Музей-скансен «Козацький зимівник» добивають

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

 

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ

п.ЗЕЛЕНСЬКОМУ В.О.

         Охорона об’єктів культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування, що закріплено в Законі України “Про охорону культурної спадщини“.

В Україні її культурно-історична пам’ять невідривно пов’язана з об’єктами нерухомої спадщини, що несуть в собі етнічні коди нації, втілюють її ідентичність, ідеали та надбання. Вся новітня історія України свідчить, що періоди окупації, тоталітаризму та насильницьких змін нашої історії пов’язані в першу чергу із руйнуванням та фальсифікацією історичної пам’яті народу, знесенням аутентичних об’єктів культурної спадщини, що призводить до асиміляції, моральної деградації, аж до повного знищення нації. Невипадково культурні, інтелектуальні та історичні цінності суспільства є об’єктами національної безпеки (Закон «Про основи національної безпеки України»).

Сорок років я створюю Музей історії сільського господарства Волині. Тридцять років минуло, як я почав споруджувати на території Рокинівського парку, на ерозійно небезпечних землях –  Музей-скансен «Козацький зимівник».

З невідомих причин, обласна рада, яка не фінансує, а лише дотує музей на захищенні статті, цього року нам, скоротила дотацію на 50%.

Таким чином, було скасовано перспективний план розвитку музею. Музей опинився на бюджеті 2016 року, коли мінімальна зарплата становила біля 1700,00 гривень. Дирекції музею довелось скоротити як наукових, так і технічних працівників, привівши штатний склад до мінімальної чисельності, що ледь вистачає на утримання і охорону цього науково-культурного закладу, площею понад 171 тис.кв.м. експозиції, яка має ще й статус ПЗФ загально-державного значення.

В час карантину і пандемії коронавірусу, Музей опинився на грані закриття і знищення. А це один з найбільших і найкращих музейних комплексів на Волині, який став об’єктом Міжнародного туристичного маршруту.

Нині, коли діє КАРАНТИН по всій території України, коли припинились екскурсії і відвідування музею-скансену, коли заборонено проводити масові заходи, музей не може заробити на екскурсійних послугах, щоб хоч трохи підтримати своє існування, забезпечити охорону культурних цінностей та архітектурних об’єктів. За пів-року дохідна частина від екскурсійних послуг становила лише 12390,00 грн., коли у минулому році – понад 140 тисяч гривень.

На час дії карантину, який ймовірно буде тривати й надалі, з вересня місяця ц.р. уже виникла заборгованості по зарплаті та енергоносіях.

Велику надію ми покладали на Український культурний фонд, який проголосив Програму «Культура в часи кризи: інституційна підтримка».

Ми вчасно подали Заявку (31NST61-05709), виконавши всі вимоги аплікаційної форми. Проте, на ел.пошту нам надійшло лаконічне повідомлення, що наша заявка не пройшла по конкурсу «за технічними критеріями»…

З неофіційних джерел нам стало відомо, що кошти виділені на цю важливу для культури Програму пішли на подолання коронавірусу.

Ми зверталися по наданню фінансової підтримки до Княгининівської ОТГ, на територіє якої розміщена експозиція музею. Проте, її молоде керівництво нам щораз надсилає відписки, що «ви не наш». Тобто, що музей не стоїть на балансі в ОТГ тому, мовляв, вони не мають права фінансово підтримувати його.

Задовго до того, коли вичерпувалися останні ресурси, коли лише декілька працівників-пенсіонерів ще підтримують охорону пам’яток народної архітектури у скансені, отримуючи мінімальну зарплату у пів-ставки, ми надсилали Звернення до всіх волинських депутатів Верховної ради України, в т.ч. і до В’ячеслава Рубльова, який опікується нашим округом, про допомогу. На жаль, ЖОДНОЇ відповіді до цього часу ми не одержали.

 

Вперше з робочим візитом, Ви побували на Волині 09 липня.ц.р. Тоді Ви сказали гарні і актуальні слова: «В наступному році программа  «Велике будівництво» розшириться. До її переліку увійдуть культурні центри, музеї та замки. Інфраструктура залишиться однозначно, додамо так звані «культурні магніти», куди приведуть відбудовані дороги туристів».

Отже, ми зрозуміли, що саме Ви, пане Президент станете тим рятівним колом, який порятує Музей-скансен, «культурний магніт» Волині.

Виходячи з вищевикладеного, з метою недопущення руйнації Волинського музейного комплексу – скансен, ПРОСИМО Вас:

– відшукати можливість надати музею фінансової дотації (хоч на захищенні статті), в сумі 250 тис. грн. на 4-й квартал 2020р. для утримання цього важливого науково-культурного і освітнього закладу, одного із семи скансенів в Україні.

 

Нагадую передбачення німецького поета А.Гріфіуса: «Розграбований і знищений культурний спадок – найгірше лихо, якого може зазнати людство».

 

            З повагою,

директор і засновник Музею, автор експозиції,

доктор філософії, письменник і публіцист,

член Національної спілки краєзнавців України                                                               О.М.Середюк

ветеран праці.

MIXADV

цікаве