Марш Мендель: хрестовий похід проти ЗМІ

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

 

Потрібно визнати, що з моменту призначення на посаду прес-секретаря президента, Юлія Мендель все частіше і частіше валить у здивування, як представників журналістського цеху, так і суспільства в цілому.

Які критерії конкурсного відбору були на посаду, досконально невідомо. Однак те, що “голосом” президента стала не зовсім вдала особистість, все більш очевидним.

Ледве-ледве вступивши на посаду, Мендель спантеличила багатьох, заявивши, що військовослужбовці Збройних сил України допускають випадки обстрілу цивільних об’єктів на Сході України.

Тоді запит Генпрокуратури щодо необхідності роз’яснити висловлювання, був фактично проігнорований. Мабуть, ситуацію зам’яли. Але це вже був привід насторожитися.

Ще одним цікавим фактом, який став доступний громадськості, була стаття Мендель в співавторстві в The New York Times щодо ролі Джо Байдена в відсторонення від посади екс-генпрокурора України Віктора Шокіна і роботі сина Байдена в компанії, проти якої ГПУ вела розслідування.

У світлі нинішньої скандальної ситуації, що стосується можливого тиску Дональда Трампа на Володимира Зеленського з метою розслідувати діяльність Байдена молодшого, матеріал Мендель можна віднести якщо не до замовних, то досить тенденційним.

Але це всього лише бекграунд Юлії Мендель, до якого можна по-різному ставитися.

По-справжньому «знаменитої» прес-секретар Зеленського стала буквально на днях. Її незвичайні здібності в прагненні обмежити спроби журналістів поставити запитання вищим посадовим особам, показали, наскільки Мендель не розуміє суті і значення своєї посади.

«Схеми» опублікували запис, на якій Мендель по суті відштовхує журналіста Сергія Андрушка, який намагався поставити запитання главі ОП Андрію Богдану. Справедливості заради треба сказати, що і глава Офісу президента фактично підтримав прес-секретаря в її діях, заявивши, що не спілкується з подібним ЗМІ, яке представляє журналіст.

До речі, це не перший випадок – «Схеми» опублікували ще одне відео, яке свідчить про те, що, ймовірно, на Мендель покладені завдання в дуже вузькому діапазоні.

У відповідь на оприлюднення її «спілкування» з представником ЗМІ, прес-секретар відреагувала в Facebook. Хоча це було не вибачення, а, скоріше, виправдання своїх дій.

Але справа не тільки в цьому. Насправді, це один з перших випадків в історії українських прес-секретарів, коли замість налагодження контактів із засобами масової інформації, президентська адміністрація взяла курс на дистанціювання від них.

Таким чином, можна припустити, що на Юлію Мендель покладено обов’язки, умовно кажучи, цербера. Людину, яка буде повсюдно і повсечасно «відлякувати» ЗМІ від можливого спілкування з першими особами держави.

Але тоді подібні функції не мають нічого спільного з функціями прес-секретаря глави держави. Відповідно, вільно чи мимоволі, Юлія Мендель дискредитувала цю посаду.

Тим часом, все вже зачекалися обіцяної прес-конференції Володимира Зеленського. Але, судячи з останніх дій Юлії Мендель, живе спілкування преси з Зеленським відбудеться не скоро. Якщо взагалі відбудеться.


stanislav.pogorilov
Stanislav Pogorilov

MIXADV

цікаве