У полоні «руського миру»: кого зі священиків УПЦ МП підозрюють у злочинах проти державності України

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Через дев’ять місяців після початку повномасштабної війни правоохоронці нарешті взялися за, як то кажуть, «філію ФСБ» в Україні – Українську православну церкву Московського патріархату. Цього тижня Служба безпеки провела кілька обшуків у монастирях УПЦ МП, зокрема у Києво-Печерській Лаврі. Там знайшли проросійську літературу, кілька мільйонів готівкою та виявили «сумнівних» громадян росії. Паралельно з цим у Верховній раді зареєстровано законопроєкт про заборону діяльності МП в Україні: депутати доводять необхідність рішення тим, що церква просто є платформою для просування «руського миру» та кремлівської пропаганди в Україні. Показово й те, що з початку війни правоохоронці затримали понад 30 ворожих агентів та коригувальників із числа представників УПЦ МП. На інфографіці «Слово і діло» зібрало випадки викриття священиків на антидержавній діяльності.

Кого із представників УПЦ Московського патріархату викрили у співпраці з окупантами, виправдання російської агресії – на інфографіці найвідоміші випадки.
Представники УПЦ МП, викриті у злочинах проти державностіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У проросійській діяльності підозрюють митрополита Кіровоградського та Новомиргородського (Петро Губеня) та митрополита Олександрійського та Світловодського (Валерій Гончаренко). Їх звинувачують у закликах до зміни території державного кордону України.

У жовтні СБУ викрила митрополита однією з єпархій УПЦ МП у Вінницькій області на роботі на користь росії. За даними ЗМІ, йдеться про митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана (Анатолій Єлецьких). Як розповіли правоохоронці, він після початку повномасштабної війни схвалював дії росії, а також розпалював міжконфесійну ворожнечу.

У Сумській області було затримано священика-колаборанта Олександра Бойка, який служив у церкві в Дептівці. За даними поліції, у березні під час окупації села він пропагував «руський мир», підтримав та допомагав окупантам.

Настоятеля парафії у Яровій Донецькій області також затримали за співпрацю з росіянами. У травні Микола Зірка агітував мешканців села обрати нового місцевого голову, щоби співпрацювати з окупантами.Кого з українських чиновників після 24 лютого запідозрили у держзраді та пособництві росіїКолишні та чинні народні депутати, міністри, мери та інші відомі чиновники, які стали підозрюваними у держзраді після початку повномасштабної війни – на інфографіці.14 листопада 2022, 17:39

За колабораційну діяльнісь ще навесні затримали настоятеля Різдвяно-міського храму у селі Ужачин Житомирської області. Священик Юрій Миронець після повномасштабного вторгнення «пояснював» місцевим жителям, як треба сприймати події – нібито окупанти прийшли «звільнити українців від нацистів та бандерівців, захистити російськомовне населення братнього народу». Він також звинувачував ЗСУ у вбивствах мирних жителів.

Підозрюваним у виправданні російської агресії став настоятель храму у селі Гетьманівка Харківської області. Священик Вадим Надутий закликав місцеву релігійну громаду підтримати окупантів, а також у своїх проповідях виправдовував їхні злочини. Після деокупації населеного пункту священик втік до росії.

У Лисичанську у квітні затримали настоятеля місцевого храму священика Андрія Павленка, який збирав для окупантів інформацію про чисельність, дислокацію, техніку, а також озброєння ЗСУ у Сєвєродонецьку.

Ще одного шанувальника «руського миру» та представника УПЦ МП було затримано у Дніпропетровській області. Настоятель храму в одному із сіл Сергій Решетняк після вторгнення росії під час богослужінь підтримував дії окупантів та позицію патріарха Кирила, а також виправдовував дії рф.

Нагадаємо, у жовтні РНБО ввела санкції проти 3600 фізичних та юридичних осіб росії. Серед них, за інформацією ЗМІ, голова Російської православної церкви патріарх Кирило.

Після оголошення мобілізації в рф патріарх Кирило закликав росіян йти на війну проти України і не боятися вмирати.

Він також казав, що жертва «при виконанні військового обов’язку» на війні проти України нібито «змиває гріхи» окупантам.

MIXADV

цікаве