Половина українців перебуває за межею бідності, – директорка Інституту демографії Лібанова

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

За підсумками першої половини 2020 року рівень бідності в Україні становив 51%.

Таку оцінку Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ озвучила в інтерв’ю LIGA.net директорка Інституту Елла Лібанова.

“Це оцінка за останніми даними Держстату про доходи і споживання, за якими ми ведемо моніторинг. Зараз цей показник, ймовірно, вищий”, – уточнила Лібанова.

За її словами, показник рівня бідності, який розраховує ІДСД, заснований на “розрахунковому прожитковому мінімуму” – станом на середину 2020 року він становив 3845 грн. У той же час “офіційний” мінімум, яким оперує Мінсоцполітики нижче – 2027 грн.

Лібанова зазначила, що в 2020 році бідність в Україні збільшилася, оскільки багато українців втратили доходи через карантин. Вона уточнила, що для бідних людей в Україні характерні такі особливості:

– відсутність вищої освіти (рівень бідності серед громадян з вищою освітою – 11%, серед громадян тільки з середньою освітою – 29%);

– робота з неповним робочим днем ​​або тижнем;

– зарплата, яка межує з мінімальною (з 1 січня 2021 – 6000 грн);

– багатодітні сім’ї.

“Двоє працюючих батьків не можуть повністю забезпечити двох дітей – навіть за низькими українськими стандартами. Тобто народження другої дитини створює дуже серйозний ризик бідності. Майже всі члени багатодітних сімей в Україні бідують”, – підсумувала Лібанова.

«Аргумент»

MIXADV

цікаве