Трамп, Зеленський і Білорусь. ТОП-7 провалів 2020 року

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Рік, що минає, поряд з 2014-м, став одним з найскладніших за останні десятки років. Йому навіть вдалося переплюнути фінансову кризу 2008-2009 рр.

Дональд Трам, Володимир Зеленський, Олександр Лукашенко/EPA/UPG, strana.ua, ria.ru
Дональд Трам, Володимир Зеленський, Олександр Лукашенко/EPA/UPG, strana.ua, ria.ru

Перша думка, яка приходить в голову при питанні: “Які ж в цьому році там не є супер-пупер-фейлов?”, Це: “Найбільший фейл 2020 року — сам 2020 рік”.

Так, безумовно, гран-прі бере пандемія Covid-19, що стала причиною безлічі смертей, заточені нас в будинку, який обвалив економіку і взагалі кардинально змінив наші світогляд і психологію.

Пандемія — це такий глобальний фейл. До пандемії виявилися не готові глобальна система охорони здоров’я і всі уряди.

На кінець грудня Covid-19 захворіли 78,8 млн осіб, померли 1,73 млн. Благо компанії Pfizer/BioNTech і Moderna вже розробили ефективні вакцини і почали забезпечувати ними жителів Великобританії, США та інших країн.

Радість трохи затьмарює той факт, що в Британії виявили нову мутацію коронавирусу, яка на 70% більшої вірулентності. У зв’язку з чим з Альбіоном вирішили припинити авіасполучення більше тридцяти країн.

Але поглянемо на фейли з людським обличчям.

Trump-19

Почнемо, мабуть, з ще чинного президента США Дональда Трампа, чию політику протидії пандемії сміливо можна назвати фейлом року.

Коли тривожні новини з Китаю тільки-тільки почали надходити, світ напружився. Вчені та медики приблизно уявляли, що їх чекає. Може, не до кінця усвідомлювали, наскільки масштабний буде криза, але, принаймні, не ігнорували.

Трамп же зайняв страусину позицію. Він применшував загрозу, хоча, як пише у своїй книзі “Лють” журналіст Боб Вудвород, ще до поширення Covid-19 знав про неї, а також насправді розумів, що коронавірус — це дуже небезпечно.

За словами журналіста, Трамп говорив йому, що Covid-19 в п’ять разів небезпечніше вірусу грипу.

Але обрав шлях замовчування. При цьому відтягував введення локдауна, що стало болючим ударом по його економічній політиці.

Ну, і постачав і пічкає американців теоріями змови, називаючи Covid-19 “Уханьского вірусом”, а також наполягав, що від нього можна вилікуватися диво-препаратом — гідроксілохлоріном, який, до слова, згодом з переліку антіковідних ліків виключило Управління з продовольства і медикаментів .

Гірше того: з Трампа брали приклад багато інших лідерів, аналогічно рекламували гідроксілохлорін (той же Володимир Зеленський) і потішатися над Covid-19 (Жаір Болсонару). До слова, згодом захворіли всі троє.

Прощай Овальний кабінет

Так, знову Трамп. Він — перший за 30 років президент, який втримався в Білому домі лише один термін. Попередній “щасливчик” — це Джордж Буш-старший (1989-1993 рр.).

І Білл Клінтон, і Джордж Буш-молодший, і Барак Обама, незважаючи на скандали різного масштабу, переобиралися на другий термін. Сподівався на це і Трамп.

Здається, що він свято в це вірив. Вірив у свою непогрішність і в любов реднеков після того, як пережив Раша- і Украіногейт.

Однак демократ Джо Байден зруйнував трамповскій замок з піску і повернув йому борг за Хілларі Клінтон, набравши на виборах стільки ж голосів, скільки і сам Трамп в 2016 р.

Той дуже довго відчував долю, переступаючи межі. І 2020 року для нього став фатальним, оскільки президент провалився в реагуванні і на пандемію, і на масові протести після вбивства Джорджа Флойда. Та й його невдала кампанія щодо оскарження результатів виборів — це ще одна складова одного великого фейлов Трампа.

Як Зеленський всіх недооманув

8 січня 2020 року відбулася трагедія — розбився Boeing 737-800 компанії Міжнародні авіалінії України (МАУ). Літак був збитий ніби як помилково (безсумнівно, epic fail) військовими Ірану, який якраз тоді перебував в стані гострого конфлікту зі Сполученими Штатами після ліквідації командира спецпідрозділу “Аль-Кудс” Касема Сулеймані.

