Карантин для фермерів. Як тепер будуть працювати ринки і де тепер реалізувати продукцію

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

З початку карантину роздрібні ринки в Україні припинили роботу, що стало великим ударом для фермерів. Сьогодні їх дозволили знову відкрити, але з істотними обмеженнями. Якими саме і що ще робити фермерам у цей період — розбирається “Рубрика”.

Серед українських фермерів починає наростати паніка, адже в господарствах почався сезон першого врожаю, а фермери не можуть реалізувати свою продукцію. У деяких містах України вже починаються акції і протести серед виробників овочів: в Херсонській області вони вийшли на протест, перекривши рух на дорозі, а в Маріуполі нереалізований товар вирішили роздати безкоштовно — фермери залишили на вулиці кілька мішків редиски, яку не змогли продати.

ринки на карантині

Фото unsplash

Чим спровоковано кризу серед фермерів і як тепер працюватимуть ринки?

Фермерські протести все ж привели до певних результатів. На засіданні Уряду 29 квітня, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про те, що продовольчі ринки будуть відкриті до закінчення карантину. Вони повинні відповідати критеріям, розробленим Міністерствами охорони здоров’я та економіки. Рішення про відкриття ринків, проте головною умовою залишається рішення територіального органу Держспоживслужби.

Критерії для дозволу роботи ринків такі:

  • працівники, продавці й відвідувачі ринку повинні бути у захисній масці або респіраторі й мають проходити температурний скринінг;
  • на кожному вході (в’їзді) на ринок повинні стояти антисептики;
  • на 10 квадратних метрах повинен бути один покупець, не більше;
  • контактні поверхні треба дезінфікувати кожні три години;
  • в кінці робочого дня мають відбутися прибирання та дезінфекція;
  • не повинно бути стихійної торгівлі на території ринку.
  • також є умови для продавців — щонайменше 3 метри відстані між їхніми робочими місцями та наявність захисних екранів між продавцями й покупцями.

Щоправда, закрити ринки тепер можуть у будь-який момент, якщо будуть виявлені порушення цих критеріїв. Ще одним приводом для занепокоєння залишається те, що в поточній ситуації самі покупці можуть все ще побоюватися ринків і великим попитом продукція на них користуватися не буде. Втім, у такому випадку у фермерів є ще кілька варіантів дій. Про них — трохи пізніше.

А починалося все доволі сумбурно.

З початком карантину було накладено заборону на роботу ринків. Пізніше її зняли, але потім, 13 квітня, Постановою МОЗ головний санлікар країни Віктор Ляшко знову заборонив їх роботу через порушення правил карантину. Проте саме продавці роздрібних ринків були основними покупцями продуктів у фермерів.

Не працюють зараз і заклади громадського харчування. “Ресторани, кафе, санаторії були одними з головних покупців ранніх овочів, особливо листових салатів. Тепер ми майже залишилися без покупців. Сумно дивитися на те, як гине урожай в теплицях, але ми не можемо собі дозволити додаткові витрати, коли немає попиту взагалі”, — розповідає фермер села Заріччя Закарпатської області.

Все це призвело до того, що з початком карантину різко впали обсяги продажів, відповідно виробникам і трейдерам, які ще можуть продати продукти, доводиться віддавати товари за безцінь. Катастрофічне падіння цін на продукти зафіксовано на графіку цін оптового ринку “Шувар” Львівської області.

ринки на карантині

Що не так із супермаркетами?

Втім, виникає логічне запитання — чому тоді продукти українських фермерів не закуповуються супермаркетами? Ми запитали про це в декількох великих торгових мережах України.

Начальник управління з корпоративних комунікацій АТБ Сергій Демченко розповів Рубриці, що основний обсяг овочів закуповується безпосередньо у українських виробників, а за кордоном в основному закуповується продукція, пропозиція по якій на внутрішньому ринку недостатня або український аналог в Україні не проводиться. На сьогоднішній день в українських виробників мережа закуповує капусту (60-70 т / день), редис (50-60 т / день), кабачки (10-15 т / день), тепличну продукцію (огірки, томати 100-150 т / день) та свіжу зелень (7-8 т / день).

Дрібні і середні фермери не вирощують продукцію в таких обсягах. Середньому фермерському господарству важко задовольнити попит навіть  дрібної регіональної мережі, не кажучи вже про таку велику, як АТБ. До того ж, необхідно враховувати, що багато фермерів в Україні офіційно не зареєстровані:

“До нас надходили пропозиції від фізичних осіб, які вирощують овочеву продукцію, з пропозицією продажу незначного обсягу продукції за готівковий розрахунок: — розповідають в АТБ. — Дані пропозиції компанія АТБ-маркет не могла задовольнити, оскільки вони суперечать нормам чинного законодавства в рамках оподаткування”.

Результатом припинення роздрібної торгівлі, роботи ресторанів, падіння цін та небажання фермерів офіційно вести діяльність стала зупинка роботи потужної торгової інфраструктури, яка дозволяла заробляти дрібним і середнім виробникам овочів і фруктів. А таких в Україні лише офіційно зареєстрованих — десятки тисяч.

ринки на карантині

Фото unsplash

Які ще варіанти є у виробників сільгосппродукції?

Впадати у відчай не варто. Незважаючи на те, що ринки тимчасово закриті, є й інші способи продати зібраний вже урожай. Фермерам пропонується змінити точки реалізації своїх продуктів — “Рубрика” зібрала кілька готових рішень, які можуть допомогти пережити кризу виробникам сільгосппродукції.

Великі оптові ринки

Деякі оптово-роздрібні ринки все ще відкриті.  Один з таких — “Ринок Столичний” у Києві, з прес-службою якого ми спілкувалися:

“Щороку багато фермерів продають у нас товари, але сказати зараз, що їх стало значно більше, я не можу. Тим, хто приїжджає, ми пропонуємо відкриті майданчики — ми їх називаємо МТА. Фермери приїжджають на фурах та продають виключно свою продукцію. І це — не перекупники — ми завжди перевіряємо відповідну документацію. Ще у нас є ряди на вулиці — скоро прийде час відкривати і їх”- розповідає Вікторія.

Оплата для бажаючих реалізовувати продукцію — подобова. Ціни за оренду місця є на сайті ринку.

Відкритий ринок

Громадська організація “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад у партнерстві з Асоціацією міст України” створила проект — сайт-майданчик для комунікації виробників і покупців сільгосппродукції, де продавці можуть розмістити свій продукт, а покупці придбати його, чи не оплачуючи зайвих комісій. Проект був запущений 15 квітня, і ось що нам розповів від імені його команди Максим Черкашин:

“Проект Відкритий ринок — відповідь на виклик епідемії коронавируса і її наслідків. Даним проектом ми прагнемо створити майданчик, на якій виробники сільськогосподарської продукції та її потенційні споживачі зможуть зустрітися без посередників і допомогти один одному “- розповідає Максим.

Хоча проект тільки стартував, уже близько 40 виробників з усіх куточків України розмістили на сайті свою продукцію, і їх кількість щодня збільшується. Кожен товаровиробник має фактично свій онлайн магазин, платити за який не потрібно — розмістити свій товар можна безкоштовно.

“Цей проект не є грантовим, він зроблений на власні кошти моєї сім’ї і друзів, — пояснює Максим Черкашин. — Проект Відкритий ринок не є комерційним, а виключно соціальним, тому ми не робили жодної системи оплати”.

Щоб почати продавати свою продукцію, виробнику необхідно зареєструватися на сайті “Відкритий ринок” і розмістити товари.

Мережа магазинів “КОЛО”

Сергій Войцеховський, ТОП-менеджер компанії “КОЛО” також нещодавно заявив про готовність співпрацювати з малим і середнім бізнесом, який виробляє продукти харчування:

“У цей непростий період ми хочемо підтримати український МСБ і приватних підприємців особливо. Тому шукаємо ідейну команду, партнерів, які розділять нашу візію і бажання досягти спільного успіху”, — пише в своєму пості Сергій.

Всім зацікавленим Сергій Войцеховський пропонує звертатися не посередньо до нього на Facebook. Карта магазинів мережі “КОЛО” — тут.

MIXADV

цікаве