П’ятниця 13: все, що треба знати про захист від нечисті

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

 
Без паніки, осикові кілки та часник не знадобляться

Найбільше у світі прикмет та забобонів навколо п’ятниці 13-го. Цього року їх дві – одна минула у квітні, інша за календарем припадає на липень.

Історія п’ятниці 13

Навіть у медицині не обійшлося без цього – існує таке поняття, як “трискайдекафобія”, яке означає ірраціональний страх перед числом 13. Є ще один термін – параскаведекатріафобія – що значить фобію саме перед п’ятницею 13.Чому ж люди так бояться цього дня?

Корені шукати варто в історії. Приміром, древні римляни вірили: “13” – число смерті, руйнування, нещасть. Теологи запевняли, що саме цього дня Єва скуштувала заборонений плід і дала його Адаму. Також існує думка, що в п’ятницю, 13 Каїн убив свого брата Авеля.

Кінець світу починається в 13-му розділі одкровення Іоанна Богослова, а Ісус був 13-м серед своїх учнів і помер в п’ятницю. Популярним поясненням особливого ставлення до п’ятниці 13 є історія Ордена тамплієрів.

Саме в п’ятницю 13 жовтня 1307 французький король Філіп IV Красивий наказав заарештувати членів ордена, включаючи всі його верховне керівництво. В результаті подальшого процесу за звинуваченням у єресі і богохульстві орден був розпущений, а заарештовані у Франції тамплієри були піддані тортурам і пізніше страчені, в тому числі шляхом спалення.

На шабаш в ніч із 12-го на 13-те зліталися відьми, а в легендах лишилися численні згадки про “веселощі” вампірів та іншої нечисті, яку за повного Місяця контролює нібито сам Сатана.

З п’ятницею 13 також пов’язано одне з найгучніших аварій корабля XX століття – 13 січень 1907 один з найбільших на той час кораблів – шхуна “Томас Лаурсон” – зазнала аварії на підводні рифи.

Ну і вже традиційний страх перед чорними кішками, ще у 1484 році Папа Інокентій VIII сказав про них: “язичницькі звірі, що знаходяться в змові з дияволом”, і саме з того моменту почалися переслідування невинних тварин.

Як пережити п’ятницю 13?

Дуже просто, зброя проти забобонів знайдеться у кожної людини – це власна психіка. Але якщо ви вірите, що в цей день вас будуть переслідувати нещастя, то так і буде. Якщо просто сприймати п’ятницю 13 – як день закінчення важкого трудового тижня, в який можна розважитися, то так воно в буде.

Не панікуйте, не піддавайтеся дурним думкам – і в п’ятницю 13 у вас все буде добре. Крім того, не варто зациклюватися на тому, у що вірять всі інші.  Сплануйте свій час так, аби у вас не лишилося ні хвилини на зайві думки, і найкраще – не залишайтеся на самоті, особливо, якщо на вечір запаслися попкорном і фільмами жахів.

MIXADV

цікаве