Удар по авіабазі в Криму приніс Україні зразу кілька перемог – The Guardian

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

Супутникові знімки авіабази в Саках на окупованому українському півострові Крим не брешуть. За підрахунками, щонайменше 9 російських винищувачів були знищені. Хоча реальна кількість може бути більшою. Від деяких з машин залишилися лише обгорілі місця після низки потужних вибухів у вівторок.

Таким чином, один удар забрав п’яту частину від усіх зафіксованих бойових втрат російської авіації. За даними аналітиків Oryx, українські військові знищили вже 47 літаків ВПС РФ, – пише The Guardian. Звісно, Москва має ще десятки літаків в своєму арсеналі. Але масштаби удару і їхню пропагандистську цінність важко переоцінити.

Попри те, що це була не перша українська атака в Криму з початку війни, вона стала найбільш вагомою. І не лише тому, що вона відбулася за 177 кілометрів від лінії фронту. Вибухи прогриміли на очах у тисячів російських туристів. Відео свідчать, що росіяни, які засмагали неподалік, поспіхом тікали на тлі клубків чорного диму після вибухів. А потім вони ж створили затори, тікаючи з Криму. Українські пропагандисти не марнували час. Міністерство оборони України опублікувало відео, націлене на звичайних російських курортників. Під пісню Cruel Summer гурту Bananarama росіянам говорили, що у них було кілька варіантів, де провести літню відпустку, «але ви обрали Крим, це велика помилка».

Російська публіка може й по-іншому бачить війну проти України. Але інколи новини про поразки все одно просочуються. Знищення літаків у Саках може зрівнятися з потопленням крейсера «Москва» в квітні або з втратою більш ніж 70 бронемашин під час провальної спроби перейти річку біля Білогорівки в березні. «Сарафанне радіо» посилить ефект, тому що ті, хто втекли з Криму, будуть розповідати про вибух.

Але втрати – це факт війни. Тому відкритим залишається питання, чи вибухи в Криму будуть мати політичний і військовий вплив? Україна відмовилася публічно взяти на себе відповідальність. Хоча в приватних розмовах чиновники це роблять. Це може означати, що Київ хоче зберегти загадковість того, як атака була здійснена. І не в останню чергу тому, що він сподівається повторити цей успіх знову.

Безумовно, виконавці удару знали, що б’ють більш ніж по одному складу боєприпасів чи пального, нерозумно розміщеному поряд з літаками, що призвело до потужноих вибухів і пожежі. Такий високий рівень точності вимагає чіткої розвідки на місцях. І це тривожний момент для Росії. Найвірогідніше, постріл був виконаний з відносно невеликої відстані і, можливо, за допомогою безпілотника-камікадзе. Це могли зробити бійці сил спеціального призначення чи українські партизани. Застосування ракет дальньої дії теж не виключене. А ще теоретично російську базу можна було обстріляти ракетами «Нептун» з Одеси. Але наявні відео не дають доказів, які б підтвердили хоч одну з цих версій.

Аналітик Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) Джастін Бронк сказав, що головне військове значення удару по авіабазі в Саках стосується навіть не кількості знищених літаків, а впливу на відчуття безпеки ВПС РФ. На думку експерта, російські військові тепер «будуть менш впевнені у своїх можливостях захистити свої сили на відстані декількох сотень кілометрів від лінії фронту». Це може означати, що Росії доведеться виділити більше військ, техніки і докласти більших зусиль, щоб захистити свої бази. А це значить, що все це не потрапить на фронт. Або ж ВПС РФ доведеться діяти з більш віддалених баз. Але це скоротить їхню ефективність.

Короткострокова мета України – це спробувати провести контрнаступ до осені, щоб змусити російські війська піти з Херсону. Для цього її армія атакує ворожі військові бази і склади боєприпасів, щоб зламати російську логістику, таким чином скоротивши можливості Москви захищати і забезпечувати свої сили в Херсоні. Питання тільки в тому, що такі атаки справді ослаблять можливості Росії, чи лише принесуть пропагандистську вигоду. Перевірити це можна буде лише в тому разі, якщо Україна накопичить достатньо сил, щоб піти в наступ. Тим часом тривогу викликає те, що Росія точно буде шукати спосіб відповісти на атаку в Криму.

MIXADV

цікаве