чи допоможе, – каже Протас.

“Якщо зараз, в розпал літа, знову посадити всіх на жорсткий карантин, ми можемо отримати вибух захворюваності до осені. Причому, влітку хвороба протікає в легшій формі, а з вересня додадуться ще й сезонні вірусні захворювання, в тому числі, грип. То тобто, ми можемо отримати важку масовий спалах коронавируса “, – говорить Протас. Таким чином, за його словами, влітку посилювати карантин навряд чи варто.

Але при цьому влада повинна реагувати на локальні спалахи коронавируса.

“Потрібно проводити масове тестування працівників транспорту, громадського харчування, вихователів дитсадків, і при виявленні хворих проводити епідеміологічні розслідування, ізоляцію хворих і контактних і т.д. Паралельно варто було б збільшити тестування населення на антитіла, що зателефонувало б зрозуміти, скільки людей реально вже перехворіло. але вводити зараз нові обмеження для всіх, це повна дурість “, – говорить Протас.

За словами глави Національної медичної палати Сергія Кравченка, в Україні є база протиепідеміологічного законодавства. В тому числі, наказ №150 МОЗ про медогляди декретованих персоналу (кухарі, виховали дитсадків, няні, вчителі та ін.). Але на практиці він не виконується. Тобто, точкової реакції на загрози коронавируса (скажімо, масове тестування вихователів), яка б дозволила запобігти спалаху, немає. Замість цього вводяться обмежувальні заходів “для всіх”, ефективність яких – мінімальна.

До слова, київських рестораторів вже попередили про необхідність тестувати персонал. Але масових перевірок всіх працівників, задіяних в тій же сфері обслуговування, на транспорті, в освіті та ін., Як і раніше немає.

Плюс – ніхто особливо не займається охороною здоров’я.

“За кілька місяців карантину у нас медпрацівники навіть засобами захисту в повному обсязі не забезпечені. Хоча за цей час вже завод з виробництва масок можна було б побудувати”, – говорить Кравченко.

“Фонд по COVID-2019 в більш ніж 60 млрд пускають на цілі, які, м’яко кажучи, далекі від медицини. Зокрема, більше половини виділили на дороги. Хоча карантин якраз і вводиться, щоб отримати виграш за часом і встигнути підготувати систему охорони здоров’я до епідемії і потоку хворих. у нас, виходить, хворому дали наркоз, але провести саму операцію “забули”. і при цьому чомусь продовжують тримати “пацієнта” в комі “, – говорить Михайло Чаплига.

“Позбавляють дітей освіти і готують введення НС”

Але повернемося до конкретних обмежень, які обговорюють влади – школи на дистанційці, комендантська година, жорсткі перевірки і штрафи.

Ідеї ​​настільки одіозні, що в них багато хто просто не вірять, хоча все це перераховано в повідомленні ОП за підсумками селекторної наради у президентів.

“Це неправда (дистанційка в школах з 1 вересня і жорстокості на транспорті –  Ред. ). По школам – повністю виключено”, – сказав нам нардеп від “Слуги народу” Макс Бужанський.

Втім, в учительському середовищі не просто обговорюють можливість дистанційки, а вже готуються до такого формату роботи. Як розповіли вчителі з Київської та Чернігівської області їх вже попередили, що, швидше за все, на удаленке доведеться працювати з 1 вересня.

“Хіба є підстави не вірити словам секретаря РНБО на нараді у президента? Ніхто не виключає варіант, що і школи і вузи з вересня будуть в дистанційному форматі”, – говорить юрист в сфері освіти Андрій Черних.

При цьому, як каже Протас, саме рішення за дистанційною в школах на даний момент виглядає дивно.

“Поки рано приймати рішення на вересень, адже ніхто не знає, яка ситуація буде на той час”, – відзначає він.

Сама можливість дистанційки, м’яко кажучи, не радує батьків. Тим більше, що такий досвід уже був і позитивним його назвати складно. Онлайн-уроки з масою помилок  і списки завдань по вайберу складно назвати якісним навчанням.

Багато дітей фактично взагалі не вчилися. Але одна справа перечекати пару місяців до кінця навчального року (коли весь матеріал вже фактично освоєно і йде повторення), а інше -починається дистанційно новий навчальний рік.

“З усіх шкіл України до дистанційного навчання дітей готові едініци.Вузи можуть тільки виходити в ефір – ніхто не готував курси”, – говорить ректор Харківського технологічного університету КРОК Віталій Зайцев.

“По-суті, без розробки загальнодержавних програм дистанційних занять і забезпечення до них доступу всіх учнів, такий формат означає лише одне – позбавлення наших дітей конституційного права на освіту”, – упевнений глава адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.

За словами Михайло Чаплига, для влади дистанційка в школах дозволить ще й заощадити на зарплатах вчителям. Скажімо, можуть зняти надбавки за перевірку зошитів або класне керівництво. А так як такі надбавки в структурі зарплат педагогів досягають 30% і більше, вийде значна економія для бюджету, який і так тріщить по швах.

Перевірки і штрафи стали проблемою №1 для бізнесу. Рейди перетворилися в годівницю для контролерів, вони атакують ті ж ресторани і маршрутки і пропонують списати штрафи за 4-6 тисяч гривень. “Для деяких ресторанів, що працюють на винос, простіше взагалі закритися. Тому що один штраф фактично з’їдає їх денну виручку”, – говорить глава компанії «ресторанів консалтинг» Ольга Насонова. Те ж саме говорять маршрутники. Їм простіше буде знімати окремі рейси (що багато, до речі, вже роблять), ніж працювати на штрафи і прокорм перевіряючих.

Поки незрозуміло, що буде після посилення перевірок. “Думаю, все це може погано закінчиться. Підприємці доведені до крайності, готові відбивати свій бізнес від різного роду” патрулів “, – розповів нам Доротич. За його словами, нові обмеження просто доб’ють малий бізнес, який і так не може прийти себе після карантину .

Місцеві вибори, бюджет, протести

На думку Михайло Чаплига, новий виток карантину, який зараз готується в Україні, скоріше, політичний.

“Завдання влади зараз -” підкоригувати “або перенести місцеві вибори.  Рейтинги СН падають , не виключено, що в реальності вони отримають підтримку виборців на рівні 15% – це мінімальна планка, на яку завжди може розраховувати чинна влада. Зараз мета – нагнітання ситуації з коронавірусів. Адже як можна виграти вибори – залякати людей і знизити явку. у цьому випадку піде змагання сіток, а при владі з її адмінресурсом вона апріорі сильніше. тут у Зеленського йдуть по шляху Порошенко, який свого часу теж вводив військовий стан з прицілом на узурпацію влади “, – говорить Михайло Чаплига.

“Уже зараз можна припустити, що готується спроба зірвати місцеві вибори або перенести їх”, – упевнений і Ростислав Кравець.

Паралельно вирішуються фінансові питання (економія на зарплатах вчителів і поповнення бюджету за рахунок штрафів) і проблема масових протестів, проводити які при посиленні карантину не можна.

MIXADV

цікаве