FT: Зухвалі операції України вглиб РФ розпорошують оборону Москви

Видання зібрало декілька резонансних подій, які констатують наступальні операції Києва, як відповідь на систематичні удари проти України: інколи її військових об’єктів, але частіше – проти мирного населення. Зокрема згадують таємничу атаку дрона на  Кремль. Згодом перехід партизанами ЗСУ кордону, наслідки якого для Москви могли спонукати її перекинути війська на передовій до прикордонних регіонів. Минулого тижня у Чорному морі Україна також завдала удару морськими безпілотниками на російський розвідувальний корабель. А вчора вранці 25 безпілотників атакували Москву.

Про це пише Financial Times.

Атаки є лише чотирма з дедалі сміливіших «формуючих операцій», які Україна розпочала цього місяця, зазначають на сторінках видання. Від символічних ударів до більш стратегічно важливих атак, мета яких, як вважають чиновники з питань оборони та аналітики, полягає в тому, щоб обдурити ворога, втрутитися в його мислення та іншим чином «сформувати» поле бою перед великим наступом.

Блеф завжди був частиною війни, але тепер ефект від таких операцій з обману противника на полі бою і поза його межами посилюється соціальними мережами. Таку думку висловив Джон Спенсер, колишній майор армії США, який очолює дослідження міської війни в Інституті сучасної війни у ​​Вест-Пойнті.

«Це операції української сірої зони, які вимагають від Росії витрат ресурсів — чи то війська, чи то інформаційні операції. Вони схожі на спритність рук фокусника: вони обманюють глядача і привертають його увагу кудись інше».

Атака безпілотників на Кремль 3 травня, відео звідки розлетілося світовими медіа і щодо якого Україна публічно відповідальності не бере,  став першим за останній час серії драматичних ударів в Україні. Тоді під час ударів по Москві у вівторок, які послідували за хвилею російських атак на Київ, кілька безпілотників вибухнули над столицею. Росія стверджувала, що збила їх усіх, перш ніж вони досягли своїх цілей, але атака знову показала вразливість столиці.

«Успішний наступ починається з успішного психологічного наступу», – сказав високопоставлений український чиновник. «Їхній [російський] моральний дух не на найвищому рівні».

На фото: палає Новошахтинський нафтопереробний завод (рф). Це був тільки початок серії атак дронів по НПЗ росії. Фскріншот з відео

MIXADV

цікаве