Розвідка попередила про створення в Україні спецзагонів бойовиків Московського патріархату

Створення та легалізація у регіонах України парамілітарних формувань у рамках релігійних громад Московського патріархату курують спецслужби РФ.

Про це заявив глава Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Валерій Кондратюк в статті для видання ZN.UA.

За його словами, російський політичний режим, застосовуючи багатовекторність гібридних форм і методів, намагається досягти переваг у військовій, політичній, економічній, інформаційній сферах та сфері кібербезпеки, сприяє виникненню суспільних конфліктів на ґрунті мови і релігії.

«Одна з форм кремлівського тиску на нашу державу — просування ідеї «русской православной церкви». Російські спецслужби, маючи важелі тиску на релігійну сферу, використовують РПЦ одночасно і як «жорстку» (інспірація протестних акцій, що можуть легко перерости в показові зіткнення з правоохоронцями або провокаторами), і як «м’яку» силу (вплив на уми вірян). На цьому напрямі Росія використовує всі наявні технології для протидії процесові становлення Православної Церкви України, маніпулюючи почуттями українських віруючих і намагаючись усіляко зберегти свій вплив на них», – пояснив Кондратюк.

Він звернув увагу ще на один спецпроект Кремля. Зокрема, спроби створення та легалізації у регіонах України парамілітарних формувань в рамках релігійних громад з наділенням їх правоохоронними функціями.

«Йдеться про активізацію діяльності проросійських «козацьких» організацій, які намагаються на місцевому рівні дублювати функції поліції з охорони громадського порядку», – зазначив очильник СЗР.

За даними розвідки, такі випадки фіксувалися, зокрема у Київській, Вінницькій та Запорізькій областях.

MIXADV

цікаве