Східна Європа ставить під загрозу економічне життя України

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Фермер і член профспілки AgroUnia оглядає непродані запаси жита на фермі в Седзейово, Польща, 17 квітня. Фотограф: Bartek Sadowski/Bloomberg

Після того, як Польща заблокувала імпорт українського зерна, інші країни Східної Європи пішли за нею, виявивши обмеження підтримки з боку регіону.

Ніде ця зміна не є такою яскравою, як у Польщі, вірному союзнику України, який очолив ЄС у засудженні російського вторгнення. Минулого місяця Варшава несподівано заборонила імпорт українського зерна після тижнів вуличних протестів польських фермерів через надлишок зерна, який спровокував обвал цін. Обмеження швидко пішли в Угорщині, Словаччині та Болгарії.

Заборона Польщі мала на меті гарантувати, що солідарність з Києвом не відштовхне виборців, за словами чиновника, знайомого з думкою уряду. Це рідкісне визнання зростаючої тривоги в правлячій партії «Право і справедливість», що вона ризикує втратити ключову частину своєї бази за шість місяців до жорсткої боротьби за вибори.

Перспектива залишити розлючених фермерів у біді не є частиною плану перемоги. Нещодавнє зростання в опитуваннях ультраправого альянсу Конфедерації, який виступає проти ЄС, який спрямував громадську настороженість щодо напливу українських біженців і необмеженої військової допомоги Києву.

Лідер «Права та Справедливості» Ярослав Качинський, де-факто лідер Польщі, висловив занепокоєння навіть тоді, коли позитивно оцінив ембарго на зерно, сказавши, що «жорстке рішення» зрештою допоможе Києву.

«Це не в інтересах наших друзів, щоб Польща занурилася в кризу — і щоб ми побачили, що до влади тут приходять люди, які змінять політику радикальної підтримки України», — сказав Качинський.

Європейський Союз, який засудив цей крок за потенційне порушення торговельної політики блоку, з тих пір уклав угоду зі східними членами, які ввели заборону, забезпечуючи транзит товарів до інших держав-членів. Угода, до якої приєдналася Румунія, передбачає термін дії заходів — тепер включаючи пшеницю, кукурудзу, ріпак, соняшник і соняшникову олію — до червня, який можна продовжити до кінця року. Але блокада залишається.

Зеленський під час телефонної розмови з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем засудив обмеження та зажадав їх зняти.

«Штучне і незаконне обмеження торгівлі з Європейським Союзом б’є по Україні, яка протистоїть російській агресії, як економічно, так і політично», – сказав Зеленський.

Тим часом польські фермери продовжують протести на прикордонних переходах, критикуючи потік українського зерна, який штовхає ціни. Роберт Вінніцкі, один із лідерів Конфедерації, приєднався до протестувальників, поклавши провину на Закон і Справедливість за те, що вони допустили хвилю «низькоякісних» продуктів.

«Польські фермери страждають, тому що не можуть продати своє зерно», — сказав Вінніцький журналістам після зустрічі з фермерами, які зібралися на українському кордоні в селі Медика в березні. «Українське зерно змішується з польським і як таке потім продається в магазини, на заводи для споживання поляками».

Скептицизм серед громадськості народжується в деяких опитуваннях. Приблизно чверть людей, за різними оцінками сказали, що їхні погляди на українських біженців потьмяніли за попередні шість місяців.

Переклад Вoomberg 1 травня 2023

MIXADV

цікаве