Нестор Махно і Кіровоградщина

«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України

28/03/2024 AA 0

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu. “… Багато разів я тоді намагалася, використовуючи всі службові та особисті зв’язки, написати про українських енергетиків, які під обстрілом […]

Презентувати рідну Кіровоградщину через історичні події та постаті, пов’язані з нашим краєм, вирішили разом із Юрієм Митрофаненком – істориком, краєзнавцем та справжнім патріотом нашої землі. Вдячна йому за допомогу та внесок у популяризацію внутрішнього туризму.Підготували серію матеріалів, які будемо поширювати через наші соцмережі.

Центральна Україна завжди вабила численних туристів. І політики не стали виключенням. Найвідомішим із них був батько Махно – одна з найбільш відомих постатей української історії в світі, хоча й достатньо одіозна та непередбачувана…Як він взагалі пов’язаний з нами?

Революційні події 1919 року наклали на це свій відбиток. Тоді влітку він пережив зраду своїх же союзників більшовиків, які під тиском російських білогвардійців ще й оголосили його поза законом. Зі своєю “чорною сотнею” батьку Махну довелось “розчинитись”, і зробив він це саме в степах нашої сучасної Кіровоградщини. Це була б сумна й складна політична історія, якби не кохання.

Наші землі завжди славились красивими жінками. І, незважаючи на буремний час, Нестор відчув це на собі. Ще й настільки закохався, що вирішив одружитись. Нареченою його стала Агафія (Галина) Кузьменко – вродлива українська анархістка з Піщаного Броду.

вийшло випадковим: Галина викладала українську мову в Гуляйпільській анархістській школі. Іскорка кохання спалахнула в момент незначного конфлікту, під час якого кожен виявив свій характер. Галина вразила Нестора красою: висока, струнка, з красивими очима. А невисокий і худорлявий Нестор підкорив кохану своєю харизмою, а ще поглядом, який став легендарним. Цього погляду боялися всі, а Галину він зігрівав любов’ю.

Батьки Галини спочатку були проти такої партії для своєї доньки. Але й вони врешті-решт спасували перед харизмою нареченого. У результаті весілля відгуляли в Піщаному Броді в липні 1919 року. Легенди про святкування живуть і досі. Кажуть, що килими вкрили шлях подружжю на кілька кілометрів. Дорогу за традицією, на щастя, переливали відрами. Столами слугували вириті в полі ями. Їжі та напоїв було вдосталь. Для безпеки виставили охорону, нікого не випускали з села та перерізали всі можливі дроти, бо вороги-більшовики стояли поруч! Була в молодят і романтична подорож на тачанці, хоч і з боями під зливою куль.

Зазначу, що Галина відіграла важливу роль у відродженні армії Нестора Махна. Після одруження в серпні саме на теренах Центральної України він відновив свою армію. А вже у вересні біля Перегонівки за підтримки війська УНР та місцевих селян розгромив білогвардійський офіцерський полк. І саме це стало початком краху Новоросії в Україні.Це неймовірна, але далеко не єдина захоплююча історія нашої Кіровоградщини. Тож ми ще маємо, чим вас здивувати.

Постать: Нестор Іванович Махно

Локації на Кіровоградщині:📍с. Піщаний Брід – тут народилася Галина Кузьменко, дружина Нестора Махна, та було зіграно їх шалене весілля.📍с. Перегонівка – в цій місцевості Махно розгромив полк білогвардійців.📍смт Добровеличківка – реорганізація армії Нестора Махна, перетворення з повстанської на регулярну. Фактичне створення регулярної Революційної повстанської-партизанської армії України.

Марія Чорна та Юрій Митрофаненко в мережі Фейсбук

MIXADV

цікаве