ПРИВИД ВІДСТАВОК: У КАБМІНІ ЗНОВУ МОЖУТЬ ВІДБУТИСЬ КАДРОВІ ПЕРЕСТАНОВКИ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Привид відставок: у Кабміні знову можуть відбутись кадрові перестановки

Денис Шмигаль: «Економіку потрібно запускати! Так, Рінате Леонідовичу?»

Ну, що новенького в нас у парламенті?
Поки що нічого, окрім того, що в депутатів закінчився карантин. А в уряді? Знову — суєта суєт.
У Кабінеті Міністрів чується запах смаженого. І все б то нічого, ніхто ж відкрито не заявляє, що не задоволений роботою уряду.
Більше того, як запевнив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція «Слуга народу»), питання щодо відставки прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та уряду наразі не розглядається, а давати оцінку Кабміну доцільніше було б у червні.
«У нас, безперечно, є запитання до роботи уряду. Безперечно, ми задоволені не всім. Але я не вважаю, що це проблема комунікації уряду та парламенту, а проблема нової команди, яка прийшла тільки що і яка намагається щось робити і, можливо, десь робить помилки. Щось конкретне про уряд ми зможемо говорити хоча б у червні, а поки що — зарано. Щодо скорої відставки, то питання відставки уряду сьогодні не розглядається взагалі», — зазначив Гетманцев.

Танці на граблях

Водночас у карантинових обмеженнях пройшла майже не поміченою суспільством інформація про невдоволення згаданого комітету Програмою, що її розробив для себе уряд.
Коментуючи одностайність парламентських комітетів щодо направлення на доопрацювання Програми діяльності уряду, Данило Гетманцев акцентував увагу на її низькій якості: «Ви бачили цей документ? Вибачте, але це не програма уряду, і тому така одностайність комітету, тому ми не хочемо займатися профанацією, а хочемо відповідально ставитися до своїх обов’язків і того ж чекаємо від уряду».
Передісторія така. Уряд 13 квітня зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови №3330 «Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України». Сам Кабмін затвердив свою Програму на позачерговому засіданні 2 квітня. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вона реалістична і передбачає відновлення економічного зростання.
Однак Комітет ВР із питань фінансів, податкової та митної політики, а також ще декілька парламентських комітетів ухвалили рішення направити на доопрацювання згадану Програму.
Більш критично відвертою є позиція народного депутата, співголови фракції «Європейська Солідарність» Ірини Геращенко. Як уже зазначала «УМ», вона не скупилась на «компліменти» після першої за два місяці парламентської години запитань до уряду.
Нагадаємо, Ірина Геращенко сказала: «На жаль, ми бачимо абсолютно непрофесійний уряд, який, здається, живе в іншій країні, бо не має відповіді на жодне запитання. Наша фракція цікавилася тим, що турбує щодня українців. Коли запрацює публічно громадський транспорт? Коли лікарі отримають 300% до зарплати, обіцяних владою, до своїх абсолютно злиденних зарплат?
Коли вони отримають у нормальній кількості захисні засоби? Де ділись тести, закуплені за державні гроші? Чому виявилось, що ці тести неякісні і їх не можна взагалі використовувати для будь-якого тестування? Що це таке, що влада вирішила, що вони пани і мають тут кріпаків, яких не можна випускати за кордон? Дивина. Ми не почули від прем’єр-міністра жодної відповіді на жодне запитання».
Вона зауважила: прем’єр-міністр сказав, що утримування українців від виїзду за кордон і офіційний лист від британського посольства — це фейк.
«Так само заява Служби здоров’я — це теж фейк. Тільки не зрозуміло: неякісні тести — це фейк чи заява — це фейк. Він не відповів на дуже просте запитання стосовно цифр — скільки вже Україна отримала допомоги від наших міжнародних партнерів на боротьбу з пандемією коронавірусу і куди саме пішли ці кошти? Немає відповіді на питання, скільки ж закуплено тестів і засобів захисту за державні кошти», — обурилась Ірина Геращенко.

