В росію повертається сталінський «великий терор» – WP

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Щоб зрозуміти Росію сьогодні, необхідно пригадати «великий терор» часів диктатури Йосипа Сталіна, коли спецслужба СРСР носила назву НКВД. В 1937 році письменниця Євгенія Гінзбург була шокована, коли дізналася, що професор і її колега був під підозрою. Вона знала, що він нічого не порушив. Але на засіданні Комуністичної партії її розкритикували за те, що вона його не засудила. «Ви знаєте, що його арештували? Можете уявити собі, щоб когось арештували без переконливих доказів?» – сказали Гінзбург.

Всі були налякані. Навіть ідеологи Компартії були «налякані, мов кролики». В мемуарах «Крутий маршрут» вона писала, що «влада і важливість НКВД зростала кожного дня». Як не прикро, але саме це відбувається в Росії й сьогодні, – пише Washington Post в редакційній статті.

Більше, ніж будь-коли за останній час, російські спецслужби хапають людей без будь-яких причин і кидають у в’язницю за підозрою у тому, що вони критикували Владіміра Путіна чи варварську війну проти України. Видання нагадує, що саме така доля спіткала російського діяча Владіміра Кара-Мурзу, який часто писав для Washington Post. В квітні його арештували в Москві за фальшивими звинуваченнями непокори працівникам поліції. Пізніше його звинуватили у «поширенні неправдивої інформації» про російську армію. Закон, який передбачає покарання за таке, був схвалений після початку російського вторгнення в Україну. Його мета – придушити будь-яку критику невдач Кремля.

Тепер адвокат Кара-Мурзи каже, що проти нього готують ще одне фальшиве звинувачення. Цього разу йдеться про участь в неурядовій організації, яка вважається «небажаною» в Росії. Відповідний закон був схвалений в 2015 році, щоб закрити всі організації, які отримують фінансування з-за кордону. Кара-Мурза досі у в’язниці. Йому ще не висунули обвинувачення за цією статтею. І його адвокати кажуть, що це все, що їм відомо.

Але їм добре знайомий метод – нескінчення карусель упереджених переслідувань. Цей же підід був застосований, щоб виправдати ув’язнення російського опозиціонера Алєксєя Навального. А нещодавно так за ґрати потрапив інший лідер російської опозиції – Ілля Яшин, яка звинуватили у розповсюдженні «неправдивої інформації» про російську армію. Власне, він обговорював на своєму каналі на YouTube вбивства цивільних в українській Бучі, які скоїли російські солдати. 8 липня суд в Москві засудив місцевого політика Алєксєя Горінова до 7 років в’язниці за аналогічне порушення.

«Я переконаний, що ця війна – це найшвидший шлях до дегуманізації, коли межа між добром і злом розмита. Війна – це завжди насильство і кров, розірвані тіла і відірвані кінцівки. Це завжди смерть. Я не приймаю і відкидаю її», – сказав Горінов в суді.

Російські дослідники Андрєй Солдатов і Іріна Бороган сказали Foreign Affairs, що ФСБ вже не нагадує свого радянського попередника – КДБ. Тепер вона більше схожа на дещо страшніше – на сталінський НКВД, який проводив масові чистки в 1930-х роках. З початку війни в Росії кинули за ґрати 16403 людей за те, що вони висловилися проти. Тож похмурі дні знову повернулися в країну.

MIXADV

цікаве