В результаті загинули всі 176 осіб, які були на борту.

Президента України Володимира Зеленського трагедія застала зненацька. Новорічні канікули він проводив в Омані — в елітному готелі Al Bustan Palace.

Нічого поганого в тому, що він там відпочивав насправді немає. Ну, може, якщо оцінювати це в контексті етики та послідовності, то Зеленський продемонстрував лицемірство і подвійні стандарти. З огляду на, що він сам особисто смакував подорож Петра Порошенка на Мальдіви.

Хоча коли йому пригадували про це журналісти, то Зеленський, ясна річ, вважав, що його шикарний відпочинок в Омані не можна порівнювати з відпочинком на Мальдівах.

Фейль Зеленського і його прес-служби в тому, як вони реагували на те, що його перебування в Омані більш не секрет для ЗМІ.

Спершу в Офісі президента заявили, що гарант полетів туди з офіційним візитом. Потім виявилося, що летів він відпочивати і за свій рахунок, точніше за рахунок дружини. А відпочинок оперативненько перетворили в “робочу поїздку”, для чого влаштували Зеленському в фойє готелю зустрічі з міністром закордонних справ Оману Юсуфом бін Аляві бін Абдуллою і виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Абдулсаламов аль-Муршід.

І тут Іран збиває український літак. Зеленський записує відеозвернення і заявляє, що вже вилітає додому. І пропадає майже на добу …

До Києва він повернувся лише ввечері 9 січня. З якоїсь причини в такій екстреній ситуації президент і його адміністрація вирішують скористатися не спеціальним бортом, а чартером, яким, за даними “Схем”, в Оман раніше прилетів секретар Радбезу РФ Микола Патрушев.

Ну і після дії президента щодо розслідування трагедії в Ірані і діалогу з Тегераном важко назвати хоча б задовільними. У той час, як партнери України, наприклад, Канада зайняли жорстку позицію і поклали відповідальність на Іран, вимагали передати “чорні ящики”, Банкова і сам гарант “не поспішали з висновками”.

Серпом по “Вагнеру”

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган в цьому році завдав ще кілька (після дерибану зон впливу в Сирії) принизливих поразок своєму російському колезі Володимиру Путіну.

Як відомо, в Лівії йде протистояння між Урядом національної згоди, очолюваного Фаїз Сарраджем, яке підтримує ООН; і силами Лівійської національної армії Халіфи Хафтара, який користується підтримкою Кремля.

Лівію і її нафту росіяни почали підминати під себе досить давно. Але вони були далеко не єдиними, хто намагався вплинути на цю країну, а через неї і на регіоні, і на Європу.

У конфлікт з різними цілями і різними способами втручалися різні гравці, що, втім, не дуже-то заважало лівійській авантюрі Кремля, в якій відрядили брати участь найманців з ПВК “Вагнер”.

На сьогоднішній день, згідно з доповіддю Пентагону, в Лівії ту чи іншу сторону підтримують такі країни: Франція, Росія, ОАЕ, Саудівська Аравія, Єгипет, Чад, Йорданія, Судан — Хафтара; Туреччина, Катар, Німеччина, Італія — уряд Сарраджа.

Хафтар діяв досить успішно, поки в ситуацію не втрутилася Туреччина. В кінці 2019 року вона почала надавати підтримку ПНС озброєннями і військовими інструкторами, а разом з ними і власними найманцями, яких турецька ПВК завербувала теж в Сирії.

Картину повністю змінили турецькі безпілотники Bayraktar. Сили Хафтара і російських “іхтамнетов” громили регулярно. Як результат, Москва була змушена піти на безпрецедентний крок — перекинути до Лівії винищувачі для своїх найманців, що засікла американська розвідка.

Загалом Хафтару довелося відступати і погоджуватися на перемир’я. Росію Ердоган з Лівії повністю не вигнав, але зруйнував плани Кремля.

І зробив цей знову, але вже в Нагірному Карабасі, підтримавши технікою війська Азербайджану, що дозволило їм звільнити величезні території і розгромити армію Вірменії.

