Токсичність Коломойського: як зашкодять Україні вироки США проти олігарха

Ігор Коломойський (фото: УНІАН)

Ігор Коломойський (фото: УНІАН)

Останнім часом у Сполучених Штатах Америки все частіше згадують про українського олігарха Ігоря Коломойського. Саме там одіозного бізнесмена підозрюють у відмиванні грошей, вкрадених з українського Приватбанку. Що зараз відбувається зі справою та які суди тривають в Україні, читайте у матеріалі The Page.

27 жовтня Касаційний госпсуд Верховного Суду призупинив провадження у справі «ПриватБанк проти Нікопольського заводу феросплавів» до розгляду ідентичної справи у Великій Палаті Верховного Суду. За словами активістів, це рішення Коломойський хоче використати у справі проти нього у Канцлерському суді штату Делавер (США).

Американські правоохоронці вважають, що Коломойський та його партнери купили багато нерухомості та декілька заводів у США за мільярди доларів, які незаконно вивели з рахунків Приватбанку. Розслідування триває вже понад рік і за цей час до звинувачень олігарха додався підпал його заводу у штаті Огайо. Міністерство юстиції США продовжує відкривати все нові і нові справи, а яким може бути покарання The Page розпитало експертів.

Чи доведуть США справу проти Коломойського до кінця

Наразі Ігоря Коломойського оголосили персоною нон грата у США, а з ним і всю його родину.

Ігор Коломойський біля Адміністрації президента (фото: УНІАН)

Ігор Коломойський біля Адміністрації президента (фото: УНІАН)

Політолог-міжнародник Руслан Бортник вважає, що влада США завершить розпочате, але Україні від цього не стане краще.

Quote«У Сполучених Штатах доведуть справу Коломойського до кінця, але це тільки посилює залежність Коломойського від української влади. Бо Ігор Валерійович розуміє, що його майбутнє залежить від того, чи видасть його Україна США, чи не видасть», — розповів він The Page.

При цьому зв’язок Коломойського з українською владою очевидний, тому тут можуть виникнути передбачувані складнощі.

«У Штатах варто очікувати ту чи іншу форму вироку, але це зовсім не означає покарання для Коломойського, який швидше за все має гарантії від української влади того, що його не видадуть американській стороні», — вважає експерт.

Трохи складніше уявляє собі увесь процес голова партії Демократична сокира Юрій Гудименко.

«Для того, щоб відправити до в‘язниці пана Коломойського, який намагається останнім часом не виїжджати за межі України, треба трошки більше, ніж бажання США. Треба політична воля української влади про позбавлення Коломойського громадянства України. Тільки після цього стане можливою його екстрадиція до США», — розповів він.

Політолог Ігор Чаленко також вважає, що американці достатньо роблять у розслідуванні проти Коломойського, але всі чекають на дії президента Володимир Зеленського.

«Я думаю США сьогодні роблять достатньо роботи проти Ігоря Валерійовича. Очевидно, що адміністрація Байдена бажає отримати, якийсь схожий фідбек від України, але цього не відбувається. Ми перемикаємось то на Медведчука, то на інші теми, а тему Коломойського обережно обходимо», — зазначив він.

Що Зеленському робити з Коломойським

Від самого початку президентства Зеленського його пов’язували з Коломойським і це негативно впливає на його рейтинг та на його репутацію серед європейських партнерів. І хоча президент декларує боротьбу з олігархами, до Коломойського поки що черга не дійшла.

Quote«Я певен, що Зеленський буде вірний Коломойському дуже довго, і саме Коломойський стане одною з причин його краху», — вважає Гудименко.

Політолог Чаленко називає особу Коломойського токсичною для країни.

«Коломойський вже є токсичною особою. Він отримав першу персону нон грата у США ще 2008 року, тому ця тема виникла не зараз і не завтра вона завершиться», — зазначив він.

Ігор Коломойський виходить з машини (фото: УНІАН)

Ігор Коломойський виходить з машини (фото: УНІАН)

Руслан Бортник, своєю чергою зазначив, що зараз влада відверто захищає олігарха, але чи це надовго — невідомо.

Quote“Захист Зеленського не може бути вічним і абсолютним. Коломойський також це розуміє.Те що сьогодні Коломойському гарантують невидачу може змінитися у будь-який момент під тиском західних партнерів», — розповів він.

Як вплине справа проти Коломойського на Україну

На думку експерта Бортника, якщо влада буде захищати Коломойського і надалі — «це безумовно погано вплине на україно-американські стосунки».

Однак, на українську економіку санкції проти Коломойського і його активів суттєво вже не вплинуть.

Ігор Коломойський (фото: УНІАН)

Ігор Коломойський (фото: УНІАН)

Чаленко ж очікує впливу на Україну не напряму через санкції американців щодо Коломойського, а через інші важелі.

Quote«Через Коломойського нам можуть затримувати черговий транш МВФ. Або виникнуть проблеми у домовленостях про двосторонню торгівлю зі Сполученими Штатами та України. У США багато інструментів, якими вони можуть додатково надавити на Україну та тактично негативно вплинути з економічної точки зору на нашу державу», — розповів він The Page.

Активний супротивник Коломойського в українському інформпросторі Гудименко вважає, що негативний вплив на Україну буде навіть через особисті санкції проти олігарха.

«Санкції проти Коломойського вплинуть на українську економіку негативно, бо під них, найімовірніше, потрапить низка фірм та заводів на території України, на яких працює багато українських громадян. Втім, якщо санкції все ж досягнуть результату і Коломойський зникне з української політики та загалом з українського життя — це матиме винятковий позитивний ефект для економіки вже у середньостроковій перспективі», — зазначив він.

Складно оцінити рівень токсичності Коломойського не тільки у політиці чи економіці країни, але суворий вирок проти нього у США може підштовхнути українську владу до подібних дій виключно у прагматичних цілях.

 

MIXADV

цікаве