Україна придумала, як вирвати Азовське море з лап Путіна

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Народні депутати українського парламенту від “Об’єднання “Самопоміч” зареєстрували у стінах Верховної Ради України проект постанови “Про звернення Верховної Ради України до президента України, міністра оборони України щодо Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки”(№8583).

Зокрема, повідомляється, що під час засідання парламенту нардеп від “Самопомочі” Семен Семенченко заявив, що у зверненні міститься вимога до президента Петра Порошенка та міністра оборони Степана Полторака негайно подати в Раду проект закону про денонсацію цього договору.

Також політик зазначив, що в документі міститься заклик до президента про поводження з позачерговим посланням про внутрішнє і зовнішнє становище Української держави у зв’язку з будівництвом моста через Керченську протоку і злочинними діями країни-агресора Росії в Азовському морі.

За словами Семенченка, 9 липня ФСБ РФ затримало в Азовському морі сім торгових суден, які прямували в Україну. Співробітники ФСБ провели з українцями розмову, в ході якої розглядали татуювання і запитували про причетність до “Правого сектору”.

Крім того, нардеп заявив, що паралельно Росія почала нарощувати військову присутність в Азовському морі.

“В даний час вже практично сформована азовська флотилія флоту Російської Федерації – у складі якої знаходяться артилерійських катери типу “Шмель”, а також десантні катери типу “Серна”, – сказав Семенченко.

Нардеп від “Самопомочі” також заявив, що на початку червня поточного року в Азовське море прибули також два ракетних корвети США, що брали до цього участь в ракетних обстрілах території Сирії. За словами депутата, Росія з допомогою військової сили не тільки знецінює економічну і торговельну діяльність України в Азовському морі, але також і створює загрозу вторгнення.

За твердженням народного депутата, все це пов’язано з тим, що кордон України через Азовське море “в даний час де-факто проходить по лінії прибою, і Російська Федерація може вільно перебувати в цьому морі, керуючись положеннями договору 2003 року про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки, там фактично морського кордону немає”.

Як раніше повідомляв портал “Знай.ua“, стало відомо, що берегова охорона прикордонної служби ФСБ РФ затримала в Азовському морі 7 українських торгових суден, як повідомила віце-спикерка парламенту Оксана Сироїд під час засідання погоджувальної ради, яке відбулося 9 липня.

Автор матеріалу:
Крутень Марта

MIXADV

цікаве