“Як до Умані”: Хасиди обрали нове українське місто для своїх зібрань. Ви будете шоковані

«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України

28/03/2024 AA 0

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu. “… Багато разів я тоді намагалася, використовуючи всі службові та особисті зв’язки, написати про українських енергетиків, які під обстрілом […]

“Як до Умані”: Хасиди обрали нове українське місто для своїх зібрань. Ви будете шоковані

На свій Новий Рік.
На Рівненщину може чекати навала іудейських релігійних радикалів, передає Корупція.Інфо.

 

Це «містечко» – наш Млинів.

І хоча від Рівного до центру Млинівського району трохи більше, ніж 35 км (56 – практично), але хасиди, якщо вони таки вирішать відвідувати свої святі місця, то однозначно будуть добиратися до Млинова не через Луцьк, а в першу чергу – через «Міжнародний аеропорт Рівне».

 

Іудейський Новий рік святкується два дні. Цьогоріч вони припали на 20-22 вересня
В Україну для святкування Нового року щороку приїжджає велика кількість хасидів.

Течія хасиди́зм – містичне відгалуження юдаїзму, яке виникло на території України у першій половині XVIII століття та швидко поширилося Східною Європою. Нині більшість його прибічників проживають у США, Ізраїлі та Британії.

Традиційно хасиди з усього світу свійт Новий рік відзначають в Умані, де похований засновник брацлавського хасидизму Цадик Нахман.

Сьогодні на Волині не всі знають, що в містечку Млинів Рівненської області є могила равина, проповідника, якого за життя називали святим, а саме Аарона ІІ Перлова (1802-1872), нащадка, онука відомого Ребе Аарона І Перлова (1736-1772), філософа, просвітителя, якого вважають одним із перших засновників хасидизму в світі, зокрема однієї його течії.

Засновник династії Аарон Перлов народився в 1736 році в м. Карлін (передмістя Пінська, Білорусь).
У хасидизму вже тоді було багато послідовників на Волині, на Поділлі, Галичині та Польщі, але в Литві і Білорусі спочатку про нього майже нічого не знали.

У другій половині XVIII століття нове вчення в Карліні став проповідувати Аарон Перлов, прозваний ще за життя Великим.

Цей рабин займав чільне місце в хасидській традиції, дотримуючись містичної течії, саме він поклав в основу культу містичний екстаз і ентузіазм. Він говорив:
«Все можна у мене відібрати – крім Бога, що живе в душі моїй».

Помер Аарон в 1772 році у віці тридцять шість років, і, як говорили хасиди, згорів від божественного вогню.

Учнів Аарона Перлова після його смерті згуртував його син Ашер Перлов Столінський (1765-1826), який оселився на південь від міста Карліна – в місті Столін і був одним із найбільш відомих хасидів проповідників свого часу. Його син Аарон ІІ Перлов користувався величезною повагою серед євреїв Північно-Східного краю.

За життя його називали «чоловік з Млинова» або «святий дідусь».

Українці раніше мали свою назву для цього свята: “Жидівські кучки”
Після смерті Аарон ІІ Перлов був похований в Млинові на Рівненщині, де могила знаходиться до сьогодні і є місцем паломництва.

Громада хасидів «Карлін-Столін», яку започаткувала родина Перлових, представлена практично в усьому єврейському світі. Має синагоги, школи, веде велику релігійно-просвітницьку діяльність.


Вважається, що головний смисл свята Рош ха-Шана це — покаяння
Багато представників родини Перлових загинули в Столінському гетто (Білорусь) в часи Другої світової війни.

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply