Участь Немілостівого. Чому історія про п’яного заступника міністра спливла тільки через 20 днів

Час людожерів

19/03/2024 AA 0

 У минулому столітті побачила світ серія книг британського історика Еріка Гобсбаума: «Епоха революцій», «Епоха капіталу», «Епоха імперій». Це глибокі синтези з оригінальними рефлексіями на події […]

Кабмін звільнив заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталія Немілостівого, який попався на п’яній їзді, зробивши його “сакральною жертвою” в ім’я рейтингу і хороших новин про боротьбу зі зловживаннями у владі

Віталій Немілостівий
Віталій Немілостівий / УНІАН

У середу ввечері у ЗМІ пішла гуляти новина про те, що заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталій Немілостівий пʼяним їздив по Києву, зчепився з патрульними поліцейськими і хвалився їм своєю посадою.

“Нещодавно пізно вночі на вулиці Жилянській екіпаж київських патрульних зупинив автомобіль Mercedes, водій якого порушив правила дорожнього руху, а саме: порушив вимоги дорожнього знаку 5.7.1 “Виїзд на дорогу з одностороннім рухом”. Під час спілкування виявилося, що за кермом знаходиться водій з ознаками алкогольного спʼяніння”, — повідомили в патрульній поліції.

Чиновнику запропонували пройти огляд на стан алкогольного спʼяніння, але він відмовився, предʼявив посвідчення заступника міністра і спробував піти від патрульних, які в результаті скрутили Немілостівого і наділи на нього наручники, склавши протокол за ч. 1 ст. 130 (керування у стані спʼяніння) КпАП та постанову за порушення вимог дорожнього знаку 5.7.1 “Виїзд на дорогу з одностороннім рухом”, а також протокол про адмінзатримання.

У звʼязку з інцидентом в четвер, 21 січня, Кабмін оперативно організував позачергове засідання, на якому звільнив Немілостівого, а його безпосередній начальник, віцепремʼєр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський назвав поведінку Немілостівого “неприйнятною і такою, що підриває авторитет представника виконавчої влади в очах українського народу”.

Історія виглядає досить пересічною для України за винятком демонстративно-показової реакції влади на витівку заступника міністра. Насправді схожих випадків, в результаті яких чиновники, судді, співробітники СБУ та прокурори та інші “небожителі” не несуть ніякого покарання, — сотні. Наведемо лише кілька прикладів.

26 квітня 2020 р. столичні патрульні зупинили автомобіль з депутатом Київради Людмилою Костенко, яка була напідпитку. Поруч з нею був заступник голови КМДА Володимир Слончак. Пройти алкотест обидва відмовилися, а Слончак ще й накинувся на поліцейських з кулаками. Через три місяці після цього інциденту стало відомо, що судді закрили виробництво, тому що депутат “щиро розкаялася”. Мовляв, пʼяна була, а від перевірки на алкотест відмовилася, адже пережила стрес під час зупинки машини. Справу передали на поруки трудовому колективу.

У грудні 2019 р. відзначився суддя Шостого апеляційного адміністративного суду міста Києва Костянтин Бабенко. За версією правоохоронців, 7 грудня він грубо порушив правила під час руху на повороті. Мало того — в протоколі затримання зазначено, що машина Бабенка мало не вдарила патрульне авто. На вимогу патрульних він не зупинився і намагався сховатися. Коли його затримали, виявилося, що він був у стані алкогольного спʼяніння і наполягав, що патрульні не мають права його затримувати — мовляв, він суддя і має недоторканність. На прохання патрульних засвідчити свою особистість Бабенко відреагував досить бурхливо: “І хоч я вбʼю когось зараз, не маєте права! Потім встановлюйте!” А 22 січня суд виправдав Бабенка. Суддя Печерського райсуду Світлана Смик не вважала достатніми докази того, що за кермом був саме її колега Бабенко.

Ще один досить яскравий випадок стався 11 лютого 2017 р.Того дня поліція зупинила автомобіль, в якому були глава Одеського окружного адмінсуду Олег Глуханчук і чиновник з Одеського виконкому Микола Шурда. Затримані зухвало поводилися і погрожували патрульним. Після цього Глуханчука навіть не звільнили, а лише відсторонили на шість місяців з посади і відправили на курси підвищення кваліфікації.

За словами керівника патрульній поліції Євгена Жукова, у патрульних, які затримали пʼяних за кермом чиновника або суддю, потім можуть початися проблеми. “Десь субвенцію не виділяють, десь прокуратура порушує кримінальні справи. У нас були такі випадки, коли “задули” (зловили пʼяним) співробітника СБУ або прокуратури, і ті потім знаходять якісь справи столітньої давності, нібито за перевищення повноважень. Патрульний знаходиться в харчовому ланцюжку в самому низу, і він не захищений”, — розповів він.

Мав відбутися легким переляком і Немілостівий. Відеозапис з конфліктом між ним і поліцейськими, який був оприлюднений в інтернеті 20 січня, показує, що сама подія мала місце ще 30 грудня. Інакше кажучи, справу, як зазвичай, повинні були “спустити на гальмах”, але змінилася політична конʼюнктура.

На тлі валу негативних новин про чинну владу різко зросла цінність будь-якого позитивного кейса. Пафосну заяву Уруського ми процитували вище. “Поведінка, яку дозволив собі заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталій Немілостівий, неприпустима. Всі повинні бути рівними перед законом… Посада в Кабінеті Міністрів України — це не привілей, це насамперед відповідальність перед людьми і країною”, — це вже премʼєр-міністр Денис Шмигаль зі своєю хвилиною слави, втомлений другий тиждень знижувати тарифи, тоді як весь попередній рік будував систему для “ринку газу”, з їх неминучим підвищенням.

“Україна не повернеться до тих часів, коли приналежність до кола чиновників могла використовуватися як захист від закону. Перебування на високій державній посаді покладає на людину особливу, високу відповідальність перед суспільством і керівництвом держави. Кабінет Міністрів відреагував оперативно і однозначно. Так буде з кожним порушенням встановленого порядку — і особливо корупційного характеру. Всі посадові особи країни повинні побачити, що влада нікому не дозволить бути вище загальних правил і закону”, — а це вже “сироп” від Офісу президента. До слова, як пліткують в Telegram-каналах, керівник ОП Андрій Єрмак був роздратований тим, що Шмигаль зі своїм рішенням Кабміну перебив піар, який хотіли мати на Немілостівого в ОП.

Чи означає ця історія, що пʼяних топчиновників за кермом стане менше? Не виключено, що так. Участь цапа-відбувайла — вельми неприємна штука. Чим ризикувати так вляпатися, краще вже поїхати пʼяним на таксі.

 

MIXADV

цікаве