«УПЦ та ОПЗЖ – природні союзники Москви» («Чому місцеві депутати ОПЗЖ підтримують УПЦ МП»)

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Останні події яскраво засвідчили, що Російська Православна Церква в Україні (під назвою УПЦ МП) та проросійська партія «Опозиційна платформа за життя» залишаються природними союзниками і п’ятою колоною рф навіть в умовах агресивної війни, яку розв’язала ця терористична держава проти України.

Аргументів на користь твердження, що УПЦ МП та ОПЗЖ ідейно близькі та орієнтуються на москву, церква – на патріарха кирила-гундяєва, а партія – на путіна та головну партію рашистів «єдину росію» безліч.

Хоча б візьмемо такий факт, що в публічному просторі ми не знайдемо бодай і натяку на те, що обидві ці організації ніяк не можуть наважитися і прямо назвати росію країною-агресором або країною-терористом. При цьому, у всіх бідах України обидві організації звинувачують вище військово-політичне керівництво нашої держави, що нібито спровокувало «братський» народ взяти в руки зброю і боронити суверенітет рф від «агресивного блоку НАТО».

Крім того, як УПЦ МП, так і ОПЗЖ постійно просувають риторику миру і порозуміння з агресором. Не Перемоги над росією, не відновлення територіальної цілісності нашої держави, а саме ілюзорного «миру», що по суті значить прийняти капітуляцію і «мирний» план на умовах рф.

Однакові погляди у цих структур і на політику пам’яті. Вони цілковито підтримують російську історіографію і наративи, які так завзято відстоює сам путін, зокрема у своїй статті про єдність українців і росіян.

Цікавий факт, що цю тезу путіна чомусь поділяють і підтримують саме виборці ОПЗЖ та віряни УПЦ МП. Співпадіння ?

ОПЗЖ та УПЦ МП так само активно включаються у святкування дев’ятого травня, але з позицій російського наративу про «велікую атєчєствєную», «пабєду дєдов» і без засудження ролі сталінського режиму і прямої участі СРСР разом з нацистською Німеччиною у розв’язуванні Другої світової війни на території Європи.

Але у протидії становленню і розбудові Української держави, УПЦ МП є частиною значно потужнішої і страшнішої машини впливу – російського православ’я, що спирається на всю силу політичних уявлень і традицій у вигляді «слов’янської єдності», що сягає своїми коріннями імперського минулого та «єдино можливої форми існування державності у східних слов’ян» – як імперії на чолі з царем/імператором, що сидить у москві або санкт-петербурзі.

Тому слід визнати, що колоніальні здобутки російської імперії виявилися значно міцнішими, ніж комуністичний проєкт. Адже нікому з парафіян УПЦ МП і на думку не спаде вважати себе радянською людиною. Такі парафіяни можуть захищати «свою Церкву» чистою українською мовою та називати себе щирими патріотами України. Події навколо Києво-Печерської лаври тому є прикладом.

Однак, приналежність до Церкви як до власного світу залишається для такого прихожанина головним маркером ідентичності, а тому такі прихожани будуть відчувати себе завжди належними до «єдиної православної церкви», а відтак – будуть перебувати під впливом російських імперських наративів.

Але ж давайте не будемо продовжувати розглядати вказану проблематику глобально, а зосередимось на Кіровоградській області, де союз ОПЗЖ в особі «вельмишановних» Сергія Ларіна, Вадима Волканова і всієї депутатської раті вказаного політичного недобитку з «гєнєралітетом» УПЦ МП в області, а саме архієреєєми Іоасафом та Боголепом яскраво проявився на прикладі голосування, а якщо бути точними – не голосування, депутатів від ОПЗЖ на сесіях Кіровоградської обласної та Олександрійської міської рад у 2022 році.

Саме тоді, в умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України, на сесіях депутатами розглядалися проєкти звернень до Верховної ради України щодо заборони на законодавчому рівні діяльності представників УПЦ МП на території України.

За результатами голосування, якраз депутати від ОПЗЖ й проявили «політичну лояльність» до представників московського патріархату в Україні та не взяли участі в голосуванні і таким чином не підтримали жодне із поданих для розгляду звернень депутатів обласної ради до Верховної ради України.

Інший приклад, коли в минулому році очільниця Петрівської селищної ради Світлана Тилик, яка перебувала в «Партії регіонів» та «ОПЗЖ» і тривалий час є прочанкою конфесії УПЦ МП, всупереч бажанню Чечеліївської релігійної громади перейти з московського патріархату до Православної Церкви України, всіляко перешкоджає цьому переходу, вдаючись при цьому навіть до погроз фізичної розправи і судових позовів щодо скасування рішення суду на користь УПЦ МП.

Такі «патріотичні» дії з боку Світлани Тилик звичайно підтримуються й місцевими кліриками УПЦ МП, зокрема митрополитом Олександрійськім і Світловодським УПЦ Боголєпом та благочинним Петрівського округу Олександрійської єпархії УПЦ Дмитром Городецьким.

А наприкінці грудня минулого року, за активної підтримки Світлани Тилик, представниками УПЦ МП було подано позовну заяву до Петрівського районного суду про позбавлення громади ПЦУ с. Чечеліївка права власності на будівлю місцевого храму.

Як бачимо УПЦ МП та ОПЗЖ повністю діють у фарватері кремля і є вигідні один одному. Церква легітимізує проросійських політиків, а ці політики фінансують Церкву та підставляють дружнє плече у разі виникнення небезпеки для діяльності осередків УПЦ МП в Україні.

І все це відбувається під ритуальні гасла «церква поза політикою!!!». Соромно що такі «політики» і досі уповноважені приймати рішення по забезпеченню життєдіяльності громад в умовах повномасштабної, визвольної війни України проти недокраїни – рф.

MIXADV

цікаве