Дебати. Чому всі чотири учасники плей-офф гідні грати в УПЛ

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Дебати. Чому всі чотири учасники плей-офф гідні грати в УПЛ

Сергій Швець та Олександр Риженко діляться своїми думками щодо квартету учасників плей-офф за два місця в Прем’єр-лігу на наступний сезон. Ми вирішили відзначити три найбільш важливі аргументи на користь кожної команди, чому вони варті вже з літа знову або вперше грати в найсильнішому футбольному дивізіоні країни.

Зірка – 10 місце в УПЛ

Дебати. Чому всі чотири учасники плей-офф гідні грати в УПЛ - изображение 1

  • Українському футболу не вистачає справжніх дербі

У вищому дивізіоні є три дербі Донецької області, підтягнувся “Арсенал-Київ”, що дозволить говорити про столичне протистояння. Але це дербі тільки на папері, без уболівальників. Галицько-волинське зникло після того, як “Волинь” понизилася в класі, а львівсько-рівненський “Верес” легким рухом руки перетворився у ФК “Львів”. Ось і виходить, що єдиним справжнім дербі у Прем’єр-лізі є протистояння “Зірки” та “Олександрії”. Так, останнім часом йому не вистачає амбіцій, оскільки обидві команди вирішують локальні завдання. Але на місцевому рівні – це дві самодостатні команди зі своїми невеликими, але відданими арміями вболівальників. І для них дійсно важливо – хто в цьому сезоні найкращий – обласний центр або периферія (в хорошому сенсі цього слова). Проста арифметика: порахуйте, скільки людей прийде на матч “Олександрія” – “Зірка”, і скільки прийде на трибуни “Ніки”, коли в гості приїде та ж “Полтава”.

  • У клубі вміють знаходити цікавих легіонерів

Після початку кризи українські клуби, за винятком трьох-чотирьох перших, різко перейшли на імпортозаміщення. У цьому, безперечно, є свої плюси. Але ж легіонери – це не абсолютне зло. Навпаки – вони збагачують нашу культуру, дозволяють нашим гравцям переймати новий досвід, зрештою, вчити мову, що потім допоможе їм краще адаптуватися в закордонному чемпіонаті. Так от “Зірка” – один із тих небагатьох клубів, хто за останній сезон серйозно збагатив власний досвід роботи на зарубіжному трансферному ринку. Не всі куплені гравці – 100-відсоткове попадання, але від промахів не застрахований ніхто. Залишилося навчитися заробляти на цьому процесі гроші (шкода, що історія із Сесе Пепе завершилися нічим). А прорекламувати легіонера з Першої ліги буде в рази важче.

  • Зірка – це другий шанс

Іван Цюпа, Тарас Качараба, Антон Братков, Павло Полегенько, Дмитро Білоног. Всіх цих футболістів об’єднує одна риса – в юності вони подавали великі надії у вітчизняних грандах, але так і не змогли пробитися до перших команд вищого дивізіону. “Зірка” дає таким гравцям можливість перезавантажити кар’єру і закріпитися в УПЛ. Той же Полегенько з “Динамо”, наприклад, ставши одним із найкращих у своєму амплуа (правий захисник) серед команд другої хвилі. Братков демонструє, що не дарма був капітаном київського дубля, а Білоног доводить, що в “Шахтарі” вміють навчити забивати голи.

 

Чорноморець – 11 місце в УПЛ

Дебати. Чому всі чотири учасники плей-офф гідні грати в УПЛ - изображение 2

  • Інфраструктура

Зрозуміло, що зараз вона вся знаходиться у фонду гарантування вкладів за борги нинішнього керівництва. Але тим не менш, клубу (поки що) є де тренуватися, а також грати, і умови в одеситів однозначно не з найгірших на рівні вищого українського дивізіону. Адже не дарма Одеса з року в рік ходить в числі претендентів на проведення єврокубкових матчів. На тлі стадіонів доброї половини клубів УПЛ арена “Чорноморця” продовжує залишатися однією з найбільш продвинутих і на яку дійсно хочеться ходити. Чи можна це сказати про інших? І мова ж не лише про стадіон, у “моряків” ще є три (три!) бази. Ясно, що далеко не всі вони підходять під роботу клубу рівня Прем’єр-ліги, але у “Сталі” із “Вересом” або “Олімпіка” немає і того, рівно як і “Ворскла” часом орендувала поля на базі ФК “Полтава”.

