Загадки першого крейсера “Москва”

Теракт у росії: автори і наслідки

28/03/2024 AA 0

У дивні часи живемо: коли про майбутні теракти попереджають на весь світ, а вони все одно відбуваються. Фабула того, що трапилося під Москвою, відома всім, […]

Надана вище інформація, в т. ч. історична повість С. Воркова «Мили мужества» та опис бойового нападу на Констанцу, який відбувся  26.06.1941, знаходяться в Інтернеті. А ось ще    деякі додаткові подробиці до теми з того ж Інтернету.

            Згадані лідери «Москва» та «Харьков» – із серії першої невдалої розроби радянських кораблів цього класу кінця 30-х років. Це «консервні банки», корпус яких могла проломити «гарна» хвиля. Тому, не дивно, що  після потоплення «Москви» у цьому наскоку 26.06.1941, підбитий лідер «Харьков», ледь-ледь дотягнули до Севастополя. Пізніше, лідер  «Харьков» і есмінець «Смышленый» було-таки  потоплено в Чорному морі (карта-цвинтар додається). Вижили у війні з тих п’яти кораблів лише «Ворошилов» та «Сообразительный».

            Есмінець «Сообразительный», єдиний(!) бойовий корабель Чорноморського флоту, який під командуванням С. Воркова пройшов усю війну без жодної  бойової людської втрати. Правда, загинуло чотири особи та  дві поранено  під час аварії  технічного характеру (вибух) у трюмі корабля.

            Серед істориків ВМФ СРСР  існує остаточно не доказана версія, що лідер «Москва» 26.06.1941 було потоплено  двома торпедам з… радянського підводного човна «Щ-206».       Вже на другий день  війни йому було поставлене завдання вийти в район Констанци (база ВМФ Румунії) з метою пошуку і знищенню кораблів румунського флоту. Цікаво, що тоді  чомусь(?) не існувало взаємозв’язку між командуванням надводного і підводного флоту ВМС СРСР. Контр-адмірал Т. А. Новіков (прапор якого знаходився  на крейсері «Ворошилов»), який очолював угрупування,  не був обізнаний про дії підводників. Не було і технічних системи визначення «свій-чужий». Знищення своїх своїми ж у тій війні були непоодинокі. Більш того, є припущення, що після знищення  «Щ-206» лідера  «Москва», підводний човен  було потоплено глибинними бомбами з… крейсера «Сообразительный». Є не прилежним той факт, що саме в той час, 26.06.1941  «Щ-206» знаходився в районі Констанци. Втім, у книжці  С. Воркова «Мили мужества» про це, ні слова.  Цього не було чи про це не можна було писати?  З підводним човном   «Щ-206» зник зв’язок, він не повернувся на базу з невідомих до цього часу істинних причин.

            Щодо  Григорія Куропятникова. У 1984 році було спущено на воду сторожовий корабель, названий його ім’ям, який увійшов до складу Чорноморського флоту. У 2014 корабель, підшефний Кіровоградщини,  перейшов до складу ВМФ України. Зараз його бортовий номер  BG-50 КрМО (корабель морської охорони). 26 лютого 2022 року на нього була спроба атаки ворожого дрону, яку було успішно відбито в районі Чорноморська. Тому, інформація про його загибель – фейк.

            І ще один, як на мене, цікавий факт але не з Інтернету. Батько Всеволода і Валентини  – Ніколаєвський Василь Іванович, будучи вже на пенсії, проживав на другому поверсі п’ятиповерхівки, що остання (останній під’їзд, над тоді гастрономом) від швейної фабрики по тодішній Уфимській – площа Дружби народів. Все життя  хворів на  туберкульоз, хоча помер «від старості». Відомий у ті часи повний дефіцит усього, в т. ч. медикаментів. Сідає і пише листа, орієнтовно такого  змісту:

            «Президенту Сполучених Штатів Америки генералу Дуайту Ейзенхауеру! Пане Президенте!  Я, Ніколаєвський Василь Іванович, пропрацював на заводі «Ельворті» (він жодного разу не вживав назви «Червона зірка») 54 роки. Зараз на пенсії, давно хворію туберкульозом, однак гостро відчуваю дефіцит ліків. У зв’язку з цим, у мене є таке прохання – не змогли б Ви допомогти з наступними ліками (далі перелік). Листа кидає у найближчу поштову скриньку.

            Через два-три дні, біля під’їзду будинку Василя Івановича  зупиняється машина швидкої. Виходять двоє – один чоловік у білому халаті з величенькою картонною коробкою, а другий – «у цивільному», біла сорочка з коротким рукавом і неодмінною чорною краваткою:  «Ви Василь Іванович Ніколаєвський… ось, що Ви просили…».

                                                                                                                      Леонід Бобров

MIXADV

цікаве