Український інститут пам’яті випустив ролик про імперську концепцію «Новоросії»

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

Український інститут національної пам’яті випустив четвертий ролик в рамках інформаційної кампанії «Південь без міфів».

Loading videoКампанія «Південь без міфів» покликана поширювати історичні знання про минуле степової України та деконструювати російські імперські міфи про історію Північного Причорномор’я. Створення циклу анімаційних відео – перший етап проєкту.

Четверте відео в анімаційній формі про те, як відбувався процес колонізації українських степів Російської імперії. Зокрема у ролику закцентовано увагу на знищенні козацьких та татарських поселень з переінакшенням їх на російський імперський лад. Також у відео розкривається тема створення концепції “Новоросія”, яка окреслювала процес колонізації Російською імперією українських степів та використання цього концепту сучасною Росією для виправдання агресії в Україні.

Кампанія #ПівденьБезМіфів покликана розповісти історичні факти про степову Україну, зокрема висвітлити внесок українських козаків та кримських татар у розвиток краю.

Ролик розробила студія Young & Hungry production. Ініціатор та координатор інформаційно-просвітницької кампанії – заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Концепція «Новоросії» використовувалась Кремлем і сепаратистами на Донбасі на перших етапах конфлікту в регіоні.

ОК, belsat.eu

MIXADV

цікаве