  • Глядач

Ясно, що зараз одеський вболівальник відмовляється приймати реальність, що його клуб переживає не найкращі часи, все одно вимагаючи від нього боротьби мало не за путівку на Клубний ЧС. Але незважаючи на постійний потік критики, “морякам” вдається залишатися в числі однієї з найбільш відвідуваних команд УПЛ поточного сезону. В Полтаві (мова про “Ворсклу”), наприклад, за останні років п’ять згадали про існування в місті футбольного клубу тільки цієї весни і почали ходити на стадіон, на “Сталь” з “Олімпіком” ходити взагалі так і не стали. А марш-кидки вболівальників “Вереса” Рівне – Львів – Рівне рано чи пізно зникли б самі собою. Але це вже трохи інша історія. Так от в Одесі, що і вдалося поставити на потік, це роботу з уболівальником. Думається, не в останню чергу сам статус курортного міста до цього змушує. Але в такому разі тим більше буде прикро залишити регіон без великого футболу.

  • Клуб не тікає від економічних проблем

Є приклад “Дніпра”, “Металіста”, “Говерли” та ще багато кого, хто при перших проблисках фінансових складнощів почав “зливатися”. Хтось це робив зі страдницьким обличчям (привіт Харкову), хтось звинувачуючи всіх навколо (Шуфричі зараз можуть негласно кивнути), хтось у тиші, спокійно занурюючись на дно (“спасибі” Коломойському). В Одесі і при Керницькому, і зараз при Місюрі, незважаючи на палиці в колеса від власників клубу, які, схоже, не заклали в ломбард тільки саме ім’я “Чорноморець”, намагаються якось справлятися з усіма труднощами. Десь невдало, десь дуже невдало, але до сьогоднішнього дня клуб продовжує бути учасником УПЛ. Зрозуміло, що доля не завжди любить красиві історії, але було б непогано, якби цей шлях був пройдений в Одесі не дарма.

Полтава – 2 місце у Першій лізі

Дебати. Чому всі чотири учасники плей-офф гідні грати в УПЛ - изображение 3

  • Свіжа кров

Щодо полтавців багато хто, тільки почувши назву клубу, відразу ж починають включати якісь дикі аргументи типу “цьому місту і одного клубу багато” або вимагаючи, щоб їм замість “Полтави” повернули в еліту “Дніпро” з Коломойським на чолі. Але жоден здоровий організм, включаючи футбольні ліги, не може жити без обміну, коли слабким доводиться вказувати на двері, а замість них брати на борт тих, хто сповнений надій і зухвалості спробувати себе на більш високому рівні. Подивіться на “Чорноморець”, ту ж “Зірку” чи “Сталь”: команди здебільшого мучилися, а не грали цього сезону. А тепер погляньте на “Полтаву” – команда і клуб повні сил і нахабства для підкорення чогось незвіданого. Ми не можемо знати, до чого це призведе. Може, це буде український варіант “Беневенто”, а може проект дійсно стане одним із найбільш автентичних в елітному дивізіоні? Але щоб це дізнатися, полтавцям потрібно дати шанс себе проявити.

  • Дербі

Чомусь прийнято вважати, що в Полтаві саме “Ворскла” повинна бути “номером один”. Така точка зору виходить від думок, що дітище Жевага першим зайняло регіональний олімп і має тепер завжди там залишатися. І це при тому, що діючу третю команду УПЛ продовжують зсередини роз’їдати борги, які керівництво у паніці намагається закрити, щоб не пролетіти повз єврокубки. У “Полтави” таких проблем немає: команда живе за коштами і не даремно долає щабель за щаблем, не один рік підходячи до нього. Тобто, продовж ФКП також поступово йти вгору, те ще питання, хто в перспективі буде головним клубом міста. А поки ж це може бути дуже цікаве дербі, де суперники на полі дійсно будуть доводити, що вони тут і зараз №1 в місті.

