Архітектори терактів: деталі провалу спецоперації ФСБ проти України

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

Гібридна війна Росії проти України не обмежується анексією Криму та бойовими діями на Донбасі. Особливу «гібридність» цієї війни відчувають ті, хто безпосередньо брав участь в Антитерористичній операції. Вони стають мішенями для провокацій вже за межами зони АТО. Повернувшись до мирного життя, колишні військовослужбовці та їхні рідні стають об’єктами кіднепінгу з боку спецслужб РФ або їх використовують для проведення інформаційних операцій.

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm отримала в своє розпорядження ексклюзивні матеріали, які доповнюють картину однієї зі спецоперацій ФСБ, що провалилася. Про цю спецоперацію розповіли під час брифінгу Служби безпеки України 17 серпня 2017. Нам вдалося проаналізувати алгоритми, які використовували російські агенти під час операції, щоб виманити учасників АТО на територію Російської Федерації під приводом виконання високооплачуваних короткострокових будівельних робіт. Колишніх військовослужбовців запросили в РФ і підкинули докладні інструкції, щоб потім зафіксувати на фото і відео для фабрикації звинувачення у спробі проведення терактів. Громадяни України, усвідомивши, що запрошення в РФ пов’язане зовсім не з будівництвом, швидко залишили територію РФ і розповіли про спробу вербування. Докладно ця детективна історія розкрита в матеріалі Радіо свобода.

Щоб підібрати кандидатів для провокації, російські спецслужби використали дівчину легкої поведінки Дар’ю Мастікашеву (сторінка VKархів), яка в 2014 році переїхала з Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ) у Москву.

  • Деталі 18+

З 2014 р.  у Москві Дар’я жила з російським пропагандистом Сергієм Соколовим (докладніше про його бекґраунд і роль в інформаційних операціях російських спецслужб далі у статті). Переїхавши до Москви, Мастікашева очолила організацію з підтримки і розвитку молоді і спорту «Золота Ліга», часто з’являлася на людях разом з Сергієм Соколовим. Він використав Дар’ю в провокації російських спецслужб, користуючись тим, що вона періодично відвідує родичів у Дніпропетровській області. Згодом Дар’ю затримала СБУ.

Скріншот зі звіту СБУ, представленого на прес-конференції

Сергій Соколов має дуже цікавий бекґраунд у російському кримінальному середовищі й політиці. Він доволі відомий російський пропагандист, називає себе експертом приватної організації «Федеральний інформаційний центр | Аналітика і Безпека».

Фото: Сергій Соколов.

З 1994 по 1999 рік Соколов забезпечував особисту безпеку Бориса Березовського і очолював приватне охоронне підприємство «Атолл-1». Нині «Атолл» працює під вивіскою інформаційно-аналітичного агентства. У часи правління президента Росії Бориса Єльцина «Атолл» займався незаконним прослуховуванням і збирав компромат на перших осіб держави, а також на тих, хто має великий бізнес. Після втечі Березовського «Атолл» і його керівника спробували притягнути до кримінальної відповідальності, але справу розвалили.

В одному з інтерв’ю Соколов відверто сказав:
«Я відразу сказав: якщо мене візьмуть, мовчати не буду. Сидіти за інших – нема дурних. Борису, звісно, довелося допомагати гальмувати справу».

Також «Атолл» підозрювали у зв’язках з чеченськими бойовиками, які жили в будинку для прийомів Бориса Березовського «ЛогоВАЗ».

В інтерв’ю газеті «Московський комсомолець» №2240 від 22 червня 2006 Сергій Соколов розповів про тіньовий бік справ Бориса Березовського з чеченцями:

«У будинку для прийомів “ЛогоВАЗа” гості з Кавказу днювали й ночували. Я часто бачив там Арбі Бараєва, Закаєва, Басаєва. Удугов вічно ходив у папасі. Багато хто приїжджав зі зброєю. Пам’ятаю, якийсь колоритний бойовик походжав по клубу в камуфляжі зі “Стєчкіним” наперевіс. З 1996-го року Борис зрозумів, що, якщо грамотно розіграти чеченську карту, вона може приносити й політичні дивіденди, і чималі гроші: причому одночасно. Він почав викупляти заручників з чеченського полону. Це було таке безкінечне коло. Бандити викрадали людей, отримували викуп, а на отримані гроші викрадали нових заручників».

