Фейк: Україна використовує заборонені міни італійського виробництва

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

У соціальних мережах поширюють фото з виставки «трофейної» зброї в московському парку «Патріот», зокрема нібито заборонених мін  італійського виробництва. Пропагандисти розповідають, буцімто їх знешкодили російські сапери на тимчасово окупованих територіях України. Першоджерелом фотографій є  твіттер-акаунт посольства Росії в Італії. Це — фейк.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заперечив будь-які звинувачення Італії в поставках забороненої зброї Україні. Як пише Stop Fake, Міністерство оборони Італії повідомило, що предмети на фото не італійського походження. Про це свідчать відповідні маркування. Виробництво таких мін в Італії припинили 28 років тому, після введення мораторію відповідно до  Оттавської конвенції. Підписанти зобов’язані позбутися запасів цього озброєння, передавати протипіхотні міни третім сторонам заборонено. Україна ратифікувала Оттавську конвенцію у 2005 році, на відміну від  Росії. 

Росія систематично звинувачує Україну у використанні забороненого озброєння. Раніше пропагандисти писали, що Туреччина постачає Україні касетні боєприпаси; писали буцімто Україна застосовувала хімічну зброю проти російських військових у Запорізькій області. Також агітпроп розповідав, що нібито у Росії немає забороненої хімічної зброї.

MIXADV

цікаве