  • Команді є що доводити

Є приклади клубів, які “під УПЛ” посилюються, є ті, хто це робить якраз напередодні старту. Зараз “Полтаві” вдалося зібрати колектив, який практично повністю складається із гравців Першої ліги. Серед винятків хіба що Ковпак. Був нетривалий досвід у Савченка, Іванова, Жичикова, Трояновського, Дегтярьова і Насібуліна, але всім їм закріпитися на найвищому рівні толком так і не вдалося. Навряд чи, хто хоч трохи цікавиться першим дивізіоном, напередодні зробив ставку на цю команду, як претендента. Але зірки зійшлися саме так. Тому доля дарує всім їм той самий другий шанс, який буває не у всіх і не завжди. Та й сам головний тренер “городян” Анатолій Безсмертний, для якого перший дивізіон за роки став рідною домівкою, навряд чи відмовився б від можливості зробити крок вгору в своїй кар’єрі.

Читайте також: Чорноморець – Полтава. Прогноз і анонс матчу

Десна – 3 місце у Першій лізі

Дебати. Чому всі чотири учасники плей-офф гідні грати в УПЛ - изображение 4

  • Фінансова стабільність

Чотири роки тому всі клуби українського вищого дивізіону пережили фінансовий крах через перегріті бюджети. У Першій лізі, де з дня заснування дивізіону тільки й робили, що економили, ця проблема так і залишилася незвіданою. А згодом з’явилися клуби, які кризи взагалі не помітили. Так, “Десна” стала чимось на зразок гранда ПФЛ: нехай у клубу за спиною не так багато успіхів, але й умовний донецький “Шахтар” також починав практично з нуля. І той факт, що ФФУ рік тому “продинамила” клуб, не зупинив інвесторів продовжувати вкладати в нього. Вкладатися не просто у склад, як “Верес”, а в інфраструктуру і роботу з уболівальниками у тому числі. Думається, якби це був проект на рік, настільки значних інвестицій ми б не побачили.

  • Відвідуваність

Та ж “Зірка” свого часу проходила цей шлях, і також перед УПЛ збирала значну аудиторію на домашніх матчах. Та, в принципі, практично завжди лідери Першої ліги – вони ж претенденти на підвищення – очолюють таблицю і за показниками відвідуваності. Але як тільки клуб з’являється в Прем’єр-лізі, цифри неухильно котяться вниз і все перетворюється в сірість. “Десна” – це ще один шанс піти проти цього порочного кола і щось у звичному порядку речей змінити. Довести, що не тільки перемоги над “миколаєвами” та “геліосами” гідні відвідування трибун, але і поразки “ворсклам” із “маріуполями” також. Принаймні, і під час них також потрібно бути на стадіоні.

  • Кадровий підбір

Якщо у “Полтави” практично немає футболістів, які нюхали пороху УПЛ, то в “Десні” їх число зашкалює, а деяким навіть не дістається місця в “старті”. По-перше, думається, як мінімум самі гравці не для того перебиралися до Чернігова, щоб бовтатися в першому дивізіоні. Ну, а по-друге, повторимося, це знову вкладення, що не відповідають рівню нинішнього дивізіону. Другий рік поспіль “Десна” видає потужну серію як раз під час весняної частини чемпіонату, не вигравши лише два поєдинки. І якщо в минулому сезоні “сіверяни” всуху програли ФФУ у підводні шахи, то зараз можуть довести свою силу в звичному для себе виді спорту.

У матеріалі використані фото chernomorets.odessa.ua Євгена Кравса та facebook.com/desnafc

https://www.ua-football.com/ua/ukrainian/high/1526928653-debati-chomu-vsi-chotiri-uchasniki-pley-off-gidni-grati-v-upl.html

MIXADV

цікаве