Професор Панченко розповів Райковичу про «Єлизаветград»

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

До редакції «Гречки» надійшов відкритий лист адресований Кіровоградському міському голові Андрію Райковичу. Автор тексту відомий український літературний критик, літературознавець, письменник, автор відомих статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України, член Ради національної єдності при Президенті України Володимир Панченко. Публікуємо лист у повному обсязі.

Шановний Андрію Павловичу!

В ефірі телеканалу «112» Ви повторили міф про «православне» походження назви міста, головою якого Ви є. Дозвольте не погодитися. Жодних аргументів, які б підтверджували, що назва «Єлизаветград» якимось чином пов᾿язана зі Святою Єлисаветою, не існує.

Так, фортеця на Інгулі в 1754 р. була названа на честь Св. Єлисавети, що й повелівалося відповідним указом імператриці Єлизавети. То був яскравий зразок чиновницького підлабузництва й вислужливості задля показного «самоувічнення» цариці. У радянські часи в такий спосіб інколи називали колгоспи: «ИМЕНИ МЕНЯ». Єлизаветград також було містом «имени меня».

Але Господь з ним, із тим російським підлабузництвом та самоувічненням.

Є герб міста Єлизаветграда 1845 року, творці якого вже й не приховували, що Єлизаветград названо на честь імператриці Єлизавети Петрівни. Герб доступний всім користувачам інтернету, і я сподіваюся, що Ви його бачили. І читали опис, у якому є згадка про «вензель імператриці Єлисавети Петрівни» з датою «1754».

Отож, прив᾿язка назви міста до Св.Єлисавети – міф. Він активно проштовхується у свідомість людей Українською православною церквою Московського патріархату та її прихильниками, оскільки цей міф добре вписується в ідеологію «русского мира». Адже топонімічні назви – це маркери: вони «мітять територію», символічно «привласнюють» її. Звідси й спекуляції довкола «святої Єлисавети».

Знаю, що серед прибічників назви «Єлизаветград» є  чимало людей, які аргументують свій вибір тим, що йдеться про першоназву міста. Проте історичні найменування усе ж не є догмою. У дніпропетровців, скажімо, вистачило глузду не домагатися повернення назви «Єкатеринослав». Так і тут: навіщо нам у назві українського міста ім᾿я російської імператриці? Щоб потішити наших ворогів? Щоб дати їм підстави для нових «новоросійських» марень? І чи можемо ми в цій тяжкій історії з перейменуванням зовсім не брати до уваги політичний чинник?

Звісно, було б ідеально, якби питання про назву міста вирішувалося на місцевому референдумі або ж освячувалося рішенням міської ради. Проте міська рада попереднього скликання дотримувалася лукавої страусиної політики (мовляв, нехай люди скажуть, ми тут ні до чого). Що ж до «опитування» жителів міста, проведеного в день виборів 2015 року, то його легітимність тяжіє до нуля, оскільки воно не базувалося ні на законі, ні на соціологічних методиках.

По суті, міська рада сама «перекинула» м᾿яча на половину поля, де господарем є Верховна Рада. Тому тепер нічого нарікати на те, що «нас ніхто не слухає»…

Нічого не маю проти назви «Кропивницький». Проте пам᾿ятаю, що багато років тому Микола Смоленчук, який багато зробив для вивчення і популяризації історії нашого краю, пропонував назву, яка особливо вдало відбиває степову специфіку міста, його кольори й географію, а до всього не є ідеологічним подразником: Золоте Поле.

Можливо, ще не пізно повернутися до цієї ідеї історика й письменника Миколи Кузьмовича Смоленчука і підтримати її відповідним рішенням міської ради?

З повагою
Володимир Панченко
24 травня 2016 р.

Докладніше в розділі Професор Панченко розповів Райковичу про «Єлизаветград» — Інформаційний портал Кіровоградщини – Гречка – Новини Кропивницький на сайті gre4ka.info

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply