Посол РФ зробив безглузду заяву про причини перебування найманців ПВК “Вагнера” в Білорусі

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

Посол Росії в Республіці Білорусь Дмитро Мезенцев прокоментував затримання бійців ПВК “Вагнера” під Мінськом

Його слова наведено на офіційному сайті дипломатичного відомства, передає “ДС”.

За словами посла, трактування засобами масової інформації затримання російських громадян на території Білорусі як спроби втручання у внутрішні справи республіки не має під собою ніяких підстав. Затримані не причетні до подій, пов’язаних із суспільно-політичною ситуацією в Білорусі, зазначив посол.

Потім він пояснив, що робили росіяни під Мінськом.

“Росіяни, які прибули в санаторій “Белорусочка” під Мінськом, були змушені це зробити у зв’язку з тим, що запізнилися на рейс із Національного аеропорту столиці республіки, прямуючи транзитом у третю країну. Вони мали намір вилетіти з Мінська 25 липня і не збиралися перебувати в республіці тривалий час, а пізніше планували повернутися в російську столицю з іншої держави також літаком, оминаючи територію Білорусі. Підставою для їх приїзду в країну був укладений контракт із однією з комерційних фірм, яка зареєстрована тут, у Білорусі, а кожен із прибулих росіян мав із цим підприємством укладений трудовий договір”, — заявив Мезенцев.

Він додав, що росіяни можуть бути співробітниками приватного охоронного підприємства, яке в межах виконання зобов’язань за комерційним контрактом покликане забезпечувати охорону енергетичної інфраструктури та ресурсів не в Білорусі. Але ця інформація ще потребує уточнення.

Посол повідомив, що 30 липня зустрівся з міністром закордонних справ Білорусі і заявив, що посольство зобов’язане і забезпечить захист прав російських громадян. Він уже направив відповідну ноту на адресу зовнішньополітичного відомства республіки.

“Очікуємо від компетентних органів Республіки Білорусь доказової інформації, що підтверджує обґрунтованість проведеного затримання російських громадян і пред’явлених їм звинувачень за низкою статей Кримінального кодексу РБ, як і порушення кримінальної справи, про яку оголошено 30 липня”, — сказав посол.

Наприкінці заяви він додав, що носіння затриманими камуфляжної форми “не є підставою для дій правоохоронних органів”.

Як повідомляла “ДС“, 29 липня влада Білорусі заявила, що поблизу Мінська було затриманоі\ 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнера”.

Україна буде ініціювати екстрадицію затриманих у Білорусі найманців, які брали участь у війні на Донбасі.

MIXADV

цікаве