Гарячі теми російської дези: критика Гордона, Саакашвілі як загроза Шмигалю, Зеленский брехливіший за Порошенка.

Як змінювався герб Кіровограда поки не став містичним

29/03/2024 AA 0

Перші з відомих символів поселень центральної України сягають, принаймні, кількох сотень років тому. Після підтвердження магдебурзького права Крилову королями Речі Посполитої, він отримав свій герб. Краєзнавець […]

  • Втягують Україну в американські вибори та називають “маріонетковим” режимом.
  • Критикували Гордона і передбачали майбутню “розправу” націоналістів над ним.
  • Критикували прес-конференцію Зеленського, а його самого називали “малодушным” і “безпринципним”.
  • Готували уряд Шмигаля до того, що він прийме на себе негатив від карантину.
  • Перебільшували залежність від російського газу й намагалися реанімувати історичні конфлікти з Польщею.
  • Зустрічайте оновлену інтерактивну візуалізацію тем дезінформації, щоб дивитись, як змінювались теми за останній рік.

Період: 18—24 травня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.  18—24 травня 2020 року
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 18—24 травня 2020 року

“Плівки Деркача” та прослуховування президентів України як український національний спорт

Російські дезінформатори допомагають втягувати Україну в американську передвиборну боротьбу. Цього разу в центрі уваги опинились так звані “плівки Деркача” – оприлюднений запис телефонної розмови, де записано голоси, схожі на Порошенка та Байдена. Зазначимо, що сам Деркач закінчив школу КГБ, про що він згадує в біографії на особистому сайті.

Українські маніпулятори використали ці плівки як привід для дискредитації попередньої влади та міркувань на кшталт “посадит ли Зеленский в тюрьму Порошенко из-за записей размена генпрокурора на кредит США от Байдена?”. А от російські сайти, орієнтовані на українську тематику, дискредитували не тільки попередню владу, а й Україну загалом:

Всё это, факты, подтверждающие то, что мы много раз говорили, — нет никакого правительства независимой Украины. Есть марионеточный режим, который управляется по всем ключевым вопросам государственными структурами США”.

Російські сайти просували ідею про те, що до публікації запису причетний Коломойський, який “снова ведет торги с командой Трампа за выброс очередной порции компромата в обмен на прекращение его судебного преследования в США”. І таким чином намагались довести, що Росія до цього непричетна. Тут згадується один із принципів російської дезінформації: “Ховайте ваші руки”

Також російські сайти, орієнтовані на українську тематику, нагнітали емоції, без жодних доказів пишучи про те, що Порошенко буцімто “готов был заплатить 50 миллионов долларов за уничтожение этих пленок, но “люди Трампа” оказались более щедрыми”. Та рекламували ще незавершений “новый фильм-расследование о «захвате» власти на Украине семейством Байденов-Клинтонов”, паралельно фантазуючи, що після його прем’єри “Украину потрясут громкие скандалы с отставкой агентов внешнего влияния: рассыплются карьеры трубадуров майдана Лещенко и Найема, Кабмин полностью зачистят от соросят и т.п.

“На Украине прослушка кабинета главы государства давно стала чем-то вроде национального спорта”.

“Професійний суїцид пропагандиста Гордона”. Інтерв’ю з Гіркіним

Українські маніпулятивні видання продовжують коментувати інтерв’ю Дмитра Гордона з Поклонською та Гіркіним (колишній полковник ФСБ, перший міністр оборони маріонеткової т. зв. «ДНР», головнокомандувач терористів «Армії Новоросії»). Маніпулятори припускали, що ці інтерв’ю “для государственной пропаганды Украины сыграют позитивную роль” та емоційно додавали, що “Гордон — животное. Которое занимается пиаром военных преступников. Что самое странное, под крышей СБУ”. Додамо, що СБУ заперечує причетність до цих інтерв’ю. Схоче, що ці коменти розраховані на те, щоб підсилити тривогу й ненависть в опозиційно налаштованих громадян. Адже нагнітання емоцій у представників різних таборів є одним з класичних прийомів російської інформаційної війни.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, теж приділяли увагу інтерв’ю, які провів “одиозный украинский пропагандист”, але більше зосереджувались на тому, як швидко “Гиркин пополнит ряды покойников”, раділи від того, що Гордон викликав “приступ ярости у украинских «патрiотiв»”, та розмірковували, чи вчинять націоналісти над ним розправу, бо “ситуация лишь в очередной раз показывает, что власть в «незалежной» находится не в руках президента-шоумена, а у фашистов, готовых с животной яростью расправляться со всеми, кто хоть немного попрал их нацистские идеалы”.

