10 державних зрадників року кого українці найчастіше шукали у Реєстрі негідників

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Фото:

З-поміж понад 1000 осіб, які потрапили в Реєстр ДержZрадників Руху ЧЕСНО, найбільше шукали інформацію про п’ятьох нардепів чинного скликання, експрезидента-втікача Віктора Януковича, голову громади, колишнього депутата місцевої ради, політичного експерта та проросійського активіста. 

Примітно, що стосовно двох зрадників з ТОП-10 вже є інформація, що вони ліквідовані. І один з них посідає перше місце рейтингу. Це Кирило Стремоусов.

Топ-10 держзрадників року

Після окупації Херсонщини він був призначений заступником голови фейкової військово-цивільної адміністрації. З активізацією партизанського руху почали з’являтися листівки з погрозами колаборанту, а напередодні деокупації Херсону сенсаційною новиною стала загибель Стремоусова у ДТП. Саме тому його прізвище у топі, бо ще влітку він посідав 5 місце. Стремоусов був добре відомий своїми проросійськими поглядами до повномасштабного вторгнення. Ще у 2020 році СБУ проводила у нього обшуки в рамках кримінального провадження щодо викриття агентурної мережі ФСБ. 

На другому місці ексдепутат Одеської міської ради Дмитро Співак, відомий поширенням проросійської пропаганди та фейків про “американські біолабораторії” та навмисне втягнення росії у війну. За свою політичну кар’єру встиг побути в кількох партіях: від “Україна — Вперед!” Наталії Королевської та БПП до “Батьківщини” та “Слуги народу”. Наприкінці року Співак повідомив на своїй сторінці Facebook, що йому вручили подяку від начальника ГУР Кирила Буданова. 

“Рух ЧЕСНО саме тому веде Реєстр держZрадників, щоб навіть коли влада і судова система будуть відбілювати певних осіб й вони потім з цими грамотами і подяками спробують балотуватися, ми могли нагадати кожному, хто є хто”, – наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

На третьому за запитами українців місці проросійський експерт та політолог Михайло Чаплига. Чаплига був постійним гостем каналів Медведчука та поширював російську пропаганду. Зокрема виправдовував анексію Криму, маніпулював питаням російської мови, поширював фейки про НАТО та США, називав Революцію гідності “захопленням влади”. З початком повномасштабного вторгнення Чаплига дещо змінив свою проросійську риторику, заявляв, що радіє успіхам української армії, проте в червні 2022 року у ефірі ток-шоу Наталії Мосейчук звинуватив  військових у поглиблені економічної кризи. 

На четвертому місці нардеп Андрій Деркач. Влітку 2022 року СБУ викрила агентурну мережу ГРУ рф, до якої входив Деркач. За даними слідства, він курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України. А наприкінці року у федеральному суді Брукліна було офіційно оприлюднено звинувачення Деркача у відмиванні грошей та порушенні санкцій. За інформацією США, нардеп уже понад десять років був активним російським агентом.

Замикає топову п’ятірку у пошуковому рейтингу ліквідований нардеп-зрадник Олексій Ковальов. Після окупації Херсонщини він  залишився в місті, згодом визнав, що співпрацював з окупантами. Навесні 2022 року Ковальова виключили зі складу партії “Слуга народу” через підозру в державній зраді. В окупаційному уряді Херсонської області Ковальов обіймав посаду заступника голови. Сплеск запитів пов’язаний з тим, що в серпні Ковальова знайшли вбитим з вогнепальної зброї, перед тим він заявив про те, що пережив замах, його автівку підірвали. 

Читайте також: Як Росія «вирощує» зрадників в Україні та кого вважати колаборантами 

Топ-10 держзрадників року

На шостій позиції за переглядами профілю – колишній нардеп цього скликання Ілля Кива. Уночі 24 лютого 2022 року Кива, якого використовують російські пропагандисти, з-за кордону заявив, що “українському народу потрібне звільнення”, а “українці, білоруси, росіяни – це один народ”. У березні 2022 року 335 депутатів Верховної Ради проголосували за позбавлення Киви депутатського мандата, оскільки він подав заяву про складання повноважень. Суд Львова заборонив Соціалістичну партію України, яку пов’язують з діяльністю Киви. Восени  СБУ затримала в Києві злочинну групу, якою керував Кива. 

З початку повномасштабного вторгнення росії в медійному полі почав з’являтися експрезидент Віктор Янукович. За інформацією ГУР, росія планувала використати його для легітимізації процесів як члена тимчасового уряду. Янукович привертає увагу тим, що періодично звертається до Зеленського або українців з порадами капітулювати. Він посів сьоме місце у пошукових запитах. 

На восьмому місці — колишній нардеп, голова забороненої партії “Наші”, власник заблокованого проросійського телеканалу “НАШ” Євгеній Мураєв. Партія та канал Мураєва систематично поширювали проросійські наративи та фейки кремля. Сам Мураєв після повномасштабного вторгнення зазначив, що Україні доведеться капітулювати, і нагадав, що він давно пропонував дати воду в Крим і розійтися мирно з невизнаними самопроголошеними республіками на Донеччині й Луганщині.

Одним з найбільш одіозних зрадників є ще один чинний нардеп Нестор ШуфричШуфрич входив до групи впливу державного зрадника Віктора Медведчука. Заперечував російську агресію на Донбасі та називав війну в Україні “громадянською”. У листопаді 2022 року Шуфрич увійшов до складу НОК України, проте згодом покинув склад комітету через суспільний тиск. Наприкінці року Рух ЧЕСНО ініціював звернення до парламенту, аби Шуфрича зняли з посади голови Комітету з питань свободи слова, та напрацювали єдину політику щодо позбавлення повноважень депутатів проросійських партій всіх рівнів. Зі свого боку нардепи збирають підписи, щоб розглянути законодавчі ініціативи, які можуть дозволити позбавити Шуфрича та інших представників ОПЗЖ мандатів. Наша організація стежить за тим, хто з нардепів підписався, а хто відмовився.

Замикає рейтинг ТОП-10 голова Буринської громади (Сумщина) Віктор Ладуха. Навесні 2022 року йому було  повідомлено про підозру в співпраці з окупантами. За даними слідства Ладуха здійснював інформаційну діяльність, спрямовану на підтримку дій держави-агресора. Також  забезпечував її збройні формування житлом, пальним та продуктами харчування. Сам Ладуха звинувачення заперечував, а деякі ЗМІ припускали, що він став жертвою політичного замовлення. 

Катерина Березюк, опубліковано у виданні Руху Чесно

MIXADV

цікаве