БАНДЕРІВЦІ…КРАСНОВЦІ…КАЛМИКИ…

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

Коли я сьогодні чую від окремих осіб термін ”бандерівці”, у пам’яті спливають далекі спогади. У травні 1958 року я з групою випускників Полтавського ШМАСу (школа молодших авіаційних спеціалістів) був направлений для подальшого продовження військової служби на аеродромі міста Стрий (тоді Дрогобицька область). Незабаром у нашу ескадрилью влилося свіже поповнення з місцевих. Я здружився з веселими і дотепними сусідами по ліжку рядовими Мишком Ліщишиним і Стасом Петруком. Якогось дня у ”каптерці” почув від нахабного московита Лялькіна образливе на адресу друзів – ”та ви ж бандерівці”. До цього такого слова не доводилося чути ні у школі, ні у книжках, хоча читав про події у Західній Україні після закінчення радянсько-німецької війни у творах письменників-кагебістів (з’ясував пізніше) Д. Медведева, Л. Шейніна та ін. Я тоді сказав тому Лялькіну – поясни значення слова. Він нахабно кинув: ”Вони наших убивали”. Хтось з хлопців стиха сказав: ”Шкода, що таких, як ти живим лишили”. Він там щось ”пирхався”, бігав до замполіта. Але він був один, нас – троє, досвідчений комісар, наляканий погрозами Хрущова на боротьбу з культом особи Сталіна, втягуватися у сумнівний конфлікт не став, все згладив.
І ось майже по сплині пів-століття, на початку буремних 1990-х я почув образливе ”бандерівець” і на свою адресу. Сьогодні путінські відморозки масово ліплять ярлики не тільки на українців – на усіх громадян України. Наші діди-батьки у часи радянської пропаганди були ”мазепинцями”, ”петлюрівцями”, ”махновцями”, у московських ідеологів ми вже ”бандерівці”.
А наша ”героїчна” ідеологічна пропаганда (якщо вона існує взагалі) мовчить. Чи то у ”липову” демократію грається, чи казкову ”свободу слова” боїться порушити. Наша молодь у більшості своїй достеменно не знає – хто такі бандерівці, і ніхто їм про це детально не розтлумачує. Не кажу вже про справжніх ворогів минулого України, які живуть і воюють проти нас і нині. Чи багато мешканців Кропивницького, особливо області, обізнані про донських козаків з підрозділу Козачий стан, заснованого з втікачів Дону у січні 1943 року у Кіровограді? Майже три тисячі донських козаків-запроданців Гітлера разом з сім’ями на чолі з колишнім полковником царської армії Єрофеєм Павловим, розмістившись у приміщеннях колишнього кавалерійського училища і прилеглих будинках, наводили жах на цивільних жителів. Грабували, катували, розстрілювали (пізніше комуністична пропаганда все ”списала” на німців). Люди боялися їх більше, ніж окупантів, обходили десятою дорогою. Сьогодні вилупки недобитих бандитів генерала Краснова, який особисто вітав Гітлера, безчинствують на Донбасі, проливають кров наших людей.
Про Дику калмицьку дивізію сучасне покоління хоча б чуло? Це були справжні головорізи на конях, які протягом серпня 1941-січня 1944 сіяли жах і смерть серед населення області, їхніми жертвами стали тисячі невинних людей. Документи про злодіяння калмиків прибрала до себе Москва, вони лежать у фондах її архівів. Якось я зробив спробу ознайомитися з ними – одержав категоричну відмову. Про цю нечисть треба розповідати нашим людям: бандерівці – справжні патріоти рідної землі, боронили її від агресорів: красновців, власівців, московитів. Свого часу я зробив доповідь на науковій конференції на цю тему. Пошукаю у своєму архіві – викладу на ФБ.
Світлина: щасливі пики донських гітлерівських служак – сам фюрер нагродив; цей виродок розстрілював жителів Донбасу.

Світлина від Юрія Матівоса.
Світлина від Юрія Матівоса.

MIXADV

цікаве