Майдан.Плакати.ДОХМ в Дружківці

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Музей відродився і діє! Це перше враження від відвідин переміщеного на підконтрольну територію України Донецького обласного художнього музею.

2014 року, приміщення і унікальна мистецька колекція ДОХМ, були захоплені терористами ДНР. Україні залишилася крихітна філія в селі Прелесне, співробітники якої більше року не отримували заробітну плату, зберігши старовинну хату, вітряк та інші експонати. Врешті, бюрократичні перепони були подолані, музей перереєстрували, обрали нове керівництво.

Після довгих пошуків і складних перемовин, новий директор Наталка Іванченко домовилася з мером міста Дружківка Валерієм Гнатенком про відкриття виставкових площ в Палаці культури “Етюд”. Донецька обласна військо-цивільна адміністрація виділіла кілька ставок. Адміністрація  закупила офісну техніку, виставкове обладнання і музей розпочав нове життя на новому місці.

Першу виставку про Василя Стуса провели спільно з Національним музеєм Т.Г.Шевченка. А друга мала неймовірний для Донбасу резонанс – “Майдан: що це було?”. Музей плакату України при часописі “Музеї України” подарував Донецькому художньому колекцію музеїв Майдану, що кілька років експонувалася в Нацмузеї у Пирогові.

У виставковій залі спорудили символічну “барикаду”, плакати розвісили на щитах, з якими знову допоміг мер В.Гнатенко. Під час відкриття прийшов мало не весь актив міста, місцеві студенти поставили патріотичний спектакль, школярі читали майданівські вірші. Замість двох тижнів виставка працювала більше місяця.

-Наші співробітники постійно проводять лекції, семінари, майстер-класи для школярів, студентства Дружківки, Костянтинівки, Краматорська, Слов`янська, – розповів заступник директора з наукової роботи  Володимир Півень, – Нині готуємо велику виставку пленерних робіт донецьких і львівських художників. У планах ще чимало цікавих акцій. Головне – музей оживили, поповнюється музейний фонд,  розпочинали повноцінне виставкове життя!

Команда журналу “Музеї України” подарувала сайт філії в селі Прелесне, створили повноцінний сайт для відродженого у Дружківці Донецького обласного художнього музею. До речі, створили для закладів культури області 15 україномовних культурологічних сайтів, які успішно працюють.

Майже чотири роки люди Донбасу живуть у тривожному режимі прифронтової зони. Музеї, бібліотеки, мистецькі заклади діють у штатному режимі. Розвиваються. Це – головне!

Бажаємо миру і успіхів!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

 

DSCN1129

DSCN1128

DSCN1126

DSCN1123

DSCN1122

DSCN1121

DSCN1119

DSCN1118

DSCN1117

DSCN1115

DSCN1114

DSCN1113

DSCN1111

DSCN1109

DSCN1107

DSCN1106

DSCN1105

DSCN1104

DSCN1103

DSCN1102

DSCN1101

DSCN1100

DSCN1098

 

MIXADV

цікаве