Путіну залишилося лише задовольняти статусом миротворця, яким все ті ж турки його хочуть змусити поділитися. Коротше, дабл-фейл для президента РФ.

Протести в Білорусі

Складно сказати, для кого в Білорусі президентські вибори, що пройшли в серпні, виявилися великим фейлом — для, власне, Олександра Лукашенко або опозиції.

Лукашенко збирався провернути чергове шоу з переобранням. Але прорахувався. Не врахував рівень соціальної напруги. А він зашкалював. З перших хвилин, коли стало ясно, що це чергове підтасовування, тільки ще більш нахабне і цинічне, трапився вибух.

Протести на підтримку “народного президента” Світлани Тіхановської почалися з появою перших результатів виборів, 9 серпня. Режим Лукашенка відреагував жорстко: “космонавти” невтомно працювали кийками, “автозаки” набивалися до верху, в СІЗО шкуродери катували чоловіків, жінок, підлітків.

Задавити протести Лукашенко не вдалося. Він зіткнувся з “ефектом Майдану” — на жорстокість люди відповіли ще більш масовими акціями протесту, а працівники заводів з 11 серпня почали оголошувати страйк.

І ось тут-то опозиція, у якої в підкірці сиділо нав’язане Лукашенко кліше “аби не Майдан”, допустили помилку. Замість того, щоб структурувати, організувати протест, обзавестися таким-сяким захистом від силовиків, вони вважали за краще пародіювати Махатму Ганді.

Лукашенко змінив тактику і затих. Європа, за винятком Польщі і Литви, в принципі, перестала так болісно реагувати на беззаконня в Білорусі. Ввела санкції, але було вже пізно, оскільки Лукашенко каналізуватв запал протестів.

При цьому він ще і потрапив в повну залежність від Путіна. Так що опозиції в доступному для огляду майбутньому не вдасться відродити протестний рух на тому ж рівні, на якому він було влітку і восени.

На зло ворогам козу продам

Далі в нашому параді фейлов слідують два друга-популіста, задався метою доставити Євросоюзу максимум турбот — це прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і де-факто глава Польщі, лідер правлячої партії “Право і Справедливість” Ярослав Качинський.

Популістські уряди цих країн вже давно в “чорному списку” Брюсселя. Вони відомі порушники спокою, яких знесло до деяких авторитарним рішення: переслідуванню преси, “неправильних” НВО, тиск на суди і позбавлення їх незалежності.

За що і Варшаві, і Будапешту вже “прилітало” від ЄС. Справа доходила навіть до санкцій. Тільки на щастя Орбана і Качинського процедуру покарання країн-членів за порушення принципів верховенства права дуже складно реалізувати.

Тому в Брюсселі вирішили змінити правила гри і включили в проект бюджету на наступні сім років норму, що дозволяє, нарешті, покарати порушників.

Розуміючи, чим це їм загрожує, Варшава і Будапешт об’єдналися і пішли війною на весь блок, оголосивши про намір накласти вето на проект бюджету і на створення фонду допомоги країнам ЄС в подоланні наслідків пандемії розміром 750 млрд євро.

І війну вони цю, в принципі, програли. Ветувати запуск фонду, з якого обидві держави повинні були отримати солідні суми, — це постріл собі в ногу.

Та ще й на біду Орбана трапився скандал за участю члена його партії “Фідес” Йожефом Сайером, який, як і його однопартійці люто ненавидять ЛГБТ і всіма своїми консервативними кінцівками за традиційні сімейне цінності.

І ось цього Сайера поліцейські виявили в Брюсселі на гей-вечірці, що порушує антіковідние обмеження, куди копи так вдало заглянули.

Скандал трапився в розпал баталій між двома членами Вишеградської четвірки та ЄС.

У сукупності з ризиками для власного рейтингу через добровільної, по суті, відмови від фонду допомоги, скандал, як думається, змусив Орбана і Качинського прийняти умовний компроміс — норму про дотримання верховенства права доповнили можливістю оскаржити рішення ЄК в суді.

Підсумки: насправді фейлов в цьому разюче багатому на події року було набагато, набагато, набагато більше. І в політиці, і економіці, і спорті, і шоу-бізі. Але ми вирішили зупинитися лише на вищезазначених, оскільки вони, як здається, зробили і ще вплинуть на глобальні процеси.

 

MIXADV

цікаве