Вічна бентега на ім’я Саакашвілі

Тобто «удари в штангу» в роботі Кабінету Міністрів легко проглядались уже на вході. І поки що в нього є імунітет у вигляді короткого терміну діяльності — всього два місяці. Однак звідки ж у політичному просторі України взялась така неминуча інтригуюча бентега, що пропрацює він недовго?
Правда в тому, що цей стан з’явився, коли стало відомо, що експрезиденту Грузії та колишньому очільнику Одеської ОДА Міхеїлу Саакашвілі президент України Володимир Зеленський запропонував посаду віцепрем’єра з реформ. Міхеїл Саакашвілі погодився на пропозицію президента підсилити уряд і опікуватися реформами у складі Кабінету Міністрів.
Як відомо, задумка не вдалась — Верховна Рада це питання, здавалося, надійно обтяживши його каменем протиріч, втопила, а потім Кабмін узагалі відкликав своє подання. Президентська фракція «Слуги народу» залишилась вірною своєму новому іміджу «розкольників», адже рішення щодо голосування за потрібне питання приймається, коли є 70% підтримки фракції «Слуга народу». Такої підтримки від СН Саакашвілі не отримав.
А дехто відверто заявив про своє небажання бачити Саакашвілі в складі уряду. Більше того, «Україні молодій» із власних джерел стало відомо, що міністри уклали між собою негласну угоду нічого не робити, що пропонуватиме Міхо з посади голови Виконавчого комітету з реформ.
«Наразі чуємо лише набір гасел, що все катастрофа, і ми маємо щось робити. Міхеїл Ніколозович відчуває себе мінімум прем’єр-міністром, це не віцепрем’єр у команді Шмигаля», — сказала народна депутатка від «Слуги народу» Ірина Верещук.
Вона також зазначила, що, мовляв, не потрібно обдурювати народ, Міхеїл Саакашвілі йде, щоб згодом зайняти посаду прем’єр-міністра. Прибічники ж Саакашвілі заявляють просто: «Швидше б уже він став прем’єром».

Не помилка президентського «Резидента»

А тим часом розмовам про ймовірну відставку Кабінету Мі­ністрів передують чутки про від­ставку окремих міністрів, які не справляються зі своїми обов’язками, а декотрі замішані в корупційних схемах. Про те, що уряд Шмигаля незабаром чекають втрати, повідомив анонімний телеграм-канал «Резидент», посилаючись на своє джерело в офісі президента.
З огляду на те, що Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальні провадження щодо міністра інфраструктури Владислава Криклія, відставка певних міністрів схожа на правду. У повідомленні «Резидента» йдеться, що ОП отримав вказівку від президента Зеленського зробити аудит міністерств, глав ОДА та начальників обласних управлінь.
То що, митниця і податкова лише перші ластівки великої трансформації влади? Побачимо, наскільки буде величним і дієвим результат. Тим часом уже відомо, що в Україні звільнили половину керівництва Державної митної служби.
Однак ці кроки народом сприйнялись без особливого ентузіазму. Може, погано роздмухана компанія президентськими піарниками? А ймовірніше, тема нібито нова, але все про те ж саме. Хвалити й плакати. Особливо якщо зважати, як усі зачекались хоча б пару-трійку гучних процесів над корупціонерами при владі.
Варто згадати, що посаду прем’єр-міністра України Денис Шмигаль отримав завдяки рекомендації першого заступника глави ОП Сергія Трофимова. До цього Шмигаль справно виконував свої обов’язки голови Івано-Франківської ОДА.
«Проявив себе, як системна, грамотна та досвідчена людина. Він перебував у вертикалі Володимира Зеленського і був для нього «зрозумілою людиною», — зазначив Трофимов. Проте злі язики чомусь пов’язують чинного прем’єра з ім’ям одного з українських олігархів Ріната Ахметова.
Чим далі політикум України досягає нечуваної розкутості в публічності. Привселюдно авторитети фінансово-політичних угруповань вимагають допустити їх до бюджетного корита під різними пристойними приводами. Так само публічно один за одним прем’єри нібито відмовляють їм у задоволенні апетитів. На основі чого ж тоді базуються справи проти декотрих урядовців про підозри в корупції? Чи нові обличчя самі по собі такі сміливі?

MIXADV

цікаве