У Кропивницькому обговорюють можливе створення “заповідника” у Фортеці святої Єлисавети

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

У Кропивницькому збираються провести інвентаризацію комплексу Фортечні вали з подальшим можливим створення “заповідника”. Про це у коментарі DOZOR повідомила начальник відділу з охорони культурної спадщини Надія Лісняк. Але якого “заповідника”? Мабуть історичного, на честь загарбання українських земель Запорозької Січі.

Так, фахівець зазначає, що комплекс є пам’яткою національного значення, але майже не має облікової документації.«На інвентаризацію фортеці виділили 140 000 гривень. Вона є пам’яткою національного значення, але мала облікову документацію тільки на чотири будівлі, які є закладами лікарні. А в цьому році ми розпочинаємо роботу з паспортизації валів. Займатимемося визначенням меж пам’ятки, окреслення її охоронної зони. Це потягне за собою встановлення режиму використання усього цього об’єкта, тобто усієї фортеці. Можливість створення заповідника зараз тільки розглядається, є певні доручення заступника міського голови. Ми напрацьовуємо пакет документів, щоб можна було подати таку пропозицію», – розповіла Надія Лісняк.

А чому це робиться лише на 27-ому  році незалежності  України? Мабуть, саме тому, щоб завадити будівництву на виділеній ділянці Кафедрального собору УПЦ КП ! Всі ці роки це не робилося… Нині така заява пролунала після четвертої відмови Кропивницькій та Голованівський єпархії КП в замовленні проектувальної документації та початку будівництва.   На ділянці майже в гектар ніяких історичних споруд немає, і фортечних валів вона не торкається!

А “заповідник” чого бажають організувати в центрі України, в Кропивницькому? Колонізації центру України росіянами? Дуже “доречно і політично грамотно”!!! І, мабуть, своєчасно, через війну на сході України… І чи важко шукати сепаратистів у різних владних структурах Кропивницького? Здається, що все і всі нині просто спливають на поверхню, полегшуючи роботу СБУ.

MIXADV

цікаве