Сім років “ЛНР” і “ДНР”: Від чого Росія звільнила мешканців Донбасу

Сім років тому у містах і селищах Донеччини і Луганщини відбувся незаконний “референдум” про визнання “ЛНР” і “ДНР” як окремих “республік”. Голосування було абсолютно сфабрикованим і послугувало лише приводом для окупації регіону

Сім років "ЛНР" і "ДНР": Від чого Росія…

Фото: ЕРА

“Голосування”, звісно ж, ніякого законного не було. Проросійські бойовики і їхні поплічники у міських радах захопили виборчі дільниці. У 2014 році 25 травня мали відбутися вибори президента, тож для голосування усе було готово, і списки виборців, і урни. Цим і скористалися колаборанти.

Референдум "ДНР" Герб України на скриньках заклеювали символікою "ДНР"

Колаборанти Герб України на скриньках заклеювали символікою “ДНР”  Фото: ЕРА

Щоб зробити видимість ажіотажу і всенародної підтримки, дільниці відкрили не всі, чим спровокували великі черги. Роздрукували бюлетені на ксероксі і розпочали шоу.

Черга на "референдум" "ДНР" у Маріуполі 11 травня 2014 року

Черга на “референдум” “ДНР” у Маріуполі 11 травня 2014 року Фото: ЕРА

Люди і справді йшли голосували на “референдум” – здебільшого тому, що мали дуже низьку обізнаність, хто має право призначати референдум, які наслідки такого незаконного “волевиявлення”. Ну, і звичайно, сподівалися на кримський сценарій, але для Донбасу Росія приготувала зовсім іншу долю.

референдум" "ДНР" у Маріуполі 11 травня 2014 року

Черга на “референдум “ДНР” у Маріуполі 11 травня 2014 року. Фото: ЕРА

Слов"янськ, "референдум "ДНР"  11 травня 2014 року.

Слов’янськ, “референдум “ДНР” , 11 травня 2014 року. Голосували “де попало” . Фото: ЕРА

Луганськ, пенсіонери обирають “ЛНР” 11 травня 2014 року. Фото: ЕРА

Донецьк. За “республіку голосує родина прихильників “ДНР” 11 травня 2014 року. Фото: ЕРА

Тепер, сім років потому, навіть в самих “упоротих” новоросів” не залишилося ілюзій: частину Донбасу, яка стала “ЛНР” і “ДНР” Росія перетворила на клоаку з безправним населенням.

Скільки людей виїхали з окупованого Донбасу – точної статистики немає, відомо, що в Україні зареєстровано 1,5 млн переселенців, серед яких є і пенсіонери, які фактично живуть на контрольованій Москвою території. Разом з тим молодь виїжджає і не стає на облік, розраховуючи не на державу, і на свої сили. Також немає статистики, скільки людей виїхали на Росію, а їх теж немало.

Найважче тим, хто залишився, особливо молоді, хто народив в окупації дітей, хто має дітей-підлітків.

Від чого Росія звільнила мешканців Донбасу

Росія звільнила Донбас від свободи пересування. І подарувала сім років комендантської години

Мешканці “ЛНР” і “ДНР” не можуть вільно пересуватися ввечері у населених пунктах, де живуть, бо вже сім років мають комендантську годину. До того ж, вони фактично невиїздні, особливо після того, як окупаційна влада закрила більшість КПВВ. Виїхати з “республік” довго, дорого і проблематично. А вивезти своє майно – тим паче. Мало того, зараз майже неможливо вільно потрапити з Донецька у Луганськ і у зворотньому напрямку. “Народні”  республіки настільки “народні”, що мають кордони і вважають сусідів “іноземними громадянами”. Зараз “кордон” між “ЛНР” і “ДНР” закритий начебто через карантинні обмеження. Крім того, в Луганську і Донецьку завдяки Росії зруйновані аеропорти, стоять порожні залізничні вокзали, звідти тепер ніхто нікуди не їде.

