Чому переміг Лозинський?

Час людожерів

19/03/2024 AA 0

 У минулому столітті побачила світ серія книг британського історика Еріка Гобсбаума: «Епоха революцій», «Епоха капіталу», «Епоха імперій». Це глибокі синтези з оригінальними рефлексіями на події […]

 

Ексдепутат Верховної Ради Віктор Лозинський, якого засуджували до 15 років ув’язнення за вбивство, переміг у виборах голови об’єднаної територіальної громади неподалік місця убивства у Підвисоцькій ОТГ. Та ще й за словами голови комісії, переміг впевнено. Опоненти Лозінського також підтвердили його перемогу.

 

Лозінський йшов на вибори як самовисуванець. Його головним конкурентом був кандидат від “Слуги народу” Сергій Балицький, родина якого має агробізнес у регіоні. Він заявляв про погрози з боку конкурента, але той заперечував це. У Підвисоцькій громаді живуть 4,79 тис. виборців. Нині Віктор Лозинський називає себе директором агропідприємства (у селі Копенкуватому має чимале господарство, зарплату людям платить вчасно, дає гроші на соціальні потреби) й заявляє, що добився справедливості і зняв усі судимості. Засуджений він був на 15 років, але в ув’язненні пробув усього чотири роки: вже у 2016 вийшов на волю за законом Савченко.

Ясна річ, очевидно, захотів хоча б частково відновити свій вплив і втрачені можливості. У самому Голованівську, очевидно, на вибори піти не ризикнув, але там серед кандидатів на керівні посади були його люди, та підтримки виборців не здобули. Сам же Віктор Лозинський, мабуть, маючи аналітичне мислення і чималу дозу нахабства, шукав і знайшов «слабку» ланку у Підвисоцькій ОТГ.

Відразу скажу, що добитися якогось притомного коментаря у мешканців того краю (зверталася у першу чергу до колег) не вдалося. Глуха стіна мовчання і небажання взагалі говорити на цю тему – про Балицьких. До речі, так само дуже важко було здобути інформацію 11 років тому серед голованівців: Лозинський тоді там добряче посіяв страх.

Але тепер багато цікавого можна дізнатись і у відкритих джерелах. Очевидно, родина Балицьких у Підвисоцькій громаді, зокрема у селі Скалівські Хутори не просто відома – центрова. Батько Микола Васильович здавна займається фермерством. Мати Ольга Михайлівна у 2006 році була обрана головою сільради у Скалівських Хуторах. І вже у 2010 році на цю ж посаду був обраний Сергій Миколайвич Балицький, член Партії регіонів. Нині він балотувався від Європейської солідарності.

Тільки за 2018 рік Сергій Миколайович задекларував у своїй разом з дружиною власності 22 земельні ділянки, загальною площею 278841 квадратний метр. Скільки там землі, яку нинішній голова Держгеокадастру Роман Лещенко зараховує до тих п’яти мільйонів, які незаконно приватизовані, чи за словами посадовця, вкрадені у держави?

Сподіваємось, що Сергій Миколайович уже добудував будинок в Умані площею більше дев’ять тисяч квадратних метрів, який два роки тому декларував, як недобуд? Тож, очевидно, земляки краще бачать – на чий добробот – власний чи громади, Сергій Миколайович спрямовує свою енергію.

Ясна річ, багато деталей невідомі. Однак, мене обурюють подібні вислови, який зустріла у ФБ з приводу обрання Лозинського: «Тепер зрозуміло, чому поляки називають нас бидлом, а німці недолюдьми?». Так можуть міркувати тільки ті, хто взагалі не знає історії, трагедій нашого минулого, коли до третього покоління винищувались лідери і правдолюби, хто не знає, як людям доводиться у глибинці, де влада, земля і гроші у одних руках. Часто їх же, а значить і тотальний вплив, ще й запопадають шахраї, приховані чи й відверті злочинці. Для цього ж і триває децентралізація, щоб люди починали розуміти механізми власного впливу на владу, бюджетних процесів, земельних питань.

І результат цих виборів – ще одне свідчення, наскільки тут багато роботи.

Світлана Орел

http://chas-time.com.ua/polityka/chomu-peremig-lozinskij.html

MIXADV

цікаве