Борги за комуналку доведеться сплатити після війни

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Під час війни українцям не нараховують пеню за несплату комунальних послуг, але від сплати платежів населення не звільнялося, тобто списувати борги не будуть, інакше підприємства, які надають послуги, просто закриються.

Як розповів у коментарі OBOZREVATEL експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко, ситуація в Україні вже на критичному рівні. Загальна заборгованість, за його оцінками, становить близько 100 млрд. грн.

Чим загрожує несплата послуг?

Після закінчення військового стану боржників чекають неприємні сюрпризи:

ваші карткові рахунки можуть бути заарештовані;

комунальні підприємства можуть через суд та виконавчу службу стягнути майно;

можна потрапити до реєстру як боржник.

Якщо немає можливості платити, то що робити?

У такому разі необхідно:

звернутися на комунальне підприємство;

попросити реструктуризувати борг;

оформити субсидію.

Якщо ви не менше 30 днів не проживаєте у своїй квартирі та будинку, можна не платити за воду та газ, якщо немає лічильника. Якщо ж він є, то щомісяця потрібно подавати показники. Якщо показники цього місяця відповідають даним минулого, нараховувати борг не будуть.

А якщо будинок зруйновано?

Якщо під час війни ваш будинок був зруйнований, борги за комунальні послуги списуються. Проте для цього потрібно повідомити поліцію про факт руйнування житла.

Цей документ дозволить надалі розрахувати розмір збитків, щоб добиватися компенсації.

Чи можна перерахувати суми у платіжках?

Якщо ваша керуюча компанія не виконує під час війни своїх зобов’язань у повному обсязі, ви можете скласти скаргу за участю кількох сусідів, вказати комунальну послугу, яка виконується в повному обсязі, та надіслати виконавцю письмову скаргу.

Відповідно до чинного законодавства, керуюча фірма має вивчити скаргу і зробити перерахунок.

Нагадаємо, що в умовах воєнного стану платити за комунальні послуги необов’язково. Таке рішення уряд України ухвалив 6 березня.

MIXADV

цікаве