В інтерв’ю Соколов також визнавав, що особисто возив гроші, призначені чеченським бойовикам.

Спецоперація міністерства внутрішніх справ по боротьбі зі злочинністю на «АвтоВАЗі» у 1997-1998 роках, коли його контролював Березовський і чеченський криміналітет, показала, що пов’язані з «АвтоВАЗом» злочинці вбили понад 65 керуючих компаніями і ділових конкурентів. На запитання, чи були у складі «Атолла» бойовики, Соколов відповів:

«Це були не бойовики, а висококласні професіонали, бо стрільба зі снайперської гвинтівки й мінування  – це теж творчість».

Сергій Соколов — російський «експерт» у справі MH17

3 травня 2016 року на телеканалі «ВВС2» показали фільм про трагедію рейсу МН17, який, за нашими даними, був збитий із системи БУК у Донецькій області розрахунком 53-ї ЗРБр збройних сил РФ. Серед журналістів, з подачі Кремля, як експерт виступив «приватний детектив» Сергій Соколов. Він запевняв глядачів, що в Боїнгу вибухнули бомби:

«Вибух був всередині. Літак замінували ще в Амстердамі. Цю операцію провели українські та голландські спецслужби».

Також він заявив, що йому начебто вдалося отримати запис телефонної розмови між двома агентами ЦРУ, які готували дві бомби для рейсу МН17.

Проте ці «докази» так і не було представлено, вони лишилися порожніми заявами російського «експерта», як і багато інших фейкових історій, озвучених російською стороною, щоб відволікти увагу слідства та світової спільноти.

Соколов у справі Вороненкова

Ще один «інформаційний проект» Соколова стосується вбивства колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Він звинуватив у вбивстві «Дніпропетровське ОЗУ», на яке, зі слів Соколова, начебто працював Денис Вороненков. Жоден з фактів, озвучених Соколовим, не було підтверджено.

Соколов і справа малоліток

Найбільш абсурдним у послужному списку пропагандиста є інформаційний вкид про постачання «молодих хлопчиків та дівчаток» Порошенку, Яценюку й Турчинову.

Соколов і Мастікашева: координація в справі провокації з учасниками АТО

Найцікавішою з практичної точки зору є операція, в якій Соколов був підрядником ФСБ РФ і залучив свою співмешканку Дар’ю Мастікашеву як вербувальницю кандидатів з учасників АТО для політичної провокації. Нам вдалося отримати скрінтоши записів у замітках телефону Мастікашевої.

Первинний аналіз інформації, проведений волонтерами InformNapalm, свідчить, що ми маємо справу з технічним завданням провокації, що готувалася. Листування непрямо вказує на організаторів. Документи надсилалися Мастікашевій від Соколова. План заходу складався з 7 пунктів. Ми представляємо власну розшифровку деяких скорочень, що здається нам найбільш вірогідним. Також представляємо копії для вивчення журналістам.

Версія розшифровки від аналітиків InformNapalm:

  • «Центр»— управління ФСБ;
  • Спеціаліст «К» і «Т»— оперативні співробітники ФСБ;
  • Група НН— група зовнішнього спостереження;
  • Етап №3 «Переговорник»— Дар’я Мастікашева, яка була переговорником з АТОвцями.
  • НН від’їзду «будівельників»— зовнішнє спостереження за групою, що виїжджає з України, їх запросили як будівельників. Відео записувала Дар’я. (відеоархів).
  • Агент «А»— громадянин України, ім’я Ігор, є на схемі вище.

Алгоритм операції ФСБ провалився на четвертому етапі після того, як група «будівельників» зрозуміла, що їх використовують «в темну» для спецоперації і втекла з Москви в Україну на попутках.

Отже, кожен громадянин України, а особливо колишні або чинні військовослужбовці, які пройшли АТО, а також члени їхніх сімей, можуть стати об’єктом спецоперацій російських спецслужб. А дівчата, які пропонують громадянам України роботу в Росії, легкий заробіток, близьке знайомство та інші послуги можуть виявитися членами агентурної мережі, вкоріненої в Україну, щоб ловити необережних. Будьте пильні.

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply