Відродження Донецького обласного художнього музею на теренах міста Дружківки

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

До війни Донецький обласний художній музей був одним із найбільших художніх музеїв сходу України, де зберігалося понад 15 тисяч художніх творів  живопису, графіки, скульптури. Музейна експозиція  формувалися у другій половині ХХ століття.  Значних мистецьких колекцій не було, але в залах експонувалися   твори як західноєвропейський митців 18 століття ( Джордж Доу, Якопо Амігоні, Марчелло Баччареллі) так і твори митців  Російської імперії (І.Айвазовський, В.Суриков, І.Шишкін, В.Сєров, В.Васнєцов, Б. Кустодієв).

Після страшних подій 2014 року, музейні скарби залишилося у Донецьку на території  непідконтрольній українській владі – попереднє керівництво музею не спромоглось евакуювати мистецькі твори до Києва. Найцінніші експонати музейного фонду України стали власністю  республіканського художнього музею (ДНР), який працює у приміщенні колишнього обласного художнього музею у Донецьку. Тож, на сьогодні комунальний заклад культури «Донецький обласний художній музей», мов та птаха Фенікс, відроджується із попелу згарища війни,  відновлюючи свою роботу.

Нинішнє відродження музею почалося у с. Прелесне Слов′янського району (саме там на початку 90-х років була організована філія Донецького обласного музею «Музей архітектури та побуту і дитячої творчості»). Маленький скансен Донеччини став стартовим майданчиком для перереєстрації музею у 2015 році. За два  роки проведено десятки виставок, художніх пленерів, майстер-класів; розроблено нові екскурсії та туристичні маршрути тощо. Завдяки наполегливій роботі наукових співробітників музейний фонд поступово поповнюється  художніми творами та декоративно-ужитковим речами. Донецький обласний  художній музей  знову став помітний на теренах України.

Враховуючи віддаленість музею від населених пунктів, у 2017 році гостро постало питання про відкриття виставкової зали в одному з міст Донецької області.

Керівництво музею звернулось до багатьох мерів Донеччини з проханням виділити приміщення для музею, але відгукнувся лише Валерій Гнатенко, мер Дружківки, який оперативно, у стислий термін, виділив музею приміщення у ПК «Етюд». Після затвердження змін у штатному розписі,  у січні 2018 року музей відкрив два виставкових зали. Сюди ж, у Дружківку,  переїхала й адміністрація музею. Музей у с. Прелесному залишився структурним підрозділом  музею і продовжує свою наукову роботу  у галузі  етнографії та дитячої творчості.

На сьогодні  у музеї працює майже два десятки працівників, які  відроджують музейну справу і проводять культурологічні заходи: виставки,екскурсії, семінари, майстер-класи, ведуть дитячі гуртки. Ми плануємо продовжити практику проведення пленерів вітчизняних художників. У 2016-17 роках   у цих колективних мистецьких заходах брали участь не лише митці Донеччини, але й з Київщини, Одещини, Німеччини. Зрештою художники подарували свої роботи, чим суттєво  поповнили  музейний фонд.  Упродовж цього року  до музею вже надійшли роботи митців Чернігівщини, Луганщини, Харківщини, Херсонщини, Києва. У виставковому залі в Дружківці ми плануємо провести  вернісаж пленерних робіт, які зберігаються у фондах музею.

У лютому  до музейного фонду надійшов унікальний експонат  «Ткана Україна» – карта-печворк розміром 3х4 м, де представлені всі види  регіонального ткацтва. Ми плануємо презентувати його у квітні у Дружківці, а потім передати його на постійне зберігання  у с. Прелесне.

Виставкові приміщення музею у ПК «Етюд» поки що – без ремонту. Адміністрація музею ухвалила рішення не чекати фінансування для проведення ремонтних робіт, а розпочати  виставкову діяльність. За два місяці у залах музею було проведено три заходи: у січні – виставка посвячена Василю Стусу, у лютому – виставка плакатів «Майдан: що це було» , у березні – фотовиставка Національного заповідника Києво-Печерської лаври. На відкриття цих заходів приїжджали представники з Києва та області.

Перші відвідувачі музею  –  здебільшого учні, студенти Дружківки: через карантин та погодні умови багато дітей не доїхали до музею з інших міст. Нас  вразила зацікавленість дітей Донеччини –  вони активні,  небайдужі до історії, до мистецтва, відкриті до спілкування. Ми проводимо з ними і круглі столі, і семінари. Зараз спільно з навчальними закладами Донеччини  готуємо акцію «Читаки. Писаки. Малюваки», де будуть представлені дитячі ілюстрації до українських книжок. Цей захід буде проходити і в Дружківці, і в Києві. Наукові співробітники також проводять навчальні семінари  для вчителів, народних майстрів; у нас відбуваються кругли столи з працівниками закладів культури. Ми налагодили співпрацю з  бібліотеками, навчальними закладами, молодіжними центрами.  Сучасний  музей – це складник єдиного культурного простору. І тільки спільними зусиллями з освітніми закладами, бібліотеками  та іншими  інституціями культури ми зможемо змінити світогляд наших дітей та молоді, виховати нових українців.

Приємно, що Київ приділяє велику увагу Донецькому обласному художньому музею. За фінансової підтримки Міністерства культури України у 2017 році музей  провів  низку культурологічних акцій: Слобожанський (харківський) коц, осінній пленер «Степовий блюз», культурно-мистецьку акцію «Читаки. Писаки. Малюваки». Під егідою Міністерства молоді і спорту у 2017 році  провели виставку козацьких прапорів.

Управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації підтримує майже всі наші  проекти. Цього року у планах музею організувати керамічне свято у Прелесному, провести  два художні пленери. Зараз ведуться перемовини про проведення у Дружківки єгипетської  виставки.

Художній музей має зберігати  не тільки нашу спадщину, але й показувати сучасне мистецтво. Тому однією з найважливіших форм  нашої  діяльності – виставково-експозиційна. Світ змінюється, змінюються форми роботи, змінюються й музеї. На мій погляд у сучасному  музеї мають бути відповідні експонати  та інсталяції. А ремонти – то справа часу.

Запрошуємо відвідати  обласний  художній  музей за адресою м. Дружківка, вул. Соборна,6 ( ПК «Етюд»).

Ми відкриті з 11-00 до 19-00( вівторок – п’ятниця) і у суботу  з 10-00 до 16-00).

У нас завжди є що подивитися!

Наталка Іванченко, директор КЗК ДОХМ

MIXADV

цікаве