Геральдика ожила

+2
Іллінецька територіальна громада Вінницького району Вінницької області. Затвреджені 22 червня 2021 року. Автори – К.Богатов, В. Напиткін.
Тепер всі села громади мають власну символіку.
БАБИН
Щит поділений косошахово срібним і червоним. В середніх червоних клітинках три срібних розширених хрести в стовп, середній супроводжується двома золотими жолудями в червоних бічних клітинках. Щит вписаний в золотий декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша напис «БАБИН».
Червоні і срібні квадрати означають стилізовану цеглу і цукор, цегельний і цукровий заводи. Три розширених хрести означають три історичні церкви, жолуді – старовинний парк.
ДАНЬКІВКА
Щит перетятий бурхливо-хвилясто срібним і лазуровим. У першій частині розширений пурпуровий хрест, у другій три срібних квітки деревію з зеленими серединками в балку, середня більша. Щит вписаний в золотий декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша напис «ДАНЬКІВКА».
Бурхливо-хвиляста лінія – стилізований трипільський візерунок, означає давнє трипільське поселення на цих землях, а також річку Свинарку. Пурпуровий козацький хрест означає першого поселенця, козака Данила. Деревій – символ великої кількості цих квітів в околицях села.
ІЛЛІНЕЦЬКЕ
У золотому щиті з лазуровою хвилястою базою, багаторазово перетятою срібними нитяними хвилястими балками, зелене перекинуте вістря, обтяжене золотим яблуком з двома золотими листками. У бічних частинах по червоному яблуку з зеленим листком. Щит вписаний в золотий декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша напис «ІЛЛІНЕЦЬКЕ».
Символіка герба означає селекційну станцію (з двох менших яблук виходить більше золоте); хвиляста база означає озеро «Беркове море».
РОМАНОВО-ХУТІР
В зеленому щиті з срібною главою, обтяженою стилізованою червоно-чорним візерунком, золотий вогонь в оточенні п’яти срібних менших. Щит вписаний в золотий декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша напис «РОМАНОВО-ХУТІР».
Золотий вогонь – символ першої хати першого жителя села, Романа, навколо якої почали селитися люди і будувати хати (срібні менші вогні). Стилізована вишивка – символ України.
СТАНЦІЯ ДАШІВ
У золотому щиті розімкнутий згори золотий щиток з облямівкою із перемінних срібних і чорних прямокутників, в якому червоне залізничне колесо. В червоній главі золотий розвідний ключ в балку. Щит вписаний в золотий декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша напис «СТАНЦІЯ ДАШІВ».
Символіка залізниці означає розташування села біля залізничної колії.
ХМЕЛЬОВЕ
У золотому щиті, дамаскованому чорним, шість зелених шишок хмелю в коло, в центрі якого сьома. Щит вписаний в золотий декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша напис «ХМЕЛЬОВЕ».
В гербі зашифрована назва села, що походить від слова «хмель», і означає вирощування цієї рослини.
Валерій  Напіткін

MIXADV

цікаве