Учитывая, что успел наговорить журналист после выхода интервью с Поклонской и Стрелковым, кажется сомнительным, чтобы кто-то ещё согласился пообщаться с совершившим «профессиональный суицид» пропагандистом”.

Російські мейнстрімні видання припускали, що справжньою причиною інтерв’ю було те, що “Гордон как журналист хотел бы выйти на более обширное медийное пространство — на российское”, а Гіркін скоїв помилку, погодившись на пропозицію Гордона, “так как жители ДНР воспринимают этот шаг как предательство”.

Не уверен, что в период Великой Отечественной войны кто-либо из советских военачальников дал бы интервью “Фёлькишер беобахтер” (ежедневная газета НСДАП)”.

Маніпулятори про президента: “Зеленский тупее Ющенко или брехливее Порошенко?”

Всі сайти з моніторингу обговорювали прес-конференцію Зеленського. Клікбейтери поширили слова депутата ОПЗЖ про те, що епоха Зеленського принесла: “некомпетентность, поверхностность, самовлюблённость, обидчивость, мстительность, неискренность, изворотливость, лживость, трусость, слабость”. Самого Зеленського продовжують порівнювати з Порошенком, для якого він таки не став “вироком”.

Іншою потужною темою стало продовження санкцій щодо російських компаній і соцмереж. Маніпулятивні сайти пишуть, що Зеленський продовжив санкції для того, щоб “получить одобрение экс-президента Порошенко” і називають його малодушным” і “беспринципным”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, ще більше нагнітали емоції довкола антиросійських санкцій і писали, що Зеленський: “отрывает Украину от величайшей русской культуры”. Вони також звинувачують його в “схожості” на Порошенка і ставлять за приклад Кучму.

Також російські сайти писали, що “президент стал падок на лесть и менее восприимчив к критике, хотя и заявил, что уже к ней привык”. І стверджували, що він “не исполнил ни одного своего предвыборного обещания”. Як наслідок, передбачають маніпулятори, Зеленський не втримається на посаді, а замість нього “Запад через националистов поставит еще более жесткого радикала”.

На Шмигаля “спишуть” усі труднощі, а Саакашвілі створює “тіньовий уряд”

Після нетривалого затишшя, маніпулятори знову звинувачують прем’єра в усіх можливих негараздах і підбирають йому “кандидатів” на заміну. Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, знайшли іншого “кандидата”, щоб підважувати Шмигаля — Саакашвілі. Йому приписують наміри “сформировать теневое правительство” й розкрутити власну партію “Рух народных сил”. Але в проміжках між роботою над політичною кар’єрою у Саакашвілі є важливіше завдання, як переконують дезінформатори, “уничтожают «Укроборонпром» по заказу Запада”.

Для чого Заходу, якого традиційно дезінформатори звинувачують в мілітаризації України, змушувати її позбутися від оборонних заводів? «Пояснення» просте: Захід “вынудит (Україну — Тексти) покупать втридорога оружие, которое будет поставлять для борьбы с РФ”. Як багаті західні країни будуть наживатися на продажу зброї не такій багатій Україні, дезінформатори не пояснюють. Але це лягає у підтримуваний Росією міф про прагнення Заходу “деіндустріалізувати” Україну.

Поляки “не зможуть вижити” без російського газу і прагнуть стати “панами” в Україні

У цій темі сайти-клікбейти зосередилися на енергетичних питаннях. Вони пишуть, що компанії-видобувачі сланцевого газу “на грани банкротства” через епідемію та зменшення попиту. Хоча тут  нічого дивного: дезінформатори пишуть, що індустрія сланцевого газу от-от зникне ледь не з першого дня її появи.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, більше уваги присвячують стосункам України з ЄС і особливо з Польщею. Загальний наратив зводиться до тези — в Європі криза і “«старушка» будет цепляться за любую возможность заработать на туземцах с Украины”. За даними світового банку, ВВП України в 120 разів менше за ВВП Євросоюзу. Складно уявити, як саме на Україні зможуть “заробити” в таких умовах.

Щодо Польщі, російські сайти, орієнтовані на українську тематику, лякають “ростом геополитического влияния Польши”, і ведуть мову про “колонизацию так называемых Восточных Кресов”. Східними Кресами в Польщі називають регіони України й Білорусі, що були частиною міжвоєнної польської держави. Всередині самої Польщі маніпулятори критикують проєкт Baltic Pipe, що дозволить Польщі отримувати газ з Данії, та переконують — Польща ніколи не зможе стати незалежною від російського газу.

У книзі “КДБ у Франції” детально описано, як росіяни використовували старі національні травми й образи для послаблення Заходу. Аналогічний прийом бачимо й зараз: “поскольку каждый поляк – «Пан», то украинец для него — это тупая, грубая, неотёсанная, бескультурная и дешёвая рабочая сила”. Спроба реанімувати конфлікти столітньої давнини між українцями й поляками приховуються за “миролюбними” тезами про те, що “строить Европу надо на общих ценностях и экономических интересах без американской геополитики”.