Росія звільнила Донбас від роботи і заплати

Коли на проросійських мітингах навесні 2014 року ті ж шахтарі чи металурги виступали на підтримку “ЛНР” і “ДНР”, мовляв, “Донбас сам себе прогодує”, вони через свою недоумкуватість не збагнули, що світова економіка і торгівля діє за давно визначеними правилами. Купувати і співпрацювати з підприємствами на невизнаній ніким території ніхто у світі не буде. Навіть російські компанії закуповують в “ЛНР” і “ДНР” вугілля або ж метал через фірми-“прокладки”. Окупація Донбасу призвела до того, що більшість підприємств збанкрутіли, шахти, які раніше дотувала Україна, окупанти закрили. Люди залишилися без роботи. Ті підприємства, які ледь жевріють, не платять робітникам зарплату місяцями і роками.

Бюджетники, працівники торгівлі зарплату в “ЛНР” і “ДНР” отримують регулярно, але розмір її просто смішний – 5-6 тис рублів ($67-$81).

Росія звільнила Донбас від безпечного життя і подарувала “підвали” і концтабори”

Жити на окупованій території Донбасу небезпечно всім: немає жодної категорії громадян, кому б не міг загрожувати полон і “підвал”. У шпигунстві на користь СБУ звинуватити можуть і пенсіонера, і студента. Щось довести і якось виправдатися неможливо, навіть якщо насправді ніякого шпигунства не було. Люди отримують страшні каліцтва, як фізичні, так і психологічні, терміни 13-15 років в неволі. А обмін полоненими усіляко затягує Росія і її маріонетки з “ЛНР” і “ДНР”.

Росія звільнила Донбас від банківської і поштової систем

На окупованому Донбасі з другої половини 2014 року не працюють глобальні платіжні ситеми Visa і Mastercard, не працюють відділення українських банків, де раніше мешканці отримували, зокрема, соцдопомогу і пенсії, де могли взяти продовольчі кредити. Те, що для нас, мешканців Києва, Лисичанська, Краматорська і інших міст, є звичайними речами –  піти в магазин і розрахуватися на касі, приклавши до терміналу телефон з “підв’язаною” банківською карткою, для мешканців “ЛНР” і “ДНР” – фантастика. На цій території також неможливо замовити речі в інтернет-магазині, оплатити онлайн і оформити доставку “Новою поштою”, Justin або Укрпоштою. І російські поштові оператори на окупованому Донбасі також не працюють. В “ЛНР” і “ДНР” не відправиш і не отримаєш посилки і листа ані з української території, ані з Росії, ані з іншої країни світу.

Росія позбавила мешканців Донбасу житла, знецінила квартири і будинки

Мешканці Донбасу, тікаючи від війни і окупації, буквально полишали свої будинки і квартири порожніми. Декому вдалося пізніше продати житло в “ЛНР” і “ДНР” за безцінь – ціни впали втричі. Але дехто і досі має на Донбасі нерухомість, з якою невідомо, що робити. Жити там немає сенсу, продати складно, та й отримаєш копійки. Хоча сотні тисяч людей на Донбасі ще на початку 2014 року жили собі мирно у своїх домівках, будували плани, аж поки Росія їх від цього не звільнила.

Росія звільнила міста Донбасу від розвитку

Міста “ЛНР” і “ДНР” поступово перетворюються на занедбані декорації “русского міра”. Колись заможний діловий центр України – Донецьк став своєю тінню, місто занепадає. “Донбас-Арена” стоїть порожня. Луганськ і до 2014 року з Донецьком було не порівняти, а тепер там стало зовсім сумно – Росія “звільнила” Луганськ навіть від трамваїв: електротранспорт в “ЛНР” помирає, новий муніципальний транспорт ніхто не закуповує. Жителі їздять у “скотовозках”, бо в “русском мірє” вони зобов’язані страждати кожну секунду.

В містах окупованого Донбасу сім років ніхто не міняє водогони, каналізації і тепломережі, зношеність труб, за словами самих же представників окупаційних адміністрацій – до 90%. Парки, будинки культури, міське середовище – усе це перебуває в жахливому стані.

Росія звільнила мешканців Донбасу від майбутнього

Напевне, це головний пункт. В “ЛНР” і “ДНР” майбутнього немає, особливо для молоді. Окупанти вже визначилися, кого вони виховуватимуть з хлопців – призовників, а потім і найманців для їхньої армії. Тобто гарматне м’ясо на випадок загострення бойових дій. Власне, “армія “ЛНР” і “ДНР” – це місце, де гарантовано виплачують хоч якусь зарплату, тож іншого шляху вижити для тих, хто вирішить залишитися, просто не буде.

Журналіст регіональної редакції Depo.Донбас

MIXADV

цікаве