Важко було сповіщати… молилися і вірили до останнього…

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Сьогодні вночі, 19 жовтня 2022 року, завершилося земне життя непересічної особистості, яскравого митця, талановитого художника, мистецтвознавця, колеги-музейника Андрія Михайловича Надєждіна.

Андрій Михайлович народився 19 червня 1963 року у с. Верхня Хортиця Запорізької області. Закінчив Дніпропетровське державне художнє училище імені Є. Вучетича, з відзнакою – Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури України (факультет теорії та історії мистецтва).

Член Національної спілки художників України, заслужений художник України, тричі лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна, лауреат обласної краєзнавчої премії  імені Володимира Ястребова, мистецтвознавець, науковець, музейник. 

Значний вплив на формування особистості митця мала творчість його батька, народного художника України  Михайла Володимировича Надєждіна.

Андрій Михайлович був учасником всеукраїнських, регіональних та міжнародних виставок, численних мистецьких проєктів.  Працював в напрямку авангардного мистецтва, яскравий представник українського романтичного символізму нової хвилі.

За високий рівень професійної майстерності, вагомий внесок у розвиток та пропагування образотворчого мистецтва Андрій Михайлович був неодноразово нагороджений численними нагородами та відзнаками різного ґатунку. 

Працював художником оформлювачем в місцевому театрі ляльок, художником – оформлювачем художньо-виробничого комбінату художнього фонду України, викладачем дитячої художньої школи імені О.О.Осмьоркіна, провідним науковим співробітником художньо – меморіального музею О.О. Осмьоркіна. Його твори зберігаються в багатьох музейних зібраннях та приватних колекціях України та за кордоном. Був автором проєктів художнього оформлення деяких галузевих музеїв області, археологічного музею Центральноукраїнського державного університету ім. В.К. Винниченка, педагогічного музею Кіровоградської області, народних музеїв Кіровоградщини, відділу природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

Був художником-оформлювачем літературних творів українських та зарубіжних письменників, займався книжковою графікою, оформлював твори місцевих літераторів.

Як мистецтвознавець багато публікувався в місцевих та всеукраїнських періодичних виданнях, особливо значущими були його дослідження, зокрема, в журналах «Образотворче мистецтво», «Українська культура», «Музей України», «Артанія», газетах «Культура і життя», «Український музей» та ін.

Був автором, упорядником всіх друкованих видань Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України, його ж робота і ювілейне видання обласного осередку спілки художників України «Барви степу», 2021 р.

Неодноразово визнавався кращим художником міста, та був представлений на міській дошці пошани, як «Кращий художник року».    

Ініціатор та співавтор культурно-мистецьких проєктів: «Канівська феєрія», «Метаморфози живопису», «Музика українського вертепу», «Непереможні» (березень-серпень, 2022р.).

Досить плідною була співпраця митця з Музеєм мистецтв, це і участь у тематичних виставкових проєктах, колективних виставках спілчан, участь у Благодійних Аукціонах, пленерах, заходах, семінарах та конференціях, творчих зустрічах та  лекціях.

Команда Музею мистецтв пишається тим, що завжди мали щастя зустрічатися, спілкуватися та навчатися у Андрія Михайловича. Він був щирим другом та порадником музею, простим і відкритим у спілкуванні.

Незважаючи на численні проблеми зі здоров’ям він до останнього продовжував працювати… був зворушений підтримкою усіх небайдужих.

З глибоким сумом Команда Музею мистецтв висловлює щирі співчуття його творчій родині: батькові народному художнику України  Михайлу Надєждіну та сестрі Оксані Надєждіній-Журавель, рідним і близьким, колегам і учням, усім друзям Андрія Михайловича Надєждіна.

Прощання з Андрієм Михайловичем Надєждіним відбудеться

21 жовтня 2022 року

о 13 годині відспівування в Свято-Володимирівському храмі ПЦУ (вул. Арсенія Тарковського, 73/5, біля міськгазу) о 14 годині відбудеться громадянська панахида біля стели на Далекосхіднодному кладовищі

MIXADV

цікаве