Також писали:

З коронавірусом все погано, але карантин треба перервати:

Пишучи про відповідь на пандемію коронавірусу, перебільшували, що “тестирование по сути на нуле”, а “последствия коронавируса на Украине станут проблемой не только для Украины, но и для ее ближайших соседей, включая Россию”. Хоча насправді все навпаки: Росія фіксує близько 10 тисяч нових випадків щодня й навіть змінює методологію обрахунку хворих, щоб цифри виглядали не так приголомшливо. А от поступове зняття карантинних обмежень виявилось зручним приводом звернути увагу на тотальну несправедливість: “Ночной клуб в самом центре Киева уже гудит, а спортивный клуб и бассейн должен быть закрыт”.

Рекомендували, “чтобы не выглядеть окончательными уродами, просто откройте оставшийся бизнес, откройте общественный транспорт и попросите людей беречь себя. Хотя нет. Даже после этого вы навсегда останетесь в глазах людей уродами без яиц и совести”.

Піарили Шарія:

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, почали активніше піарити Шарія: “Социологи «рисуют» завышенные рейтинги «слугам народа» и «топят» Шария для сговорчивости”.

Виправдовували Коломойського:

Писали, що публікації провідних українських видань проти Коломойського мають за мету лише відволікати від плівок Деркача і Порошенка: “на фоне «Байденгейта» в этих изданиях синхронно выходят материалы о том, что в Штатах рассматривают дело Коломойского по отмыванию средств. То есть, по мнению редакции вышеназванных изданий, именно эта тема является главной повесткой дня, а не пленки Байдена-Порошенко”. Затримку з публікацією позиції щодо аудіозаписів телефонної розмови пояснювали так: “ждали, какую же методичку им спустят из США”.

Захищали українських болгар від “знищення”:

Конфлікт через проведення децентралізації Болградського району Одеської області подавали як “в Одесской области хотят зачистить болгар”. Перебільшували та нагнітали: “таким образом власть хочет разорвать этнический болгарский район, уничтожив при этом саму нацию болгар на данной территории”, хоча мова йде лише про перехід до адміністративного поділу на громади.

Висновки

Цього тижня дезінформатори пробували знайти й роздути розбіжність між Україною та її західними союзниками. Одним із приводів стала публікація записів нібито розмови колишнього президента України Петра Порошенка з тодішнім віце-президентом США Джо Байденом. Дезінформатори, з одного боку, намагалися повісити на Україну ярлик “втручання” в американські вибори. А з іншого, розганяли тему “зовнішнього втручання” США в українську політику. Винними у “втручанні” намагалися виставити політиків Демократичної партії США.

Публікація різних “плівок” давно вже стала своєрідним національним спортом в Україні. Зазвичай на записах немає нічого цікавого чи невідомого. Наприклад, про зміст розмов із Порошенком Байден повідомляв уже в 2018 році. Але вирвані з них цитати часто використовують для того, щоб просувати потрібні наративи. На початку 2020 року схожим чином дезінформатори користувалися записами розмов колишнього прем’єр-міністра Гончарука і цитували його фразу про “профана в економіці” (так він сам себе назвав у записі — Тексти).

Приклади Заголовків

“Плівки Деркача” та прослуховування президентів України як український національний спорт

Власть Зеленского, которой у Порошенко не было никогда | censoru.net

Посадит ли Зеленский в тюрьму Порошенко из-за записей размена генпрокурора на кредит США от Байдена? | zik.ua

Флешки Порошенко-пешки: Украина на удалённом управлении | e-news.su

Люди Трампа оказались щедрее. СМИ рассказали, как Порошенко пытался выкупить пленки Деркача | ukraina.ru

Армен Гаспарян о «пленках Деркача»: Байден держал Порошенко на привязи | Как они там, в ближнем зарубежье? | Утренняя сводка дикости | e-news.su

“Профессиональный суицид пропагандиста Гордона”. Інтерв’ю з Гіркіним

Гордон и Гиркин, как инкубаторы ненависти к России | informator.news

Провокация с гиркиным-поклонской похожа на операцию Зеленского-Ермака и Кремля — Речинский | ua24ua.net

Гаагская флешка Гордона. “При Зеленском стало хуже” | nk.org.ua

В Киеве готовят расправу: Гордону пророчат судьбу Бузины | rusvesna.su

Информационная диверсия СБУ? Зачем украинский телеведущий взял интервью у Игоря Стрелкова | life.ru

Маніпулятори про президента: “Зеленский тупее Ющенко или брехливее Порошенко?”

