Гучний інцидент. Телеведучий Остап Дроздов який вигнав блогера з ефіру жорстко звернувся до російськомовних українців

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Ведучий телеканалу ZIK Остап Дроздов, який минулого тижня вигнав з ефіру відомого блогера і журналіста Юрія Романенка за відмову говорити українською мовою, вперше прокоментував гучний інцидент.

На сторінці у Facebook він опублікував жорстке звернення до російськомовних українців, де за пунктами пояснив свої дії.

Дроздов наголосив, що в Україні із запізненням на 25 років стався прецедент – нарешті звернули увагу на катастрофічне становище державної мови, що викликало дискомфорт у російськомовних.

Я звертаюся до російськомовних українців із благанням почути мене. Всі ці 25 років ви жили в шикарному, ідеальному мовному комфорті, який базувався на моєму дискомфорті, на дискомфорті мільйонів україномовних українців, які у власній країні є культурно дискримінованими і повинні терпіти засилля вашої мови. Мій прецедент поставив перед вами дзеркало. Ну що, приємно? Ось такий дискомфорт через вас відчувають україномовні українці вже чверть століття”, – зазначив ведучий.

За його словами, запорукою війни в Україні є “російськомовні люди, які вперто ігнорують концепт єдиної державної мови”.

“Ви, принципово одномовні російськомовні люди, можете бути чудовими людьми, здавати гроші на армію, ваші сини можуть служити у ЗС – але ви, самі того не розуміючи, є запорукою війни. Тому що ви, носії російської мови, ігноруєте українську, маркуєте мою країну як країну російського світу. Ваш мова є мовою не тільки Пушкіна, але і Путіна. Ваша мова є мовою не тільки Достоєвського, а й лугандонского найманця. Ваш мова є мовою не тільки Цвєтаєвої, але і патріарха Кирила. Ваша мова робить мою країну країною російського світу. Свист куль і канонада градів звучить вашою мовою… Благаю вас, подумайте над цим”, – написав Дроздов.

Він закликав російськомовних громадян країни переходити на українську, оскільки це “питання боргу”. Тих же, хто не володіє державною мовою, ведучий прирівняв до “неповноважних громадян”.

Щодо скандального ефіру, то Дроздов зізнався: зробив те, що вважав за потрібне.

“Вперше в історії українського ТБ гостро постало запитання: що робити з людиною, яка вільно володіє державною мовою, але демонстративно відмовляється нею говорити. Це не питання “не можу” – це свідома позиція “не хочу” . Я зробив те, що відчув на той момент”, – підсумував ведучий ZIK.

Остап Дроздов

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply