Нашим на замітку: Як Туреччина рятує економіку від коронавірусу

ATHENS, GREECE - DECEMBER 7: Turkish President Recep Tayyip Erdogan during a joint press conference the in Athens on December 7, 2017. President Recep Tayyip Erdogan , the first by a Turkish head of state in 65 years, by needling his hosts with revisionist border talk and complaints about its treatment of Muslims(Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

Оригінал на сторінці Ілії Куси у Facebook

Туреччина вливає $15,5 млрд в національну економіку для підтримки людей та бізнесу на тлі коронавірусного карантину.

Посиділи кілька днів у кабінеті Ердогана і створили план.

Мета – стимулювати економіку, пом’якшити удар кризи і полегшити фінансовий тягар, які люди несуть у зв’язку із закриттям кордонів, запровадженням карантину і обмеженням пересування країною.

План назвали “Щит економічної стабільності”. У ньому 21 пункт, з-поміж них такі заходи:

1. Підвищення мінімальної пенсії до $230.

2. Зменшення ПДВ на внутрішні перельоти з 18% до 1% на наступні 3 місяці.

3. До листопада заморожується стягнення курортного збору з готелів.

4. Стягнення податків за квітень, травень і червень з підприємств у сферах автопрому, логістики, інфраструктури, металургії, ритейлу, продовольства та розваг відтерміновується на півроку.

5. Підприємствам, що постраждали від коронавірусної епідемії, дозволять відстрочити виплати з кредитів мінімум на 3 місяці й отримати невелику фінансову компенсацію від держави.

6. Державний турецький банк Halkbank відстрочить виплати за кредитами та іпотеками для всіх постраждалих від коронавірусу на 3 місяці мінімум.

7. Держава надасть фінансову підтримку експортерам для збереження їх завантаження під час тимчасового падіння цього самого експорту.

8. Фонд кредитних гарантій буде збільшено з $3,8 млрд до $7,7 млрд з метою виділення кредитів малому і середньому бізнесу, який постраждав від коронавірусу, щоб утримати його на плаву.

9. Вводяться пільги на надання кредитів громадянам Туреччини, постраждалим від коронавірусу.

10. Розробляється програма переведення підприємств на віддалену роботу, де це можливо, зі всіма відповідними заходами в законодавстві, щоб потім не було колізій під час виплати зарплат та нарахування робочого стажу.

11. За квітень людям, які пішли у вимушену відпустку, виплатять бонус.

12. Вводиться система виплат за неповні робочі дні (Short-working time system), щоб полегшити розрахунки із зарплат для тих, хто перейшов на неповний робочий день у зв’язку з коронавірусом або на якийсь гнучкіший графік, який не дозволяє нараховувати зарплату як у звичайному режимі.

13. Ще $308 млн (2 млрд турецьких лір) виділять на допомогу бідним сім’ям. Список таких зробить Мінсоцполітики.

14. Компенсація втраченого часу для робітників, які постраждали від коронавірусної епідемії та карантину, буде збільшено з 2 до 4 місяців.

15. Запуск додаткових програм соціального і медичного забезпечення літніх людей в умовах карантину та режиму НС.

16. Вливання поки що невизначеної кількості грошей в підтримку національного авіаперевізника Turkish Airlines.

17. Літнім людям за 70 років виплатять подвійну пенсію за квітень.

18. Підприємствам, які у квітні, травні й червні оголосять дефолт, зараховується все це як “форс-мажорна ситуація” з відповідною її фіксацією в офіційних документах, щоб це не вдарило по їхній репутації і відносинам з кредиторами.

19. Центральний банк Туреччини знизив облікову ставку з 10,75% до 9,75%. І можуть знизити ще.

20. У банківський сектор вливають $5,1 млрд золотовалютних резервів.

21. Погашення кредитів у формі переобліку на суму $7,6 млрд відтерміновують на 3 місяці.

Досить непогано, треба сказати. Враховуючи величезні ризики для економіки Туреччини, що несе коронавірус і все з ним пов’язане, це цілком закономірна політика, розрахована на виживання в умовах світової турбулентності й невизначеності.

Хоча, вже з огляду на ці заходи і те, що коїться у світі, можна сказати, що їм буде боляче в економічному і фінансовому плані, особливо з урахуванням геополітичної “розтягнутості” Туреччини у зовнішній політиці: від Лівії та Кіпру до Сирії, Іраку та Катару.

Іллія Куса

MIXADV

цікаве