Очень промок: сеть насмешило видео, как Зеленскому сушили стул | hyser.com.ua

“Надежда на лохов” или как Зеленский собрался идти на второй срок | censoru.net

Василий Волга: “Зеленский как жаба на льду” | e-news.su

Унылое и жалкое зрелище. Деградация актера-комика в президента Украины-неудачника | ukraina.ru

Погребинский предрек Украине «движение в сторону пропасти» | riafan.ru

На Шмигаля “спишуть” усі труднощі, а Саакашвілі створює “тіньовий уряд”

Нынешнюю Украину нет смысла спасать | ua24ua.net

Деньги потрачены, сроки сорваны: почему Украина до сих пор строит “стену Яценюка”? | e-news.su

НАТО в защиту Доктора Смерть и прочих, или «Киев возвращается на старый плохой путь» | naspravdi.info

Сорос возвращает в украинскую политику экс-секретаря СНБО Данилюка | antifashist.com

Ганжара указал, что назначение Саакашвили усугубит политический кризис на Украине | slovodel.com

Поляки “не зможуть вижити” без російського газу і прагнуть стати “панами” в Україні

Журналист: Коронакризис может уничтожить Евразию | newsmir.info

Политолог Рар объяснил, почему НАТО для Польши важнее, чем Евросоюз | ukraina.ru

Европа не в состоянии управиться с урожаем без дешевой рабочей силы из Украины | e-news.su

Пушков пристыдил США за заявления о «ноже в сердце Европы» | vz.ru

Как Киев помогает польской экономике | antikor.com.ua

Методологія

Ми шукали теми у 10642 матеріалах російською мовою з:

  • 68 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: 3652.ru, 3654.ru, 8692.ru, anna-news.info, antifashist.com, antimaydan.info, c-inform.info, comitet.su, crisis.in.ua, delovoydonbass.ru, dnr-lnr.info, dnr-pravda.ru, dnr24.com, dnr24.su, donbasstoday.ru, doneck-news.com, dontimes.ru, dosie.su, e-gorlovka.com.ua, e-news.su, evening-crimea.com, free-news.su, fresh.org.ua, fromdonetsk.net, front-novorossii.ru, gorlovka.today, jankoy.org.ua, kafanews.com, komtv.org, kv-journal.su, lgt.su, luga1news.ru, lugansk1.info, meridian.in.ua, metayogg.com, miaistok.su, mir-lug.info, mnyug.com, mozaika.dn.ua, nahnews.org, naspravdi.info, newc.info, news-front.info, newsland.com, nk.org.ua, novorosinform.org, novorossiy.info, novosti.icu, on-line.lg.ua, patriot-donetsk.ru, pohnews.org, politnavigator.net, pravdanews.info, ruinformer.com, rusdnepr.ru, rusnext.ru, russian-vesna.ru, rusvesna.su, sevastopol.su, sevnews.info, sobytiya.info, svodki24.ru, time-news.net, ukraina.ru, voenkor.info, voskhodinfo.su, vsednr.ru, xvesti.ru
  • 70 українських онлайн-видань, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну (лише маніпулятивні матеріали): 112.ua, agrimpasa.com, aif.ua, akcenty.com.ua, antikor.com.ua, baza-pravda.in.ua, bbcccnn.com.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, censoru.net, dialog.ua, expres.life, finoboz.net, fraza.ua, from-ua.com, glavcom.life, glavk.info, glavred.info, glavred.life, golos.ua, hpib.life, hyser.com.ua, inforesist.org, inform-ua.info, informator.news, ivasi.news, jizn.info, khersonline.net, kompromat1.info, kompromat1.news, kordon.org.ua, korr.com.ua, kyiv.press, lifedon.com.ua, mignews.com.ua, newnews.in.ua, news247.com.ua, newsmir.info, onpress.info, podrobnosti.ua, politeka.net, politica.com.ua, pravda.rv.ua, prioritet.org, proua.com.ua, replyua.net, rupor.info, sharij.net, skelet-info.org, spektrnews.in.ua, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, ua24ua.net, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.com, ukranews.life, ukrrudprom.ua, vesti-ukr.com, vesti.ua, voi.com.ua, vremya.com.ua, vybor.ua, vz.ua, xn--j1aidcn.org, zik.ua, znaj.ua
  • 17 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, censor.net.ua, fakty.com.ua, fakty.ua, gordonua.com, interfax.com.ua, lb.ua, liga.net, nv.ua, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, tsn.ua, ukrinform.ru, unian.net, zn.ua
  • 16 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, lentainform.com, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

  • з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій
  • з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.
  • з усіх новин провідних українських видань
  • з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

MIXADV

цікаве